Ελλάδα

Τζανάκης: Πότε θα φτάσει στο 70% το τείχος ανοσίας

Τζανάκης: Πότε θα φτάσει στο 70% το τείχος ανοσίας

«Το πανδημικό κύμα είναι εδώ, θα ησυχάσουμε αν δούμε μόνο 50 – 60 κρούσματα την ημέρα. Πέρυσι τέτοιες μέρες ήταν πολύ λιγότερα τα κρούσματα και είδατε τι πάθαμε μετά», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Τζανάκης, Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή «πρέπει να προσέξουμε. Πρέπει να τρέξουμε να εμβολιαστούμε». Όπως ανέφερε στην εκπομπή «Συνδέσεις» αυτή την περίοδο έχουμε ακόμα κοντά στα 400 κρούσματα. Πάμε πάντως καλύτερα.

Μιλώντας για το στέλεχος Δ του κορονοϊού ο κ. Τζανάκης συμφώνησε ότι όντως υπάρχουν προβλήματα με τις μεταλλάξεις.

«Υπάρχει πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη με τις μεταλλάξεις . Περιμένουμε τους τουρίστες. Πιθανώς θα επικρατήσει. Ευτυχώς τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και έναντι αυτού του στελέχους. Περιμένουμε τις έρευνες για το Moderna και το J&J και πιστεύω θα αποδειχθούν αποτελεσματικά απέναντι στην Δ, διότι δεν διαφέρουν στον τρόπο δράσης από τα προηγούμενα».

Τι δήλωσε για το εμβολιαστικό πρόγραμμα

«Αυτή την στιγμή έχουμε επάρκεια εμβολίων, αλλά θα πρέπει να επιταχύνουμε τον προγραμματισμό μας οι περισσότεροι. Έχουμε 30% πλήρως εμβολιασμένους και 45%, που έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση. Αν αυτά ολοκληρωθούν τότε θα πλησιάσουμε το ποθητό 70 -75% και είμαστε κοντά σε ένα τείχος ανοσίας», δήλωσε ο καθηγητής.

Απαντώντας ο κ. Τζανάκης για το πότε υπολογίζει ότι θα φτάσουμε σε αυτούς τους αριθμούς είπε ότι ένα ποσοστό 60 – 65% θα το έχουμε στα μέσα Αυγούστου και πάνω από 70% θα έχουμε στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον πνευμονολόγο, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να ανασκευάσουν τις ενστάσεις τους και να αποφασίσουν να εμβολιαστούν.

Υπάρχει χαλάρωση ως προς τους εμβολιασμούς

«Ο εμβολιαστικός προγραμματισμός θα μπορούσε να προχωρά λίγο καλύτερα αν ανταποκρινόταν ο κόσμος. Μεγάλο όμως μέρος αυτής της καθυστέρησης οφείλεται στη μικρή διαθεσιμότητα εμβολίων που είχαμε στα μέσα Απριλίου. Μετά ξεκίνησε ο γρήγορος ρυθμός με 100 – 110.000 εμβολιασμούς. Αυτό τώρα έχει λυθεί».

Όπως τόνισε ο κ. Τζανάκης, “ένα 75% του πληθυσμού γνωρίζουμε ότι επιθυμούν να εμβολιασθεί. Αν βάλουμε σε αυτό μαθητές – εφήβους, μπορεί να φτάσουμε και στο 90% του πληθυσμού. Όταν θα έρθει η ώρα του λογαριασμού -από τον Σεπτέμβρη και μετά- το επιδημικό κύμα θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους. Αυτοί θα νοσούν, θα εισάγονται σε νοσοκομεία και θα μπαίνουν στις ΜΕΘ. Περίπου 1,5 εκατομμύρια Έλληνες θα είναι οι ανεμβολίαστοι”.

Τι προτείνει για τις μάσκες

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας αναφέρθηκε και στο θέμα των μασκών λέγοντας ότι προσωπικά ο ίδιος θα έλεγε ο πολίτης να φορά τις μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους, αν νοιώθει έτσι ασφάλεια. «Και εγώ θα την έβαζα στην Ερμού, στη στάση του λεωφορείου όπως και στα ΜΜΜ. Επομένως θα πρέπει να αφήνουμε τον κόσμο να αυτενεργήσει.

Αναφορικά με τη μέτρηση αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό, ο κ. Τζανάκης είπε ότι ο οργανισμός τα φτιάχνει έτσι και αλλιώς.

«Οι μετρήσεις πρέπει να είναι εξειδικευμένες. Το 95% των υγιών ατόμων που εμβολιάσθηκαν φτιάχνουν υψηλή ανοσία. Η Χημική ανοσία επίσης επιτυγχάνεται, μετά την κυτταρική ανοσία η οποία είναι η σημαντικότερη, καθώς παρέχει την «κυτταρική μνήμη» που θυμάται και αναγνωρίζει τον ιό.

Πηγή: Τζανάκης: Πότε θα φτάσει στο 70% το τείχος ανοσίας

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Ακυρώθηκε η συνάντηση Κ.Μητσοτάκη και Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου

achaiavoice

Πατήσια: Το ένοχο σπίτι που έκρυβε ναρκωτικά

achaiavoice

Σύψας: Την ανεύθυνη συμπεριφορά των νέων την πληρώνουν οι ηλικιωμένοι!!

achaiavoice

Ημαθία: Έφοδος αστυνομικών σε Ναό – Πρόστιμο 1.500 ευρώ στον ιερέα και από 300 σε 2 πιστούς

achaiavoice

Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό; – Επιφυλακτικοί οι ειδικοί

achaiavoice

Κορονοϊός: Τροποποίηση αεροπορικής οδηγίας πτήσεων εξωτερικού

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα