Πολιτική

Συνέντευξη του Γεν. Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Ι. Χρυσουλάκη (Βίντεο)

Συνέντευξη του Γεν. Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Ι. Χρυσουλάκη (Βίντεο)

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή του Ανδρέα Σαλμανίδη «Παντού Ελλάδα» στο ραδιοφωνικό σταθμό της Γερμανίας «Απόδημος Παλμός», αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και σε επιμέρους θέματα που αφορούν την ομογένεια.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στη λειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) ο Γενικός Γραμματέας υπενθύμισε ότι το ΣΑΕ ιδρύθηκε για πρώτη φορά με νόμο το 1989, κατοχυρώθηκε συνταγματικά το 2001 με την αναθεώρηση του άρθρου 108 του Συντάγματος, και με τον πρόσφατο νόμο 4781/2021 θα επαναλειτουργήσει ως συμβουλευτικό όργανο της ελληνικής Πολιτείας για θέματα που αφορούν τον παγκόσμιο Ελληνισμό τόσο τον απόδημο, όσο και τον ομογενειακό. Στους σκοπούς του ΣΑΕ περιλαμβάνονται η προώθηση της ελληνικής γλώσσας, του ελληνικού πολιτισμού και του φιλελληνισμού, η μέριμνα, η προαγωγή και η αξιοποίηση των Ελλήνων που εργάζονται έξω από την Επικράτεια, η ενδυνάμωση και η εξωστρέφεια της εθνικής, πολιτισμικής και πολιτιστικής ταυτότητας του Ελληνισμού, καθώς και η προαγωγή των συμφερόντων του αποδήμου Ελληνισμού και η προσέλκυση επενδύσεων, παράλληλα ασφαλώς με τη σύσφιξη των δεσμών του παγκοσμίου Ελληνισμού, αποδήμου και ομογενειακού, τόσο μεταξύ τους, όσο και με το μητροπολιτικό κέντρο.

Ο κ. Χρυσουλάκης σημείωσε ότι το ΣΑΕ θα λειτουργεί με ίδιους πόρους και θα ορίζει τους εκπροσώπους του ανά Περιφέρεια σύμφωνα με τον δικό του Κανονισμό Λειτουργίας και θα περιλαμβάνει εκπροσώπους τόσο από τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των Αποδήμων όσο και από νέες οντότητες. Έδρα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΑΕ, που θα ονομάζεται το «Κοινόν του Απόδημου Ελληνισμού» θα είναι η Θεσσαλονίκη, ενώ η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας θα παρέχει τη γραμματειακή υποστήριξη. Στο ξεκίνημα της διαδικασίας καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της διακομματικής Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, που θα συμβάλει στον ορισμό των 30 πρώτων μελών του ΣΑΕ, τα οποία θα καταρτίσουν τον προσωρινό Κανονισμό Λειτουργίας.

Ο κ. Χρυσουλάκης επεσήμανε, επίσης, ότι οι συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΣΑΕ εμπλουτίζονται με την παρουσία μελών, χωρίς δικαίωμα ψήφου, μεταξύ προσωπικοτήτων του Απόδημου Ελληνισμού, αλλά και άλλων προσωπικοτήτων με έμπρακτο φιλελληνικό έργο, εκπροσώπων του Οικουμενικού και των λοιπών Πρεσβυγενών Πατριαρχείων και εκπροσώπων του Κυπριακού Απόδημου Ελληνισμού. Επίσης, σύμφωνα με το νόμο, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει τη δυνατότητα έκτακτης σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης για ενημέρωση ή διαβούλευση επί θεμάτων εθνικού ενδιαφέροντος.

Ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε, επίσης, σχετικά με τις διαδικασίες εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους και τη διευκόλυνση της ψήφου των Αποδήμων, καθώς και την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων που αφορούν την ελληνική εκπαίδευση στη Στουτγάρδη.

 

Πηγή: Συνέντευξη του Γεν. Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Ι. Χρυσουλάκη (Βίντεο)

Σχετικά Άρθρα

Α.Τσίπρας: Μέγα λάθος Μητσοτάκη η παροχή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία

achaiavoice

Θεσσαλονίκη: Εσπευσμένα στο χειρουργείο ο Απόστολος Τζιτζικώστας μετά από ατύχημα

achaiavoice

ΗΠΑ: Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Μπάιντεν για τις απειλές Ερντογάν

achaiavoice

Στυλιανίδης: Η φωτιά στη Βούλα ήταν μια «δύσκολη δοκιμασία» – Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό

achaiavoice

Δένδιας: «Είμαστε έτοιμοι για όλα – Θα υπερασπιστούμε την πατρίδα μας»

achaiavoice

Αποφασίστηκε η λίστα των μαρτύρων στην Εξεταστική: Το ΚΙΝΑΛ πρότεινε 59 πρόσωπα, ανάμεσά τους τον Κ. Μητσοτάκη

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα