Ελλάδα

Βέτο στην αποδέσμευση 500 εκατ. € της ΕΕ για όπλα προς την Ουκρανία από την Ουγγαρία

Βέτο στην αποδέσμευση 500 εκατ. € της ΕΕ για όπλα προς την Ουκρανία από την Ουγγαρία

Η Ουγγαρία αρνείται την αποδέσμευση χρηματοδότησης συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, που προορίζεται για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες του Euronews.

Τρεις διπλωμάτες από διαφορετικές χώρες της ΕΕ επιβεβαίωσαν στο Euronews ότι η Βουδαπέστη ασκεί μέχρι στιγμής βέτο στην εκταμίευση των χρημάτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (EPF).

Οι συζητήσεις στην ομάδα εργασίας συνεχίζονται ακόμη, δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες στο Euronews, προσθέτοντας ότι τώρα ελπίζουν να καταλήξουν σε συμφωνία την Δευτέρα.

Απαιτείται ομοφωνία των 27

Καθώς το θέμα αφορά στις εξωτερικές υποθέσεις, απαιτείται ομοφωνία και από τα 27 κράτη μέλη για την αποδέσμευση των κονδυλίων.

Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής εκταμιεύσει 3,1 δισ. ευρώ για στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία μέσω έξι δόσεων του EPF – περισσότερο από το ήμισυ των 5,5 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί στο ταμείο για την περίοδο 2021-2027.

Το EPF δημιουργήθηκε το 2021 και είναι ένα μέσο μέσω του οποίου το μπλοκ παρέχει στις ένοπλες δυνάμεις των εταίρων του εξοπλισμό και υποδομές, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις συγκρούσεις, να οικοδομήσει την… ειρήνη και να ενισχύσει τη διεθνή ασφάλεια.

Οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να βάλουν στο ταμείο επιπλέον 2 δισ. ευρώ για το 2023, δεδομένου του ρυθμού με τον οποίο εξαντλείται από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την ΕΣΕ στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου 2022.

Η Βουδαπέστη έχει εκπληρώσει μέχρι στιγμής όσα της αναλογούν, βάσει των όρων του μηχανισμού. Ωστόσο, η ηγεσία της κεντροευρωπαϊκής χώρας έχει αρνηθεί να παράσχει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.

Επιπλέον, η κυβέρνηση Όρμπαν δεν επιτρέπει να γίνει το έδαφός της Ουγγαρίας διάδρομος μεταφοράς όπλων.

Έχει επίσης επικρίνει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας – τις οποίες πρέπει επίσης να εγκρίνουν ομόφωνα και οι 27 χώρες – και άσκησε με επιτυχία το δικαίωμα βέτο της για να εξασφαλίσει σημαντικές εξαιρέσεις.

Το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, για παράδειγμα, αφορά στο πετρέλαιο που μεταφέρεται από τη θάλασσα και δεν ισχύει για τις παραδόσεις μέσω αγωγών, από τις οποίες εξαρτάται η Βουδαπέστη.

Η Ουγγαρία μπλόκαρε επίσης προσωρινά την έγκριση ενός πακέτου ύψους 18 δισ. ευρώ για την Ουκρανία τον περασμένο μήνα, αφαιρώντας τελικά το βέτο της μόνο αφού άλλες χώρες συμφώνησαν να μειώσουν το ποσό των κονδυλίων της ΕΕ, που δεσμεύτηκαν βάσει του νέου μηχανισμού κανόνων δικαίου.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, έχει συνάψει νέα συμφωνία με τον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom,

παρά τη δέσμευση της ΕΕ να μειώσει την «εξάρτηση» από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να στερήσει από το Κρεμλίνο βασικά έσοδα για να διεξάγει τον πόλεμό του.

Σχετικά Άρθρα

Βανδάλισαν το γκράφιτι με τους αγωνιστές του 21 στην Κυψέλη

achaiavoice

Μαρία Μπονίκου: Έτσι τη σκότωσε ο γιος της – Τι ανέφερε στην ομολογία του

achaiavoice

Καιρός: Χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός σε πολλές περιοχές αύριο Τετάρτη

achaiavoice

Θεσσαλονίκη: 324 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με μπανάνες από Κολομβία, 4 συλλήψεις – 15 περιπου εκ. ευρώ η αξία τους

achaiavoice

Ελλάδα – Παρελάσεις: Η πιο «μεγάλη» στιγμή μπροστά από την εξέδρα των επισήμων (βίντεο)

achaiavoice

Καιρός Δευτέρας: Βροχές, χιόνια και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα