Αυτοδιοίκηση Αχαΐα

Για πρώτη φορά έγινε στην Δυτική Ελλάδα η περιφερειακή συνδιάσκεψη της ΚΕΔΕ

περιφερειακή συνδιάσκεψη της ΚΕΔΕ
Για πρώτη φορά έγινε στην Δυτική Ελλάδα η περιφερειακή συνδιάσκεψη της ΚΕΔΕ

Διεξήχθη για πρώτη φορά στη Δυτική Ελλάδα στις 20-11-2020 η περιφερειακή συνεδριακή διάσκεψη της ΚΕΔΕ και των Δήμων της περιοχής μας με κύριο θέμα τις προτάσεις και τα αιτήματα της αυτοδιοίκησης ενόψει της αναμενόμενης θεσμικής μεταρρύθμισης για την “Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση”.

Οι Δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας -Ιονίων Νήσων συζήτησαν αναλυτικά με τον Πρόεδρο κ. Παπαστεργίου και το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο, τον Γενικό Γραμματέα κ. Σταυριανουδάκη καθώς και εκπροσώπους των ανεξάρτητων αρχών.

 Τα κομβικά ζητήματα που ετέθησαν από τους Δημάρχους:

-Τα θεσμικά θέματα των ΟΤΑ, ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων

-Να δοθεί ουσιαστικό νόημα στην “πολυεπίπεδη διακυβέρνηση” με μεταρρύθμιση των λειτουργιών όλων των κρατικών διοικήσεων, αιρετών, αποκεντρωμένων και κεντρικών.- διεκδίκηση δίκαιης κατανομής πόρων προς την Αυτοδιοίκηση από τους ΚΑΠ, το νέο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης.

– Η ανάγκη προετοιμασίας και έγκαιρης ολοκλήρωσης εθνικών, περιφερειακών και τοπικών και τομεακών πολιτικών που αφορούν σε εθνικό και περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο, σε στρατηγικές για την ενέργεια, το κλίμα και την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, στρατηγική για την ψηφιακή διακυβέρνηση και λειτουργία της διοίκησης.

– Η ενίσχυση της καταστατικής θέσης και του ρόλου των αιρετών.

– Οι μεγάλες ανάγκες ενίσχυσης της βιωσιμότητας των μικρών, των ορεινών, των νησιωτικών και των μειονεκτούντων Δήμων της περιφέρειας που έχουν αγνοηθεί έως σήμερα από αναπτυξιακά-χρηματοδοτικά εργαλεία.

– Οι απαιτήσεις σε προσωπικό για τους Δήμους στη στελέχωση με επιστημονικό προσωπικό, μηχανικούς στις τεχνικές υπηρεσίες για υλοποίηση έργων.

– Η ανάγκη ενίσχυσης της ψηφιακής λειτουργίας των Περιφερειακών Ενώσεων των Δήμων μέσα από τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά μέσα για την ανανέωση του προσωπικού και την ανάπτυξη ψηφιακών, αναλυτικών κόμβων και υπηρεσιών για την αυτοδιοίκηση.

Σχετικά Άρθρα

Με τηλεδιάσκεψη και η νέα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πατρέων

newsroom

Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου: Εκπτωτικές διελεύσεις για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

newsroom

Πάτρα: Σχολεία που δεν θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα λόγω κρουσμάτων

newsroom

Καλάβρυτα: Αναβάλλεται λόγω καιρού η συναυλία «Πέτα Ψυχή»

newsroom

Κλείνουν και τα περίπτερα στις πλατείες για να μην πουλάνε προϊόντα μετά τις 12 τα μεσάνυχτα!

newsroom

Αχαΐα: Οι νοσηλευόμενοι στο νοσοκομείο του Ρίου και η επέκταση των ελέγχων

newsroom

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα