Υγεία

Το λαχανικό φύλακας του ανοσοποιητικού και της όρασης

Το λαχανικό φύλακας του ανοσοποιητικού και της όρασης

Πλουσιότατο σε θρεπτικά συστατικά, το μπρόκολο είναι το καλύτερο φυσικό φάρμακο και ο πιο σημαντικός διατροφικός σύμμαχος του οργανισμού κατά πολλών προβλημάτων υγείας. Από τις φυτικές του ίνες, μέχρι τις βιταμίνες και τα μέταλλα του, το μπρόκολο είναι ένα από τα λαχανικά «ασπίδα» για την υγεία του οργανισμού, αφού μας προσφέρει πολλαπλά οφέλη.

Το μπρόκολο ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά όπως και το κουνουπίδι και ξεχωρίζει για το βαθύ πράσινο χρώμα. Στην ίδια οικογένεια των Κραμβοειδών ανήκει το λάχανο και το κέιλ.

Διατροφική ανάλυση του μπρόκολου 

Μια μερίδα 80 γραμ. βρασμένου μπρόκολου προσφέρει:

  • 22 θερμίδες
  • 2,6g πρωτεΐνη
  • 0,4g λιπαρά
  • 2,2g υδατάνθρακες
  • 2,2g φυτικές ίνες
  • 478mcg β-καροτίνη
  • 35mg βιταμίνη C

Τα διατροφικά του στοιχεία μαζί με τα οφέλη του είναι αυτά που καθιστούν το μπρόκολο ως ένα από τα πιο μελετημένα λαχανικά λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής και αντικαρκινικής δράσης του. Μερικά από τα οφέλη του είναι ότι:

1Κάνει καλό στην καρδιακή λειτουργία

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Research  έδειξε πως η συχνή κατανάλωση μπρόκολου ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου μειώνοντας τη συνολική χοληστερόλη στον οργανισμό. Άλλη αμερικάνικη έρευνα επίσης βρήκε πως εντάσσοντας λαχανικά όπως το μπρόκολο στο καθημερινό μας διαιτολόγιο μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων.

2. Σύμμαχος κατά του καρκίνου

Παρόλο που δεν υπάρχουνσυγκεκριμένες υπερτροφές που αποτρέπουν την εμφάνιση του καρκίνου, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η συστηματικη υγιεινή διατροφή σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου. Ένα καίριο συστατικό του μπρόκολου είναι το φυτοχημικό σουλφοραφάνη, που είναι υπεύθυνο για την πικρή γεύση του. Έρευνες έχουν δείξει πως η σουλφοραφάνη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού από αιωρούμενα σωματίδια όπως ο καπνός του τσιγάρου, ενώ μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Περαιτέρω έρευνες μάλιστα έχουν συσχετίσει την κατανάλωση μπρόκολου με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

3. Ωφέλιμο για την όραση

Το μπρόκολο περιέχει καροτενοειδή, λουτείνη, ζεαξανθίνη, που σύμφωνα με μελέτες του 2003 και 2006, είχαν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμολογικών διαταραχών, όπως είναι ο καταρράκτης και η εκφύλιση ωχράς κηλίδας λόγω γήρανσης. Το μπρόκολο επίσης περιέχει β-καροτίνη όπου ο οργανισμός μας τη μετατρέπει σε βιταμίνη Α, και η επάρκειά της θεωρείται σημαντική για την όραση ενώ η έλλειψή της θεωρείται επιβαρυντική.

4. Φύλακας του ανοσοποιητικού

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στην Αμερική βρήκαν ότι η κατανάλωση μπρόκολου τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Συγκεκριμένα οι ουσίες που παράγονται κατά την μάσηση του μπρόκολου έχει φανεί ότι επηρεάζουν την έκκριση των κυτοκινών, ορμονών που συμβάλλουν στην αύξηση των επιπέδων των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος (λευκών κυττάρων και των λεμφοκυττάρων).

Πηγή: Το λαχανικό φύλακας του ανοσοποιητικού και της όρασης

Σχετικά Άρθρα

Αυτές είναι οι τροφές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις ρυτίδες

achaiavoice

Μ.Δερμιτζάκης: «Δεν πρέπει να πάμε σε επαναλαμβανόμενα lockdown»

achaiavoice

Βιταμίνη D: Δεν αυξάνει τη μυϊκή δύναμη και μάζα στις προπονήσεις βάρους

achaiavoice

Προσοχή! Κόψε το γάλα και τη ζάχαρη από τον καφέ!

achaiavoice

Ντελιβεράς παρέδωσε καφέδες στο Κέντρο Υγείας και… έκλεψε εμβόλιο covid

achaiavoice

Προσοχή! Αυτά είναι τα πιο καρκινογόνα τρόφιμα!

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα