Κόσμος

Moderna: Ετοιμάζει νέο εμβόλιο για τον καρκίνο

Moderna: Ετοιμάζει νέο εμβόλιο για τον καρκίνο

Το πειραματικό εμβόλιο έδωσε θετικά αποτελέσματα στις πρώτες δοκιμές για το μελάνωμα και τους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου και δοκιμάζεται επίσης για τον καρκίνο του πνεύμονα

Εμβόλιο mRNA που ανέπτυξε η αμερικανική Moderna για την αντιμετώπιση του μελανώματος έδωσε θετικά αποτελέσματα και στις πρώτες δοκιμές για ένα είδος καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου, μια ακόμα ένδειξη ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση λειτουργεί.

Το πειραματικό εμβόλιο, mRNA-4157, χορηγείται σε συνδυασμό με μια ανοσοθεραπεία της φαρμακοβιομηχανίας MSD (γνωστής ως Merck στις ΗΠΑ) και αυξάνει την αποτελεσματικότητά της.

Το εμβόλιο mRNA. το οποίο σχεδιάζεται στα μέτρα κάθε ασθενή, είχε δώσει τόσο θετικά αποτελέσματα στη μεσαία φάση των κλινικών δοκιμών για το μελάνωμα ώστε η Moderna σχεδίαζε να ζητήσει εσπευσμένη αδειοδότηση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Το εμβόλιο δοκιμάζεται στο μεταξύ και για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Στην περίπτωση του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου, η συνδυαστική θεραπεία έδωσε σαφές όφελος στην παράταση της επιβίωσης, συγκριτικά με τη χορήγηση μόνο της ανοσοθεραπείας.

Τα δεδομένα για τους πρώτους 22 ασθενείς παρουσιάστηκαν σε συνέδριο του Αμερικανικού Συλλόγου Έρευνας Καρκίνου στο Σαν Ντιέγκο. Σοβαρές παρενέργειες δεν αναφέρθηκαν.

Οι πρώτες φάσεις των κλινικών δοκιμών εξετάζουν την ασφάλεια και την κατάλληλη δόση της πειραματικής θεραπείας, ενώ η αποτελεσματικότητα γίνεται πιο σαφής σε επόμενα στάδια.

Άλλοι στόχοι
Θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου με την τεχνολογία mRNΑ έχει δώσει και το πειραματικό εμβόλιο της γερμανικής BioNTech για τον καρκίνο του παγκρέατος.

Τα αντικαρκινικά εμβόλια mRNA εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τα «νεοαντιγόνα», πρωτεΐνες που παράγονται από μεταλλάξεις που υπάρχουν μόνο στα καρκινικά κύτταρα και όχι στα υγιή.

Η θεραπεία ξεκινά με γενετικές αναλύσεις του όγκου για την επιλογή της μετάλλαξης-στόχου.

Μια τρίτη εταιρεία που πειραματίζεται με αντικαρκινικά εμβόλια mRNA είναι η αμερικανική Gritstone Bio, η οποία ακολουθεί μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση για τον μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ένα εμβόλιο που βασίζεται σε αδενοϊό χορηγείται πρώτο για να ετοιμάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, πριν ακολουθήσει το εξατομικευμένο εμβόλιο αυτο-ενισχυόμενου mRNA

Σχετικά Άρθρα

Σαν σήμερα 10 Μαρτίου του 1876 έγινε το πρώτο τηλεφώνημα στον κόσμο – Ποιος ήταν ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ

achaiavoice

ΗΠΑ: Δεν… καίγεται κιόλας η Γερουσία να εξετάσει το κείμενο που απειλεί το TikTok με απαγόρευση

achaiavoice

ΗΠΑ: Παίρνουν μέτρα για την απαγόρευση του TikTok

achaiavoice

Μεξικό: Από τα κινητά προσπαθούν να εντοπίσουν τους 31 μετανάστες

achaiavoice

Εκλογές ΗΠΑ – Τραμπ: Οριακό προβάδισμα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

achaiavoice

Τι συμβαίνει όταν ο Ειρηνικός συναντά τον Ατλαντικό – Για ποιο λόγο δεν «ενώνονται»

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα