Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Με περιοδείες και ντιμπέιτ ξεκινά η μάχη των υποψηφίων προεδρων

ΣΥΡΙΖΑ: Με περιοδείες και ντιμπέιτ ξεκινά η μάχη των υποψηφίων προεδρων

Με αποκρυσταλλωμένο το τοπίο ως προς τους διεκδικητές της Προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος,

αποφασίζοντας μετά από δύο μέρες έντασης, εσωκομματικών ζυμώσεων και παρασκηνιακών διεργασιών τον τελικό οδικό χάρτη για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του κόμματος.

Οι ημερομηνίες

Αναζητώντας τη «χρυσή τομή» ως προς το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών εκλογών, η Γραμματεία του κόμματος επανήλθε χθες με μια επικαιροποιημένη εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας – που τελικά υπερψηφίστηκε – προκειμένου να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις, η οποία προέβλεπε:

3 Σεπτεμβρίου: Διαρκές Συνέδριο
10 Σεπτεμβρίου: Πρώτος γύρος εκλογής Προέδρου και
16 Σεπτεμβρίου: Δεύτερος γύρος εκλογής Προέδρου
Με βάση τη συμβιβαστική αυτή πρόταση, ο/η νέος/νέα Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ανέβει στις 17 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ για την καθιερωμένη ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Εκτός, ωστόσο, από την επικαιροποιημένη εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, εναλλακτική πρόταση κατέθεσε χθες και ο «προεδρικός» Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Συντονιστής του Τμήματος ΜμΕ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προέβλεπε:

Έως τις 31 Αυγούστου: Λήψη απόφασης της ΚΕ για το είδος του συνεδρίου (Διαρκές ή Έκτακτο, καθώς υπήρχαν διαφορετικές απόψεις εντός του «προεδρικού» μπλοκ)

27-29 Οκτωβρίου: Συνέδριο
26 Νοεμβρίου: Εκλογή Προέδρου

Την παραπάνω πρόταση υπερψήφισαν οι Παύλος Πολάκης, Χρήστος Σπίρτζης, Θάνος Μωραΐτης, Ρένα Δούρου, Διονύσης Τεμπονερας, Κατερίνα Νοτοπούλου και Νίκος Παππάς.

Ο τελευταίος υπερψήφισε την πρόταση αυτή, καθώς δεν θα απέκλειε κανέναν συνυποψήφιό του λόγω της μετάθεσης των διαδικασιών,

παρότι η επικαιροποιημένη πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας απηχούσε την αρχική του πρόθεση για τοποθετηθούν 1-2 εβδομάδες μετά οι διαδικασίες, από ό,τι αρχικά προβλεπόταν.

Ένταση στην ψηφοφορία

Με δύο διαφορετικές προτάσεις στο τραπέζι, ακολούθησε ψηφοφορία με ανάταση χειρός, η οποία, ωστόσο, διακόπηκε απότομα, όταν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής διαμαρτυρήθηκαν,

αμφισβητώντας αν όλοι οι παριστάμενοι στην αίθουσα ήταν μέλη του συλλογικού οργάνου, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί τελικά ονομαστική ψηφοφορία, επί του καταλόγου των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Εντέλει, εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία η επικαιροποιημένη πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος,

αφού συγκέντρωσε 160 ψήφους έναντι 88 της δεύτερης πρότασης, ενώ υπήρχαν 2 λευκά και 2 «παρών» σε σύνολο 252 ψηφισάντων.

Σημειωτέον ότι η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας είχε υπερτασική αποδοχή, αφού υπερψηφίστηκε από μέλη της «Ομπρέλας», των «προεδρικών», της «Γέφυρας», αλλά και της πρότασης «6 συν 6».

Οι υποψήφιοι

Το διήμερο της Κεντρικής Επιτροπής ανέδειξε συνολικά τέσσερις υποψηφιότητες, αυτές των: Έφης Αχτσιόγλου, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Νίκου Παππά και Στέφανου Τζουμάκα,

ενώ την είσοδό τους στην εκλογική κούρσα απέκλεισαν οι Παύλος Πολάκης και Διονύσης Τεμπονέρας, διαφωνώντας με το χρονοδιάγραμμα.

Μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, υπάρχει ικανό διάστημα για την εμφάνιση και νέων υποψηφιοτήτων, κάτι που επιτρέπεται από το καταστατικό του κόμματος.

Οι θετικές εντυπώσεις που έχει συγκεντρώσει η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου στο ρόλο του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εντείνει τις σχετικές πιέσεις προς το πρόσωπό του, παρότι ο ίδιος παραμένει προσηλωμένος στο κοινοβουλευτικό έργο.

Στο εσωτερικό του κόμματος, οι τέσσερις διεκδικητές του προεδρικού θώκου έχουν αρχίσει να συσπειρώνουν στελέχη στο πλευρό τους.

Άλλωστε, με εξαίρεση μια μικρή -και ίσως συμφωνημένη μεταξύ των υποψηφίων- ανάπαυλα για τις καλοκαιρινές διακοπές, και οι τέσσερις υποψήφιοι/ες για την Προεδρία προγραμματίζουν περιοδείες ανά την Ελλάδα,

ομιλίες και θεματικές εκδηλώσεις, ενώ οι περισσότεροι φέρονται θετικοί στη διεξαγωγή ντιμπέιτ, καθώς αυτό θα μπορούσε να ανακινήσει

ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον της βάσης, ευνοώντας την προσέλευση στην ψηφοφορία, η οποία αποκλείστηκε πως θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά.

Παράλληλα, κινητοποίηση θα υπάρξει και στο διαδίκτυο (λόγω και των καιρικών συνθηκών), ενώ ως ορόσημο περιγράφεται το Διαρκές Συνέδριο της 3ης Σεπτεμβρίου, οπότε και μέχρι τότε θα έχει καταγραφεί η σχετική δυναμική των υποψηφιοτήτων.

Εκτός, όμως, από την διαδικασία εκλογής αρχηγού, δεν έλειψαν και οι ηχηρές φωνές κριτικής, καθώς σε κείμενο συμβολής της η «Ομπρέλα» άσκησε σκληρή κριτική στις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα,

αλλά και την προεκλογική στρατηγική, προειδοποιώντας ότι το 18% δεν είναι διατηρήσιμο, καταλήγοντας πως «Το “ριμέικ ΠΑΣΟΚ” δεν απαντά στη συνεργασία που είναι αναγκαία».

«Αυτό το έλλειμμα αξιοπιστίας που αρνηθήκαμε να το αντιμετωπίσουμε το 2019 όταν δεν εμβαθύναμε την αναγκαία αυτοκριτική και δεν αξιοποιήσαμε την ευκαιρία που έδινε για αναστοχασμό το υψηλό ποσοστό του 31,5%.

Στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και τη νίκη της ΝΔ υπάρχει αναδρομική καταψήφιση πλευρών και της διακυβέρνησής μας» επισήμανε η μειοψηφία, συμπληρώνοντας πως

«στις εκλογές δοκιμάστηκε και απέτυχε το πολιτικό σχέδιο της διεύρυνσης του κόμματος όπως με μηχανιστικό τρόπο επιδιώχτηκε αμέσως μετά τις εκλογές του 2019».

Στον αντίποδα, «εμείς παραδοθήκαμε σε έναν ασπόνδυλο πολυσυλλεκτισμό. Δεν προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε νέα πολιτική συνείδηση στο λαϊκό κόσμο που ήρθε από το ΠΑΣΟΚ.

Τους αντιμετωπίσαμε ως δανεικούς ψηφοφόρους για μια ολόκληρη δεκαετία! Και πολλοί από αυτούς, όπως ήρθαν, έφυγαν!

Επιβεβαιώθηκε δηλαδή η αντιστροφή του πολυσυλλεκτισμού. Δώσαμε προς παντού!» ανέφερε στο κείμενό της η «Ομπρέλα». Και πρόσθεσε:

«Επιλέξαμε να κάνουμε “μετεγγραφές” κορυφαίων στελεχών του κραταιού ΠΑΣΟΚ, όταν πρώην ψηφοφόροι ή μέλη του είχαν έρθει πρώτοι και χωρίς τη διαμεσολάβησή τους.

Αντιμετωπίσαμε στην πράξη τα μέλη ως ψηφοφόρους και τις οργανώσεις ως άθροισμα βουλευτικών δικτύων.

Αυτή η αποξένωση από την κοινωνία μας εμπόδισε να κατανοήσουμε και να προλάβουμε τις αιτίες της εκλογικής κατάρρευσης.

Η ηγεσία πορευόταν αυτάρεσκα ως επιτυχής, αισθανόμενη ότι αδικείται από τις δημοσκοπήσεις».

«Τελικά με παλινωδίες π.χ. “όχι κυβέρνηση μειοψηφίας”, “κυβέρνηση ειδικού σκοπού”, “κυβέρνηση ανοχής”,

δημιουργήθηκαν αρνητικές συνθήκες που συνέβαλαν στην απομόνωσή μας προεκλογικά» συμπέρανε, λέγοντας πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απολέσει επί του παρόντος, το αυτονόητο της κυβερνησιμότητας.

Το 18% δεν είναι διατηρήσιμο αν δεν υπάρξει άμεση ανάταξη του κόμματος: δημοκρατικές λειτουργίες, προγραμματική ανανέωση, νέα ηγεσία με σεβασμό στη συλλογικότητα και εντέλει αριστερή φυσιογνωμία του κόμματος».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δε, την παραίτησή του και επίσημα από τη θέση του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε και επίσημα κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ο Χρήστος Σπίρτζης.

Σημειώνεται ότι τη θέση του Χρίστου Σπίρτζη στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει ο Στέφανος Τζουμάκας,

ο οποίος από το Σάββατο είναι ο τέταρτος υποψήφιος για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία κόμματος.

Σχετικά Άρθρα

Οδηγία σε Μουσουλμάνους που ζουν στην ΕΕ: “ Πηγαίνετε στην Δ.Θράκη και ψηφίστε μόνο “τουρκικής καταγωγής” υποψηφίους στις εκλογές”

achaiavoice

Δένδιας: Παντελώς στερούμενα στοιχειώδους σοβαρότητας τα περί διαφωνίας μου με τον πρωθυπουργό

achaiavoice

Υπουργείο Μετανάστευσης: Μείωση 67% στους διαμένοντες στα νησιά σε σχέση με το 2021

achaiavoice

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι αλλάζει στη ζωή μας, από τα μέτρα που εξάγγειλε στην βουλή, από φέτος και το 2024

achaiavoice

Δένδιας από Σκόπια: Θα στηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της «Βόρειας Μακεδονίας»

achaiavoice

Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Λετονίας τη Δευτέρα

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα