Υγεία

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Με αυτά τα βότανα θα ανακουφιστείτε

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Με αυτά τα βότανα θα ανακουφιστείτε

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια χρόνια διαταραχή που αφορά το πεπτικό σύστημα. Τα κύρια συμπτώματά του περιλαμβάνουν το κοιλιακό άλγος, το φούσκωμα και τους εναλλασσόμενους τύπους κενώσεων (δυσκοιλιότητα και διάρροια), σύμφωνα με το Wikihealth.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι η πιο συχνά διαγνωσμένη γαστρεντερική διαταραχή, καθώς περίπου το 7-21% των ανθρώπων παγκοσμίως επηρεάζονται από αυτό, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών είναι γυναίκες ή άτομα νεαρότερης ηλικίας.

Ορισμένα είδη τσαγιών έχει αποδειχθεί πως μπορεί να βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

Μέντα

Σε μια ανασκόπηση μελετών του 2014 διαπιστώθηκε πως η μέντα ήταν πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο στη μείωση της σοβαρότητας του πόνου σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Το αιθέριο έλαιο μέντας έχει επίσης μελετηθεί ως θεραπεία για το ευερέθιστο έντερο σε εισπνεόμενη μορφή και τοπική εφαρμογή μετά από αραίωσή του. Ωστόσο, οι πολύ υψηλές δόσεις αιθέριου ελαίου μέντας μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο, εάν καταναλωθούν.

Άτομα που έχουν διαφραγματοκήλη, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή προβλήματα χοληδόχου κύστης συνιστάται να αποφεύγουν τη χρήση μέντας καθώς μια από τις παρενέργειές της μπορεί να είναι η καούρα.

Η κατανάλωση μέντας σε μορφή τσαγιού θεωρείται η πιο ασφαλής και ευεργετική, καθώς μελέτες έχουν δείξει πως αυτό μπορεί να μειώσει τους σπασμούς του εντέρου και να βοηθήσει το ήπαρ στην αποτοξίνωση του σώματος.

Κουρκουμάς

Σε μια μελέτη του 2005, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση δισκίων εκχυλίσματος κουρκουμά στα συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου σε ενήλικες και διαπιστώθηκε πως το εκχύλισμα του κουρκουμά είχε την ικανότητα να βελτιώσει τα συμπτώματα και να μειώσει τον κοιλιακό πόνο. Από τότε ο κουρκουμάς έχει μελετηθεί εκτενώς για την επίδρασή του στη φλεγμονή σε διάφορες ασθένειες του εντέρου.

Το τσάι από κουρκουμά πωλείται στην αγορά σε προσυσκευασμένα φακελάκια τσαγιού, αλλά μπορεί να παρασκευαστεί και στο σπίτι με τη χρήση σκόνης κουρκουμά ή ενός κομματιού από τη φρέσκια ρίζα του. Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κουρκουμά και της κουρκουμίνης, που αυτός περιέχει, θεωρούνται εξαιρετικά ωφέλιμες για ένα άτομο με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Άτομα με διαβήτη, προβλήματα χοληδόχου κύστης και παλινδρόμηση οξέος πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν την κατανάλωση τσαγιού κουρκουμά λόγω πιθανών αρνητικών παρενεργειών.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται συχνά στην παραδοσιακή ιατρική για την ανακούφιση συμπτωμάτων που σχετίζονται με διαταραχές του πεπτικού συστήματος. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά του για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Το εκχύλισμα του τζίντζερ πιστεύεται πως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, στην ενδυνάμωση της επένδυσης του στομάχου και στην προώθηση της κίνησης στα έντερα.

Μάραθος

Ο μάραθος μπορεί να είναι ευεργετικός για άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών του εντέρου και στην απαλλαγή από τα αέρια.

Σε μια μελέτη, ο συνδυασμός της λήψης κουρκουμίνης και αιθέριου ελαίου μάραθου αποδείχθηκε αποτελεσματικός στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων και βελτίωση της ποιότητας ζωής σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με το εάν η κατανάλωση τσαγιού μάραθου έχει τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα.

Χαμομήλι

Το τσάι χαμομηλιού χρησιμοποιείται συχνά για τη χαλάρωση και ανακούφιση από διάφορες στομαχικές διαταραχές. Γι’ αυτό το λόγο θεωρείται πως θα μπορούσε να προσφέρει οφέλη για άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου στην περίπτωση που τα πεπτικά τους συμπτώματα σχετίζονται με το αυξημένο στρες.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την επιβεβαίωση της έκτασης της αποτελεσματικότητας των παραπάνω τσαγιών βοτάνων. Τέλος, εάν και τα τσάγια βοτάνων μπορεί να βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σε άτομα με σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς τη συμβουλή του γιατρού για το σκοπό αυτό.

Σχετικά Άρθρα

Κορονοϊός: Τι γνωρίζουν οι ειδικοί για την παραλλαγή Κένταυρος

achaiavoice

Μελέτη: Μπορεί να αναστραφεί η γήρανση μέχρι 30 χρόνια;

achaiavoice

Κορονοϊός – ΠΟΥ για Κίνα: Συναγερμός για 1 εκατ. νεκρούς το 2023

achaiavoice

Ευλογιά των πιθήκων: Συναγερμός στη χώρα μας-Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα

achaiavoice

Χοληστερόλη: Πώς να τη ρίξετε εύκολα με επτά “μαγικά” βότανα

achaiavoice

CDC: Γιατί το εμβόλιο της γρίπης δεν ήταν αποτελεσματικό φέτος;

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα