Πολιτισμός

Το άγνωστο ολοκαύτωμα της Καλής Συκιάς…Οκτώβριος του 1943

Το άγνωστο ολοκαύτωμα της Καλής Συκιάς…Οκτώβριος του 1943

Μετά από δύο ημέρες, στις 6 Οκτωβρίου 1943 οι κατοχικές δυνάμεις προχώρησαν σε αντίποινα στο χωριό Καλή Συκιά, όπου οι χιτλερικοί έκαψαν ζωντανές τις γυναίκες που αρνήθηκαν να προδώσουν τις θέσεις των ανταρτών.

Πέρασαν χρόνια και το 2018 στην περιοχή φτιάχτηκε μνημείο, για να θυμίζει ότι η Καλή Συκιά, βρέθηκε στο στόχαστρο του Γ’ Ράιχ αμέσως μετά το Ολοκαύτωμα της Βιάννου.

Το χρονικό

Στις 6 Οκτωβρίου 1943, φάλαγγες του γερμανικού τακτικού στρατού και του δολοφονικού αποσπάσματος του αιμοσταγούς σφαγέα Σούμπερτ περικύκλωσαν το χωριό. Λεηλάτησαν τα σπίτια, άρπαξαν τα πάντα. Συγκέντρωσαν τις γυναίκες και τα παιδιά στην πλατεία και με απειλές και βιαιότητες ζητούσαν επίμονα πληροφορίες που κρύβονται οι άνδρες του χωριού και οι αντάρτες. Όμως, καμιά γυναίκα δεν λιγοψύχησε, όλες αντιστάθηκαν με απαράμιλλο θάρρος.

Στις φοβερές απειλές των βασανιστών τους οι ατρόμητες γυναίκες απάντησαν:

ΟΠΛΑ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΣ ΔΕΝ ΜΑΡΤΥΡΟΥΜΕ…ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΣΚΟΤΩΣΕΤΕ, ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΥΜΕ!

Οι ναζί έριξαν τις γυναίκες ζωντανές στις φλόγες των καιόμενων σπιτιών. Μετά από λίγο οι Γερμανοί και οι θλιβεροί συνεργάτες τους αποχώρησαν από το χωριό, περήφανοι για το αποτρόπαιο έργο τους, αφήνοντας πίσω τους αποκαΐδια, καμένες ανθρώπινες σάρκες, τρόμο, ορφανά, αβάστακτο ανθρώπινο πόνο. Οι γυναίκες της Καλής Συκιάς και του Ροδάκινου δεν λύγισαν, δεν προσκύνησαν το φασισμό. Παρέμειναν ανυπότακτες έως το τέλος.

Η Θυσία τους συμβολίζει τη μεγαλειώδη Αντίσταση και Θυσία της Ελλάδας, που πρόσφερε τα πάντα στον αγώνα για τη συντριβή του Χίτλερ και των ομοίων του!

Για το φοβερό Ολοκαύτωμα της Καλής Συκιάς δεν αποδόθηκε Δικαιοσύνη! Οι θύτες δεν δικάστηκαν, τα θύματα δεν αποζημιώθηκαν.

ολοκαύτωμα Καλής Συκιάς

Πηγή: Το άγνωστο ολοκαύτωμα της Καλής Συκιάς…Οκτώβριος του 1943

Σχετικά Άρθρα

Παγκράτιο – Η πολεμική τέχνη των αρχαίων Ελλήνων

achaiavoice

Η δολοφονική απόπειρα κατά του Λένιν στη σοβιετική πρωτεύουσα

achaiavoice

Ισκανταρί Παμίρσκι: Μια «ελληνική» κοινότητα στη «στέγη του κόσμου»

achaiavoice

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου το 1940 τορπιλίζεται το καταδρομικό «Έλλη»

achaiavoice

Όλα τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 2 Ιουνίου

achaiavoice

Τι θα είχε συμβεί εάν ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είχε πεθάνει στα 33;

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα