Ελλάδα

Συνολάκης: “Διπλάσια η υπερθέρμανση στην Ανατολική Μεσόγειο”

Συνολάκης: “Διπλάσια η υπερθέρμανση στην Ανατολική Μεσόγειο”

«Δεν πρόκειται ξαφνικά να έχουμε άμμο παντού, να γίνουμε Σαχάρα ή Ντουμπάι, αλλά είναι γεγονός ότι η Ανατολική Μεσόγειος θερμαίνεται με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο από το παγκόσμιο μέσο όρο», εκτίμησε ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, ακαδημαϊκός, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις», επισήμανε ότι η λειψυδρία και η ερημοποίηση αποτελούν επακόλουθα της αποσταθεροποίησης του κλίματος, ωστόσο σημείωσε ότι αν δεν είχε γίνει πόλεμος στην Ουκρανία, η απολιγνιτοποίηση με ορίζοντα το 2025 στην Ελλάδα δεν θα είχε μετατεθεί.

«Η πτήση ήταν τόσο χαμηλή ακριβώς για να βοηθήσει την κατάσβεση. Δέκα μέτρα πιο πάνω να ήταν δεν θα είχε συμβεί αυτό, αλλά φυσικά θα μάθουμε το τι έγινε», είπε, συμπληρώνοντας ότι «τα εναέρια μέσα δεν είναι, δεν είναι πανάκεια».

«Κάθε σύστημα αποσταθεροποιείται και σπάει»

«Βλέπουμε φαινόμενα που αναμένονταν μετά το 2030, μετά το 2040. Εισπράττουμε ήδη δυστυχώς τις εκτιμήσεις για ένταση, διάρκεια και συχνότητα. Η Ανατολική Μεσόγειος θερμαίνεται με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο από το παγκόσμιο μέσο όρο και οι λόγοι δεν είναι ακόμα απόλυτα κατανοητοί. Φανταστείτε ότι είμαστε φούρνο και ψηνόμαστε με διπλάσιο ρυθμό από τους υπόλοιπους», ανέφερε.

Ο μισός βαθμός παραπάνω σε θερμοκρασία είναι πάρα πάρα πολύ για τη θάλασσα, τόνισε ο κ. Συνολάκης.

«Φέτος είχαμε ακραίες θερμοκρασίες στη θάλασσα που σε μερικές περιοχές φτάσανε μέχρι και τρεις και τέσσερις βαθμούς πιο ζεστά. Σαν να υπάρχει η θερμοκρασία του καλοκαιριού από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Αλλά η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά μισό βαθμό και βάσει ισπανικής έρευνας, είναι τεράστιο νούμερο γιατί η θάλασσα θερμαίνεται πολύ πιο αργά από την ατμόσφαιρα. Η θάλασσα έχει μεγάλη θερμοχωρητικότητα, το οποίο σημαίνει ότι παίρνει πολύ καιρό να θερμανθεί και μετά θα πάρει πολύ καιρό να ψυχρανθεί. Αυτό μας ανησυχεί γιατί η θάλασσα ελέγχει όλο το κλιματικό σύστημα, της γης.

Φέτος στην Ανταρκτική χάθηκε ένα μέγεθος σχεδόν το ίδιο με την Αγγλία. Το λιώσιμο των πάγων γίνεται κυρίως επειδή η μέση θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα αυξάνεται, αλλά επίσης αυξάνεται και η μέση θερμοκρασία της θάλασσας», πρόσθεσε.

«Δεν πρόκειται να γίνουμε Ντουμπάϊ ή Σαχάρα»

Αυτό το οποίο θα δούμε θα είναι ερημοποίηση, κάτι σαν τούνδρα και λειψυδρία. Η ποιότητα της ζωής μας θα μειωθεί πάρα πάρα πάρα πολύ, εκτίμησε ο κ. Συνολάκης, αλλά δεν δήλωσε απαισιόδοξος για την Ελλάδα.

«Η κυβέρνηση είχε πολύ μεγάλη κλιματική φιλοδοξία. Είχε βάλει πάρα πολύ φιλόδοξους στόχους πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ακριβώς επειδή είχαμε αυτό το πισωγύρισμα του πολέμου στην Ουκρανία, πρέπει να μην εκτροχιαστεί ο στόχος για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 και για μείωση παγκοσμίως κατά 55% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030,«, είπε ο καθηγητής.

Σχετικά Άρθρα

Κρήτη: 62χρονος ξυλοκόπησε μέχρι λιποθυμίας την 57χρονη σύζυγό του

achaiavoice

Πάτρα: Ο ιατροδικαστής που έκανε τη νεκροψία στην 9χρονη Τζωρτζίνα: «Δεν μπορώ να το πιστέψω»

achaiavoice

Φωτιά ξέσπασε στην Καλλιθέα

achaiavoice

Eνδείξεις εγκληματικής ενέργειας για τον πνιγμό της 6χρονης στην Κόρινθο;

achaiavoice

Υπουργείο Παιδείας: 1.774 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών

achaiavoice

Alert! Λάρισα – Μήνυμα του 112 για τον Πηνειό: «Απομακρυνθείτε, σοβαρός κίνδυνος υπερχείλισης»

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα