Υγεία

Ζευγάρι με long Covid σχεδίαζε την αυτοκτονία του – Ανησυχητικά στοιχεία για τους ασθενείς

Ζευγάρι με long Covid σχεδίαζε την αυτοκτονία του – Ανησυχητικά στοιχεία για τους ασθενείς

Το ζήτημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στις ΗΠΑ αλλά και σε όλο τον κόσμο, με ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα να είναι ένα ζευγάρι από το Έσσεξ της Βρετανίας, οι οποίοι χρειάστηκαν να μιλήσουν με ψυχολόγους για να διώξουν από πάνω τους τις τάσεις αυτοκτονίας που ένιωθαν, λόγω των συμπτωμάτων του long Covid.

Πιο συγκεκριμένα, ο Antony Loveless, από το Southend του Έσσεξ, είπε στον Independent ότι αυτός και η σύντροφός του, Claire Hooper, είχαν καταστρώσει σχέδιο να αυτοκτονήσουν αφού και οι δύο εμφάνισαν long Covid στις αρχές του περασμένου έτους.

Το ζευγάρι υπέφερε από διάφορα γαστρεντερικά, νευρολογικά και αναπνευστικά συμπτώματα – στο αποκορύφωμα της ασθένειάς τους, μπορούσαν να σηκωθούν από το κρεβάτι μόνο για μερικές ώρες κάθε μέρα λόγω σοβαρής κόπωσης – αλλά οι γιατροί στους οποίους απευθυνόντουσαν δεν έβλεπαν κάτι να πηγαίνει στραβά.

Το ζευγάρι είπε ότι ήθελε να δώσει τέλος στη ζωή του, αφού έφτασαν σε σημείο να χάσουν τη δουλειά τους, εκείνη ως νοσοκόμα του βρετανικού συστήματος υγείας και εκείνος ως επικεφαλής ερευνητής ατυχημάτων στο λιμάνι του Gateway.

«Δεν θέλω να το κάνω άλλο αυτό»

«Κυριολεκτικά μέσα σε μια νύχτα, όλα άλλαξαν», δήλωσε ο Antony Loveless. «Τα εισοδήματά μας εξαφανίστηκαν. Ήμασταν και οι δύο πολύ δραστήριοι, παίρναμε τον σκύλο βόλτα πριν πάμε στη δουλειά. Δούλευα για 10-12 ώρες κάθε μέρα. Όλα αυτά έλαβαν τέλος.

Ένα βράδυ, η Κλερ μου είπε: “Δεν θέλω να το κάνω άλλο αυτό”. Της είπα ότι είχα χορτάσει κι εγώ, δεν μπορούσα να το κάνω άλλο. “Θέλω να πεθάνω’”. Κατά κάποιο τρόπο, μας έβγαλε όλο το βάρος από τους ώμους μας. Καταλήξαμε σε ένα σχέδιο να αυτοκτονήσουμε», εξήγησε στον Independent.

Τελικά το ζευγάρι συνειδητοποίησε ότι «θα κατέστρεφε τις ζωές των παιδιών του» και τελικά πήρε την απόφαση να συνεχίσει να ζει. Η κατάστασή τους βελτιώθηκε επίσης αφού τους χορηγήθηκαν επιδόματα αναπηρίας ως αποτέλεσμα των συνθηκών τους και, παρόλο που εξακολουθούν να υποφέρουν από long Covid, οι αυτοκτονικές τους ιδέες έχουν έκτοτε περάσει.

Πόσοι άνθρωποι επηρεάζονται από long Covid

Τα μακροχρόνια συμπτώματα του Covid επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή ζωή 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, με τους 398.000 να αναφέρουν ότι η ικανότητά τους να πραγματοποιούν καθημερινές δραστηριότητες έχει «περιοριστεί πολύ».

Και μια άτυπη έρευνα σε 185 άτομα που διεξήχθη τον περασμένο μήνα από το Survivor Corps, μια ομάδα υποστήριξης που εδρεύει στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι το 46% είχε βιώσει μακροχρόνιες τάσεις αυτοκτονίας που σχετίζονται με τον Covid – από 18% όταν διεξήχθη η ίδια δημοσκόπηση πέρυσι.

Καθώς οι έρευνες για τον long Covid βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Δρ Στρέιν, ανώτερος κλινικός λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ, εξήγησε ότι δεν ήταν σαφές εάν ο επιπολασμός της κατάθλιψης και των αυτοκτονικών σκέψεων σε μακροχρόνιους ασθενείς με Covid είναι «αντιδραστικός» ή το αποτέλεσμα νευρολογικής αλλαγής.

«Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν κατάθλιψη επειδή έχουν χάσει την ικανότητα να παίζουν ποδόσφαιρο με τα παιδιά τους. Έχουν χάσει την ικανότητα να πάνε στη δουλειά και να κάνουν τα πράγματα που τους κάνουν αυτούς που είναι», είπε.

«Ή υπήρξε μια γνήσια νευροχημική αλλαγή στον εγκέφαλο; Οι άνθρωποι έχουν εγκεφαλική ομίχλη, πράγμα που σημαίνει απλώς ότι οι νευρώνες δεν πυροδοτούν όσο γρήγορα θα έπρεπε. Αυτό μπορεί επίσης να επηρεάζει την ικανότητά μας να σταθεροποιούμε τη διάθεσή μας και να ανταποκρινόμαστε κατάλληλα σε διαφορετικά ερεθίσματα».

Μάλιστα, σημείωσε στον Independent ότι ο long Covid εμφανίζει πολλές ομοιότητες με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή τη μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα (ME). Η πάθηση αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας μεταξύ των ασθενών κατά σχεδόν 7 φορές, όπως έχουν αποδείξει έρευνες.

Σχετικά Άρθρα

Εμβόλιο Sinopharm: Παρενέργειες σε εθελοντή αναστέλλουν τις δοκιμές στο Περού

achaiavoice

Μετάλλαξη Όμικρον: Για πόσο καιρό μεταδίδεται από κρούσμα σύμφωνα με τους ειδικούς

achaiavoice

Προβλήματα και Κίνδυνοι προκύπτουν από τα self tests – «Καμπανάκι» κρούει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

achaiavoice

Δείτε τι συμβαίνει κατά την διάρκεια του ύπνου

achaiavoice

Η βιταμίνη που μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό από το ιό – Δεν είναι η D

achaiavoice

Το τελευταίο 10ήμερο του Μαΐου ανοίγουν τα ραντεβού για 30άρηδες και 40-44 με όλα τα εμβόλια

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα