Κόσμος

Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία καταδικάζουν την επέκταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος

Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία καταδικάζουν την επέκταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη άρχισε την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 60% σε ένα επιπλέον εργοστάσιο

Στην κοινή δήλωσή τους, οι τρεις χώρες “καταδικάζουν τα τελευταία μέτρα του Ιράν, τα οποία επιβεβαιώθηκαν από τον ΔΟΑΕ, που αποσκοπούν σε μια νέα επέκταση του πυρηνικού του προγράμματος”.

Με την αύξηση των ικανοτήτων της στην παραγωγή, η Τεχεράνη “έχει λάβει νέα σημαντικά μέτρα που αδειάζουν” τη συμφωνία του 2015 “από το περιεχόμενό της”, δηλώνουν οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

“Η απόφαση του Ιράν να αυξήσει την παραγωγή του ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού στις υπόγειες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού του Φορντό είναι ιδιαίτερα ανησυχητική”, εκτιμούν οι τρεις χώρες για τις οποίες αυτό αποτελεί μια “πρόκληση για το διεθνές σύστημα της μη-διάδοσης”.

Το μέτρο αυτό, που παρουσιάζει “σημαντικούς κινδύνους διάδοσης, δεν έχει καμία αξιόπιστη μη στρατιωτική αιτιολογία”, συνεχίζουν.

“Η παρουσίαση αυτής της κλιμάκωσης ως αντίδραση στην υιοθέτηση από το Συμβούλιο των κυβερνητών του ΔΟΑΕ ψηφίσματος που καλεί το Ιράν να συνεργαστεί στο θέμα των εγγυήσεων είναι απαράδεκτη”, εκτιμούν οι τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, υπενθυμίζοντας ότι “το Ιράν έχει νομική υποχρέωση βάσει της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων να εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία του των εγγυήσεων”.

“Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις με τους διεθνείς μας εταίρους για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τη συνέχιση της κλιμάκωσης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν”, καταλήγουν οι τρεις χώρες.

 

Σχετικά Άρθρα

Ουκρανία: Ακόμη 4 Έλληνες ομογενείς νεκροί, σύνολο 6 -Ρωσική πρεσβεία: Δεν βομβαρδίσαμε εμείς

achaiavoice

Ινδός πρωθυπουργός προς Πούτιν: «Τώρα δεν είναι ώρα για πόλεμο»

achaiavoice

Ιταλία: Πάνω από χίλιοι μετανάστες στα ιταλικά παράλια τις τελευταίες ώρες

achaiavoice

Ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ: «Τρομοκρατικό κράτος η Ρωσία»

achaiavoice

Ισχυρή σεισμική δόνηση 7,3 Ρίχτερ στα νησιά Τόνγκα

achaiavoice

ΗΠΑ: Οι μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι βρήκαν τι προκαλεί το «Σύνδρομο της Αβάνας»

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα