Οικονομία

Τα deals στα «κόκκινα» δάνεια που έκλεισαν οι Τράπεζες, στην εκπνοή του 2021

Τα deals στα «κόκκινα» δάνεια που έκλεισαν οι Τράπεζες, στην εκπνοή του 2021

«Ποδαρικό» στον νέο χρόνο με δείκτη «κόκκινων» δανείων ολοένα και πιο κοντά σε αυτόν της Ευρώπης κάνουν οι τράπεζες, ολοκληρώνοντας στην εκπνοή του 2021 μία σειρά από σημαντικές συναλλαγές πώλησης που δρομολογούνταν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ειδικότερα, η Eurobank γνωστοποίησε χθες, Δευτέρα, την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής Mexico που αποτελείται κατά 85% από δάνεια του retail και κατά 15% από εταιρικά και συγκεκριμένα:

α) την πώληση του 95% των ομολογιών ενδιάμεσης σειράς κατάταξης (mezzanine notes) και των ομολογιών χαμηλής σειράς κατάταξης (junior notes) που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του project Mexico, ονομαστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ (3,2 δισ. ευρώ λογιστική αξία) και

(β) τη σύμβαση διαχείρισης του χαρτοφυλακίου αυτού στην doValue Group.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η συναλλαγή δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στα συνολικά εποπτικά κεφάλαια της Eurobank και λόγω αυτής ο δείκτης NPE αναμένεται να διαμορφωθεί στο 7,3% στο τέλος του έτους».

Αξίζει να αναφερθεί πως τα συνολικά NPEs της τράπεζας υποχώρησαν κατά 3,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 2,9 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου, μειωμένα κατά 20 δισ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη του 2016.

Το project Frontier, συνολικής λογιστικής αξίας έξι δισ. ευρώ, ολοκλήρωσε από την πλευρά της, η Εθνική Τράπεζα, με την συναλλαγή να συμβάλει καθοριστικά στην εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας ενόψει της επίτευξης μονοψήφιου δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων άμεσα.

Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης NPE διαμορφώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε 11,9% στην Ελλάδα και 11,8% σε επίπεδο Ομίλου, σημειώνοντας μείωση της τάξεως των 90 μ.β. σε τριμηνιαία βάση, με την διοίκηση να θέτει ως στόχο την μείωση κατά 1,8 δισ. ευρώ των «κόκκινων» δανείων έως τα τέλη του 2022, με τον σχετικό δείκτη να «αγγίζει» το 6%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «με τη συναλλαγή – ορόσημο, το 95% των ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας διατίθεται στην κοινοπραξία, αποτελούμενη από θυγατρικές, των επενδυτικών εταιρειών Bain Capital Credit και Fortress Investment Group,

καθώς και την doValue Greece, ενώ η ΕΤΕ διακρατεί το 100% των ομολογιών υψηλής (Senior) εξοφλητικής προτεραιότητας, καθώς και το 5% των ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας».

Την ολοκλήρωση της συναλλαγής Cosmos, ύψους περίπου 3,41 δισ. ευρώ, έκανε γνωστή με την σειρά της, η Alpha Bank, οδεύοντας έτσι, προς μονοψήφιο δείκτη NPE έως τα μέσα του 2022.

Πιο αναλυτικά, με βάση την ανακοίνωση, η τράπεζα, σύμφωνα με τη δεσμευτική συμφωνία που συνήφθη στις 18.10.2021 με εταιρεία που διαχειρίζεται και συμβουλεύει η Davidson Kempner Capital Management LP, ολοκλήρωσε την πώληση του 51% των ομολογιών τιτλοποίησης μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας του επίμαχου χαρτοφυλακίου.

Στο μεταξύ, προς ολοκλήρωση βαίνει και το project Orbit, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελείται κατά 80% από καταναλωτικά δάνεια. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Alpha Bank στην Ελλάδα περιορίστηκαν σε επίπεδα κάτω των έξι δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,9 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 16,6%.

Σε επίπεδο Ομίλου αυτός αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω σε 13% έως το τέλος του έτους και σε μονοψήφιο ποσοστό έως τα μέσα του 2022.

Τέλος, σε σύναψη μακροχρόνιας συμφωνίας με εταιρείες του Ομίλου της Blantyre Capital Limited για το project Mayfair και για αρχική περίοδο διάρκειας 10 ετών προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο, αρχικής περιμέτρου 200 εκατ. ευρώ, αποτελείται από επιλεγμένες συμμετοχές μη σχετιζόμενες με τον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα και την κύρια δραστηριότητα της τράπεζας,

γεγονός που θα της επιτρέψει να βελτιστοποιήσει την αξία τους, ενώ το κεφαλαιακό όφελος εκτιμάται σε περίπου 0,7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον συνολικό δείκτη εποπτικών κεφαλαίων της 30ης Σεπτεμβρίου 2021.

Σημειώνεται ότι η Blantyre Capital Limited διαχειρίζεται μακροχρόνια δεσμευμένα επενδυτικά κεφάλαια άνω του 1,6 δισ. ευρώ για λογαριασμό θεσμικών επενδυτών,

Συμπεριλαμβανομένων δημόσιων και ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, ταμείων, ιδρυμάτων, ιδιωτικών κεφαλαίων και family offices.

Πηγή: Τα deals στα «κόκκινα» δάνεια που έκλεισαν οι Τράπεζες, στην εκπνοή του 2021

Σχετικά Άρθρα

Επίδομα 534 ευρώ: Δείτε μέχρι πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις για τις αναστολές Σεπτεμβρίου

achaiavoice

ΟΑΕΔ: Nέο πρόγραμμα επαγγελματική αποκατάστασης με μισθούς έως €710

achaiavoice

Παράταση στις αιτήσεις ενίσχυσης για τους ελαιοπαραγωγούς

achaiavoice

Κορκίδης: Με θετικό πρόσημο κλείνει το 2021 για τα εμπορικά καταστήματα

achaiavoice

Εμβόλιο- Πρόστιμο: Πώς θα εισπράχθει από τους μη εμβολιασμένους από 60 ετών και άνω

achaiavoice

ΕΕ: Η πανδημία του κορονοϊού δημιούργησε νέα γενιά ανέργων

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα