Οικονομία

Στην Ελλάδα οι πιο ακριβές τιμές στο λάδι: «Σε λίγους μήνες δεν θα υπάρχει λάδι στην ελληνική αγορά»

Στην Ελλάδα οι πιο ακριβές τιμές στο λάδι: «Σε λίγους μήνες δεν θα υπάρχει λάδι στην ελληνική αγορά»

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, Παναγιώτης Μπατσάκης χαρακτήρισε «δραματική» την κατάσταση στον τομέα του ελαιόλαδου καθώς τόνισε πως η μείωση

είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι αρχικά υπολόγιζαν και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ακόμα και οι ίδιοι οι παραγωγοί να αναγκάζονται να αγοράζουν λάδι για τις ανάγκες της οικογένειάς τους από τον συνεταιρισμό.

«Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι πέρσι ο συνεταιρισμός μας πήγε στο εργοστάσιο 1.945 τόνους και φέτος δεν θα πάμε πάνω από 270 τόνους.

Επιπλέον ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι οι παραγωγοί δεν θα βγάλουν μεροκάματο και σίγουρα δεν θα έχουν κέρδος αφού στην ουσία αυτό που θα γίνει είναι να αγοράζουν οι έμποροι φετινό λάδι

και να το αναμιγνύουν με περσινό – που το αγοράζουν 6,50 ευρώ – και να το πουλάνε ακριβά στον καταναλωτή στα 14 και 15 ευρώ το λίτρο», αναφέρει ο Μπατσάκης.

Και προσθέτει ότι σε λίγους μήνες δεν θα υπάρχει λάδι στην ελληνική αγορά και από κει και μετά θα δούμε και άλλες ανατιμήσεις στον καταναλωτή.

«Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι και επόμενη χρονιά θα είναι δύσκολη αφού με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τα δέντρα δεν εξελίσσονται κανονικά και θα έχουμε πρόβλημα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας.

Η διεθνής εικόνα στο ελαιόλαδο

Σύμφωνα με το AP, οι τιμές στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία για το εξαιρετικό παρθένο λάδι έφθασαν τα 4,35 δολάρια ανά λίβρα (9 ευρώ) τον Σεπτέμβριο, υπερτριπλασιάζοντας το επίπεδό τους σε σχέση με το 2019.

Στην Ελλάδα, ένα μπουκάλι έξτρα παρθένου λαδιού 1 λίτρου εκτινάχθηκε από τα 8 δολάρια πέρυσι έως και 15 δολάρια φέτος.

Σύμφωνα με τους Olive Oil Times, οι τιμές του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου στη Χαέν της Ισπανίας, τη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής ελαιόλαδου στον κόσμο, έφτασαν την υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ και σχεδόν τρεις φορές υψηλότερη από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

Εν τω μεταξύ, η παραγωγή ελαιόλαδου στις ΗΠΑ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι καλλιεργητές σε ορισμένες περιοχές της Καλιφόρνια – η πολιτεία που είναι υπεύθυνη για την περισσότερη επιτραπέζια ελιά και την παραγωγή ελαιόλαδου στις ΗΠΑ – αντιμετωπίζουν υψηλότερες αποδόσεις σε σύγκριση με τις πρόσφατες καλλιέργειες μετά από ένα κρύο έτος, αναφέρουν οι Olive Oil Times.

Η τιμή του ελαιόλαδου βρίσκεται στο τρέχον επίπεδο των 9145,12 δολ. από 9364,94 δολ. τον περασμένο μήνα και 4777,18 πριν από ένα χρόνο.

Πρόκειται για μεταβολή -2,35% σε σχέση με τον Οκτώβριο και αύξηση 91,43% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Σχετικά Άρθρα

Ισχυρές πιέσεις για την τουρκική λίρα ενόψει β’ γύρου εκλογών

achaiavoice

ΟΟΣΑ: Συστήνει κατάργηση του κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος

achaiavoice

Μετά το Πάσχα η αποπληρωμή 123.792 επικουρικών συντάξεων

achaiavoice

«Ψηφίζει» Ελλάδα η Morgan Stanley: Θετική αναφορά για την κυβέρνηση

achaiavoice

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πάνω από 1 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί – Από πάροχο σε πάροχο οι καταναλωτές

achaiavoice

Πετρέλαιο θέρμανσης: Έκτη φθηνότερη στην ΕΕ η τιμή στην Ελλάδα

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα