Ελλάδα

Θεσσαλονίκη, Καραμπουρνάκι: Αγώνας για να σωθεί η ιστορική σκάλα από τον Δήμο

Θεσσαλονίκη, Καραμπουρνάκι: Αγώνας για να σωθεί η ιστορική σκάλα από τον Δήμο

Το ενδιαφέρον της διοίκησης του Δήμου Καλαμαριάς για να σωθεί και να κριθεί διατηρητέα η ιστορική σκάλα στο Καραμπουρνάκι, ένα τμήμα της οποίας κατέρρευσε την Πρωτοχρονιά, αλλά και τις παραλείψεις δεκαετιών γνωστοποίησε -μέσω ανακοίνωσης- ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, από τον πρώτο χρόνο της νέας διοίκησης του δήμου Καλαμαριάς, το 2019, εστάλη έγγραφο προς την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ), όπου τονιζόταν η σπουδαιότητα του μνημείου και η επικινδυνότητα της κατάστασης, στην οποία περιήλθε, ύστερα από 70 χρόνια, χωρίς συντήρηση.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης ζήτησε την άρση της επικινδυνότητας τον Νοέμβριο του 2020, ενώ η ΚΕΔ, τον Μάιο του 2021, ζήτησε κατεδάφιση και απομάκρυνση της σκάλας, τη στιγμή που, όπως υπογραμμίζεται από την πλευρά του δήμου είχαν κινηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες, ώστε η ιστορική σκάλα να κριθεί διατηρητέα.

Ακολούθησε κατάθεση, από πλευράς δήμου, αίτησης ακύρωσης του πρωτοκόλλου κατεδάφισης, καταφέρνοντας να εξασφαλίσει την προσωρινή διαταγή, με την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης να είναι προγραμματισμένη για τις 17 Μαρτίου 2022.

«Δεν προλάβαμε να πάρουμε στα χέρια μας μια απόφαση, που να λέει ότι ο δήμος μπορεί να παρέμβει, να τη σώσει και να διαφυλάξει τη μνήμη. Ατυχώς, την Πρωτοχρονιά είχαμε την κατάρρευσης ενός τμήματος. Ευτυχώς είχαμε προνοήσει από πέρυσι και είχαμε τοποθετήσει προστατευτικά κιγκλιδώματα», εξηγεί ο κ. Δαρδαμανέλης.

«Εμείς», λέει ο δήμαρχος, «θέλουμε να συντηρηθεί η σκάλα, όμως η ιδιοκτησία στον Αιγιαλό δεν ανήκει στον δήμο, αλλά στην ΚΕΔ. Η σκάλα εμπίπτει στις ενάλιες αρχαιότητες, οπότε πρέπει να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν διάφοροι φορείς, για να μπορέσει να συντηρηθεί και να σωθεί η μνήμη.

Από ‘κει και πέρα, εάν ο κλήρος πέφτει στον δήμο, τότε θα κάνουμε τα πάντα, για να μπορέσουμε να την αναστηλώσουμε, προκειμένου να σωθεί αυτό το γραφικό και ιστορικό σημείο στο Καραμπουρνάκι της Καλαμαριάς».

Η πρώτη πρόχειρη σκάλα, πλάι στο Ναυτικό Όμιλο, κατασκευάστηκε από πρόσφυγες που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη από τη Σμύρνη και τις γύρω περιοχές μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Τη δεκαετία του ’50 κατασκευάστηκε η σημερινή σκάλα, που εξυπηρετούσε τον αλιευτικό στόλο της περιοχής, ενώ ήταν και η στάση για τα καραβάκια που ξεκινούσαν από τον Λευκό Πύργο για τις ακτές του Θερμαϊκού Κόλπου.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: Θεσσαλονίκη, Καραμπουρνάκι: Αγώνας για να σωθεί η ιστορική σκάλα από τον Δήμο

Σχετικά Άρθρα

Στην Αθήνα σήμερα ο Μπιλ Γκέιτς τον κάλεσε ο Μπουρλά της pfizer

achaiavoice

Σεισμολόγος Γκανάς: «Δεν θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί στην Κρήτη»

achaiavoice

Καπραβέλος: “Το έβδομο κύμα του φθινοπώρου θα είναι χειρότερο”

achaiavoice

Φωτιά στο Βελεστίνο: Αγνοείται 45χρονος βοσκός στον Άγιο Γεώργιο Φερρών

achaiavoice

Ζάκυνθος: Πυροβολισμός με τραυματία σε χωριό

achaiavoice

Κρήτη: Ιερόσυλος ξάφρισε παγκάρια και τάματα από 11 ναούς

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα