Κόσμος

«Τετ α τετ» Μακρόν-Σόλτς στο Παρίσι με κοινή συνεδρίαση – Τι θα συζητηθεί

«Τετ α τετ» Μακρόν-Σόλτς στο Παρίσι με κοινή συνεδρίαση – Τι θα συζητηθεί

Να δείξουν ότι τα όποια σύννεφα στις σχέσεις τους έχουν διαλυθεί, αλλά και ότι εξακολουθούν να κρατούν στιβαρά το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιχειρήσουν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που θα προεδρεύσουν κοινής συνεδρίασης των υπουργικών συμβουλίων τους στο Παρίσι.

Έκτοτε και οι δύο πλευρές έχουν υπογραμμίσει τις κοινές τους απόψεις και τη στενή τους συνεργασία.

Στην κοινή συνεδρίαση αναμένεται να κυριαρχήσουν ζητήματα οικονομίας, ενέργειας, άμυνας και ευρωπαϊκής πολιτικής, χωρίς να αποκλείεται Μακρόν και Σολτς να συζητήσουν το θέμα της αποστολής βαρέων αρμάτων μάχης – όπως των Leopard 2 – στο Κίεβο, κάτι που προσκρούει στους ενδοιασμούς της Γερμανίας.

Η συνάντηση πραγματοποιείται κατά την 60η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας, η οποία επισφράγισε τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών 18 χρόνια έπειτα από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Έπειτα από μια τελετή στη Σορβόννη στις 11:00 (τοπική ώρα 12:00 ώρα Ελλάδας) Μακρόν και Σολτς θα συνεδριάσουν μαζί με τους υπουργούς τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Το σημερινό, 23ο κοινό υπουργικό συμβούλιο είναι το πρώτο που πραγματοποιείται από το 2019, μετά την άρση των περιορισμών για την ανάσχεση της covid-19.

Την ώρα που ο πόλεμος έχει επιστρέψει στην ευρωπαϊκή ήπειρο, Μακρόν και Σολτς έχουν εκφράσει την επιθυμία τους «η Ευρώπη να γίνει ακόμη πιο κυρίαρχη», επενδύοντας περισσότερο στην άμυνα και υιοθετώντας «μια στρατηγική ενίσχυσης της ευρωπαϊκής βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας».

Εξάλλου οι δύο ηγέτες θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις ώστε να περιοριστεί η άνοδος των τιμών της ενέργειας.

Το Βερολίνο προωθεί μια αμυντική ασπίδα η οποία θα περιλαμβάνει ισραηλινό σύστημα, με την οποία συμφωνούν 14 ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο το Παρίσι εργάζεται πάνω στο δικό του σύστημα μαζί με την Ιταλία, στο όνομα της «στρατηγικής ανεξαρτησίας» της Ευρώπης.

Σχετικά Άρθρα

Εκρέμ Ιμάμογλου: Σε νέες δικαστικές περιπέτειες τον… στέλνει ο Ερντογάν

achaiavoice

ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί πεζοναύτες ζητούν απαλλαγή από τα δικαστήρια για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

achaiavoice

Qatargate: Πάνω από 60 ευρωβουλευτές εξετάζονται για διαφθορά

achaiavoice

Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή: Απορρίπτει την «συκοφαντική» κριτική από την Ουκρανία

achaiavoice

Μόσχα: «Οι συνομιλίες με το Κίεβο συνεχίζονται χωρίς να υπάρχει έδαφος για δια ζώσης συνάντηση»

achaiavoice

Ο Λαβρόφ αναμένει μεγάλο άλμα στα κέρδη της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας το 2022

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα