Οικονομία

Το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης είναι η ακρίβεια

Το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης είναι η ακρίβεια

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο επισκέφθηκε εκ νέου σούπερ μάρκετ, αυτή τη φορά στην περιοχή της Λεωφόρου Αθηνών, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία εφαρμογής της πρωτοβουλίας «Μόνιμη Μείωση Τιμής»

Χαρά έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα αποτελέσματα δύο νέων δημοσκοπήσεων που δημοσιεύτηκαν το Σαββατοκύριακο και υπογραμμίζουν την ολοκληρωτική κυριαρχία του κυβερνόντος κόμματος.

Η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει και τις 23,9 μονάδες σύμφωνα με την GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά» και κατά 21,7 μονάδες σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc για το “Πρώτο Θέμα” – με το ΠΑΣΟΚ να έχει αφήσει πίσω του τον ΣΥΡΙΖΑ και να καταγράφεται ως δεύτερο κόμμα – προκαλεί μεν ικανοποίηση αλλά όχι εφησυχασμό.

Μπορεί στο Μέγαρο Μαξίμου να διαβάζουν τα ευρήματα ως επιβράβευση της κυβερνητικής πολιτικής, όμως είναι κυρίαρχη η άποψη ότι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, με ορόσημο τις ευρωεκλογές, είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, με μεγαλύτερο αυτό της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.

Έμφαση στο πρόγραμμα «Μόνιμη Μείωση Τιμής»
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο επισκέφθηκε εκ νέου σούπερ μάρκετ, αυτή τη φορά στην περιοχή της Λεωφόρου Αθηνών, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία εφαρμογής της πρωτοβουλίας «Μόνιμη Μείωση Τιμής» και να επικοινωνήσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να ενταχθούν όλο και περισσότεροι κωδικοί στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ως σήμερα έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 868 κωδικοί προϊόντων – σχεδόν 200 περισσότερους από την περασμένη Κυριακή – σε 37 βασικές κατηγορίες προϊόντων, και ο στόχος είναι άμεσα να ξεπεράσουν τους 1000.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε και για την εφαρμογή του προγράμματος «Καλάθι του Νοικοκυριού», το οποίο έχει επεκταθεί ως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

«Εξαντλούμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο»
Σύμφωνα με το newsit.gr,το μήνυμα προς τους πολίτες, το οποίο επανέλαβε χθες ο Πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανάρτηση του στο Facebook, είναι πως η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για να στηρίξει τους ευάλωτους πολίτες.

«Ξέρω ότι η απάντηση στην ακρίβεια δεν είναι τα μέτρα προσωρινού και επιδοματικού χαρακτήρα. Είναι όμως εξαιρετικά χρήσιμα και απαραίτητα, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις μας για συγκράτηση των τιμών στα ράφια» έγραψε ο Κ. Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου, κάνοντας ειδική αναφορά στο έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης τον Δεκέμβριο σε 2,3 εκ. πολίτες (οικογένειες με παιδιά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες -δικαιούχοι των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και χαμηλοσυνταξιούχοι) και σε άλλες δράσεις όπως το αυξημένο κατά 8% ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα 150 ευρώ στους συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά, το επίδομα θέρμανσης, το Youth Pass και το Market Pass στη Θεσσαλία και τον Έβρο.

Η δέσμευση του Πρωθυπουργού
Ο Πρωθυπουργός τονίζει πως η Κομισιόν στην έκθεση της καταγράφει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα παρουσιάζει την τρίτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των «27» ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης αλλά και υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα «αργά αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο στην Ε.Ε», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά.

«Η δημοσιονομικά ισορροπημένη πολιτική μας αποδίδει, φαίνεται και από τη σταθερά καλή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και όπως έχω δεσμευτεί, το πλεόνασμα της ανάπτυξης θα επιστρέφει στην κοινωνία για την ενίσχυση πρωτίστως των πιο ευάλωτων που πλήττονται περισσότερο από το υψηλό επίπεδο τιμών, κυρίως των τροφίμων» σημειώνει ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο «εφιάλτης» της αισχροκέρδειας
Στο εσωτερικό της “γαλάζιας” παράταξης είναι διάχυτη η ανησυχία για το πολιτικό αποτύπωμα όχι μόνο της ακρίβειας αλλά και της αισχροκέρδειας. Τα μηνύματα προς το Μέγαρο Μαξίμου και τους αρμόδιους υπουργούς είναι πως θα πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι για καρτέλ και άλλες πρακτικές που προκαλούν ασφυξία στους καταναλωτές.

Σχετικά Άρθρα

Σε ράλι επιδίδονται οι τιμές πετρελαίου

achaiavoice

Πρόστιμα μαμούθ σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ

achaiavoice

Οι πιο ακριβές πόλεις του κόσμου για το 2022 – Τρεις ευρωπαϊκές πόλεις στην πρώτη δεκάδα

achaiavoice

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία δίνουν οι διεθνείς οίκοι

achaiavoice

Σταϊκούρας: Η χώρα επανατοποθετήθηκε στην ομάδα των «κανονικών» χωρών της Ευρωζώνης

achaiavoice

Η πτώχευση της Silicon Valley Bank συγκλονίζει τις αγορές

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα