Κόσμος

Συμφωνία Χαφτάρ-Τρίπολης στο Σότσι για την εξαγωγή πετρελαίου – «Εκτοπίζεται» η Τουρκία

Συμφωνία Χαφτάρ-Τρίπολης στο Σότσι για την εξαγωγή πετρελαίου – «Εκτοπίζεται» η Τουρκία

Τεράστιας σημασίας συμφωνία επιτεύχθηκε στο Σότσι στις ακτές του Εύξεινου Πόντου, μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, σχετικά με το άνοιγμα των εξαγωγών πετρελαίου στο εξωτερικό.

Στη συμφωνία, που υπογράφηκε από τον Χαφάρ, γιο του στρατηγού Χαφτάρ και τον αντιπρόεδρο της GNA Ahmed Maiteeq, η Άγκυρα δεν είχε καμία παρέμβαση.

Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο βήμα ήταν επίσης δυνατό λόγω της «αποδοχής» των απαιτήσεων του Χαφτάρ που ισχυρίστηκε ότι θα επανεκτιμήσει τους μηχανισμούς διανομής των εσόδων της βιομηχανίας πετρελαίου.

Για να το κάνει αυτό όμως ο Λίβυος στρατηγός, πολέμιος του Ερντογάν και του Σάρατζ, σίγουρα έχει σοβαρούς λόγους που αφορούν την πιθανή πλέον κοινή στάση με ένα μεγάλο κομμάτι της κυβέρνησης της Τρίπολης, στο θέμα της εκδίωξης των Τούρκων και των Σύριων μισθοφόρων από την χώρα.

Έγκυρες πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών του Χαφτάρ επιβεβαιώνουν ότι όχι μόνο όλοι οι λιμένες της χώρας αλλά και η  εξαγωγή «μαύρου χρυσού» θα ξεκινήσουν εκ νέου, ενώ και οι τιμές θα τυποποιηθούν, καθώς πάνω απ ‘όλα, τα έσοδα θα διανεμηθούν πλέον και στην Τρίπολη.

Εν προκειμένω, τονίζεται ότι η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) της Λιβύης θα υλοποιήσει μια μεγάλη αναδιάρθρωση για να εξασφαλίσει την «αναγκαία διαφάνεια» σε όλες τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στη συμφωνία, θα επενδυθούν μεγάλα κεφάλαια για την προώθηση έργων ανάπτυξης και ανοικοδόμησης σύμφωνα με τις ανάγκες των πολιτών, που έχουν «γονατίσει» μετά από έντεκα χρόνια πολέμου.

Ωστόσο όμως, ήδη συγκεντρώνονται πολλά σύννεφα για αυτήν τη συμφωνία, αφού μια έντονη δυσαρέσκεια έρχεται από κύκλους κοντά στον πρωθυπουργό της Τρίπολης Σαράτζ, καθώς και από την Κεντρική Τράπεζα, της οποίας επικεφαλής είναι ο Al-Saddiq Al-Kabeer, γνωσό μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Μιλάμε για δύο φιλότουρκους αξιωματούχους οι οποίοι δεν έχουν μέλλον στην χώρα.

Η ανακοίνωση της παραίτησής του Σαράτζ εδώ και πολλές ημέρες, ενδέχεται να ωθήσει τον αντιπρόεδρο Maiteeq να επιταχύνει την δράση του, προωθώντας τον εαυτό του ως τον νέο ηγέτη στην Τρίπολη, και αυτό είναι «κακό μαντάτο» για την Άγκυρα αφού ο συγκεκριμένος δεν επιθυμεί ξένη παρέμβαση στην χώρα.

Η επιστροφή στην Τρίπολη για τον αντιπρόεδρο θα μπορούσε να είναι πολύ πικρή βέβαια, αφού  θα μπορούσε να υποστεί την ίδια μοίρα με τον συνάδελφό του, υπουργό Εσωτερικών Fatih Bashagha.

Τονίζεται πάντως ότι η  συμφωνία του Σότσι επιτρέπει στον Χαφτάρ να εμφανίζεται ως αξιόπιστος παίκτης, αλλά πάνω απ’ όλα, ο Λίβυος στρατηγός δεν μπορεί να αγνοηθεί πλέον από κανέναν, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην πολύπαθη χώρα της Αφρικής.

Πηγή: Συμφωνία Χαφτάρ-Τρίπολης στο Σότσι για την εξαγωγή πετρελαίου – «Εκτοπίζεται» η Τουρκία

Σχετικά Άρθρα

Ρωσία: Οργή για την συνεργασία της Τουρκίας με την Ουκρανία – Αυστηρό μήνυμα σε Άγκυρα

achaiavoice

Ομιλία Τραμπ στον ΟΗΕ: Να λογοδοτήσει η Κίνα για τον κορονοϊό

achaiavoice

Τουρκία: Νέα υποτίμηση για την τουρκική λίρα

achaiavoice

Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τα πυρηνικά του Ιράν

achaiavoice

Τουρκία: Έφτασε στην Κωνσταντινούπολη για τη συνάντηση με τον Βαρθολομαίο ο Μάικ Πομπέο

achaiavoice

Έδειρε μέχρι θανάτου 47χρονη καθηγήτρια επειδή είχε σχέση με 15χρονο

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα