Υγεία

Το αντικαρκινικό χειμωνιάτικο λαχανικό που «θωρακίζει» το έντερο

Το αντικαρκινικό χειμωνιάτικο λαχανικό που «θωρακίζει» το έντερο

Ένας από τους πρωταγωνιστές των χειμωνιάτικων τραπεζιών και των εορταστικών καλεσμάτων εκτός από εντυπωσιακό χρώμα, προσφέρει και σημαντικά οφέλη στην υγεία μας
Τραγανό, δροσερό και ελαφρώς πικάντικο, το κόκκινο λάχανο δίνει χρώμα, γεύση και υφή στις σαλάτες του χειμώνα, καθιστώντας το ένα από τα πιο χαρακτηριστικά λαχανικά των κρύων μηνών. Ωμό ταιριάζει απόλυτα με γλυκές νότες, όπως το μήλο, ειδικότερα όταν συνδυάζονται σε σαλάτα. Εάν από την άλλη επιλέξετε να το σιγοψήσετε, απελευθερώνονται ωφέλιμα καροτενοειδή.

Εκτός όμως από ιδιαίτερη γεύση και… χαρακτήρα, το κόκκινο λάχανο έχει και πέντε αρκετά σημαντικά οφέλη για την υγεία:

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Το χαρακτηριστικό μωβ χρώμα του κόκκινου λάχανου το οφείλει στις ανθοκυανίνες. Οι ουσίες αυτές όμως παράλληλα έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στην θωράκιση της υγείας μας σύμφωνα και με πλήθος ερευνών. Για παράδειγμα, οι ανθοκυανίνες συσχετίζονται με τη βελτίωση της παχυσαρκίας και νοσημάτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Τέλος, εμπεριέχονται και άλλα θρεπτικά αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C, E και τα καροτενοειδή.

Δυνατή καρδιά
Όσον αφορά τα οφέλη των ανθοκυανινών, μια μελέτη από το 2019 αναδεικνύει ότι συμβάλλουν θετικά στην υγεία της καρδιάς, με μικρότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και θανάτου που σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις.

Δράση κατά της φλεγμονής
Ένα βασικό συστατικών των λαχανικών της ίδιας οικογένειας είναι η σουλφοραφάνη. Μελέτες σε ζώα έχουν διαπιστώσει ότι η σουλφοραφάνη ενδέχεται να είναι το συστατικό εκείνο που ευθύνεται για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αυτών των λαχανικών.

Αντικαρκινικά συστατικά
Αν και ορισμένοι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου δε σχετίζονται με τη διατροφή, υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του. Οι ενώσεις που αναφέρθηκαν πιο πάνω, η σουλφοραφάνη και οι ανθοκυανίνες, αποτρέπουν το οξειδωτικό στρες και ενδεχομένως να δρουν προστατευτικά κατά του καρκίνου, όπως του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Υγιές έντερο
Οι φυτικές ίνες είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για τα καλά βακτήρια του εντέρου, ανατροφοδοτώντας τα με πρεβιοτικά, και το κόκκινο λάχανο είναι πλούσιο σε αυτά. Οι ενώσεις του κόκκινου λάχανου που ονομάζονται ισοθειοκυανικά φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα ευεργετικές, διότι ενθαρρύνουν τα βακτήρια του εντέρου να παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs), πολύτιμες ενώσεις που βοηθούν το έντερο και βελτιώνουν την υγεία μας.

Πηγή: Το αντικαρκινικό χειμωνιάτικο λαχανικό που «θωρακίζει» το έντερο

Σχετικά Άρθρα

Το νερό μειώνει τις πιθανότητες για μακροχρόνιες ασθένειες λέει νέα έρευνα

achaiavoice

Είναι ασφαλής η χρήση γλυκαντικών & στέβιας;

achaiavoice

EMA: Οι σύντομοι εμβολιασμοί ίσως «φορτώνουν» το ανοσοποιητικό

achaiavoice

Οι… κινήσεις που ρίχνουν την κακή LDL και ανεβάζουν την καλή HDL χοληστερόλη

achaiavoice

Το ασυνήθιστο φρούτο που ρίχνει τη χοληστερόλη και προστατεύει την καρδιά

achaiavoice

Διαβήτης: Πώς θα μειώσουν τις πιθανότητες νόσου οι 65ρηδες

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα