Οικονομία

Τουρκία: Αλλαγή πορείας για τη λίρα

Τουρκία: Αλλαγή πορείας για τη λίρα

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε σήμερα το βασικό της επιτόκιο κατά 200 μονάδες βάσης στο 17%, για δεύτερη συνεχή φορά, επιβεβαιώνοντας μια αλλαγή στη νομισματική πολιτική ύστερα από τους νέους διορισμούς σε θέσεις-κλειδιά.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 17% αφού τον Νοέμβριο είχε προχωρήσει σε αύξηση κατά 475 μονάδες βάσης στο 15%.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής εξήγησε σε ανακοίνωση ότι η νέα αυτή αύξηση εντάσσεται στις προσπάθειες που έχουν στόχο να ανακόψουν τον αλματώδη πληθωρισμό που στο τέλος του 2020 αναμένεται να ξεπεράσει το 14%.

Η τουρκική λίρα κατέγραψε άλμα σε υψηλό πέντε εβδομάδων μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Το τουρκικό νόμισμα ενισχύθηκε νωρίτερα έως 1% στις 7,5420 λίρες ανά δολάριο.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχή αύξηση στο επιτόκιο ύστερα από τη διπλή αντικατάσταση στις αρχές Νοεμβρίου δύο κορυφαίων αξιωματούχων, του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρού του Τούρκου προέδρου, από τον Λουτφί Ελβάν, καθώς και τους διοικητή της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουζάλ από τον Νατσί Αγκμπάλ.

Οι αγορές ανέμεναν εδώ και μήνες σημαντική αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας σε μια προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού, ωστόσο αντ’ αυτού η τράπεζα προχωρούσε σε μειώσεις, υπό την πίεση του Ερντόγαν.

Η αύξηση που αποφασίστηκε σήμερα «θα διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι η επιστροφή της ορθόδοξης (νομισματικής) πολιτικής είναι εδώ για να μείνει», ανέφερε η Capital Economics σε έκθεση της.

Πηγή: Τουρκία: Αλλαγή πορείας για τη λίρα

Σχετικά Άρθρα

Με ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ η αποπληρωμή χρεών στα ταμεία

achaiavoice

Έρχεται πρόγραμμα χορήγησης δανείων ύψους 30.000-50.000 ευρώ με εγγύηση Δημοσίου σε ποσοστό 90%

achaiavoice

Τι κερδίζει η Ελλάδα από το ενεργειακό πακέτο 300 δισ. της Κομισιόν

achaiavoice

Αναδρομικά συντάξεων: Ποιοι θα δουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις – Πώς θα δοθούν τα ποσά

achaiavoice

Πάτρα: Φόβος στην αγορά για νέο κύμα λουκέτων – Συνεχώς φθίνουσα η πορεία

newsroom

Γερμανικός Τύπος: «Χρυσή βίζα» στην Ελλάδα για περισσότερες επενδύσεις;

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα