Οικονομία

Στα 110 ευρώ η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου

Στα 110 ευρώ η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου

Στα 110 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα διαμορφώνεται η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility)
Ωστόσο, οι παράγοντες της αγοράς ενέργειας θεωρούν πως τα καύσιμα θα πάρουν την ανιούσα ξανά μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Μια πρόβλεψη πως τελειώνουν οι ημέρες της όψιμης καλοκαιρίας και ο Δεκέμβριος θα είναι εξαιρετικά κρύος, σε συνδυασμό με τη διακοπή της παραγωγής σε ορισμένες σημαντικές εγκαταστάσεις, ήταν αρκετά για να πάρει και πάλι την ανιούσα η τιμή του φυσικού αερίου.

Έληξε έτσι η ανάπαυλα που είχε γνωρίσει τελευταία η αγορά με την υποχώρηση των τιμών του καυσίμου, καθώς αυτή οφειλόταν εν μέρει στην πληρότητα των ταμιευτήρων της Ευρώπης, αλλά και στην καλοκαιρία. Η αιφνίδια άνοδος χθες προδίδει πως με ένα ξαφνικό κύμα ψύχους ή με μια μείωση της προσφοράς ενέργειας, η Γηραιά Ηπειρος θα καταφύγει αμέσως στα αποθέματά της και πιθανώς θα αναγκαστεί να επιβάλει δελτίο στα καύσιμα.

Καθοριστικός παράγοντας που εξώθησε ανοδικά την τιμή του αερίου ήταν η είδηση ότι οι θερμοκρασίες αρχίζουν να υποχωρούν σταδιακά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Ευρώπης. Ανάμεσά τους η Γαλλία και η Βρετανία. Παράλληλα, όμως, τις ανοδικές τάσεις ενίσχυσε το γεγονός ότι δύο κοιτάσματα αερίου στη Νορβηγία ανακοίνωσαν ξαφνικά μείωση της παραγωγής, που δεν είχε προγραμματισθεί.

Συνολικά, πάντως, οι ροές του καυσίμου από τη σκανδιναβική χώρα προς την Ε.Ε. αναμένεται να παραμείνουν σε γενικές γραμμές σταθερές.

Σχετικά Άρθρα

Power Pass: Σήμερα μπαίνουν τα χρήματα – Πότε θα γίνει η επόμενη πληρωμή

achaiavoice

Άνοιγμα με πτώση στο Χρηματιστήριο: Στις 899,56 ο Γενικός Δείκτης

achaiavoice

Καλάθι του νοικοκυριού: Πόσο το εμπιστεύονται οι καταναλωτές;

achaiavoice

Τέλος στα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60

achaiavoice

ΑΑΔΕ: Παράταση προθεσμίας διαβίβασης δεδομένων στο myDATA

achaiavoice

Πόση ενέργεια μπορεί εν τέλει να εξοικονομηθεί με την τηλεργασία;

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα