Οικονομία

S&P Global: Αναπόφευκτη η επιβολή capital control στην Τουρκία

S&P Global: Αναπόφευκτη η επιβολή capital control στην Τουρκία

Αναπόφευκτο θα είναι να επιβληθούν περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls) στην Τουρκία, εάν συνεχιστούν οι πιέσεις στη λίρα και της χρηματοπιστωτικές αγορές, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global.

Η τουρκική λίρα έχει απολέσει το 22% της αξίας της από τις αρχές του έτους, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες ότι η χώρα οδεύει σε μια επανάληψη της συναλλαγματικής κρίσης που παρατηρήθηκε στα τέλη του 2021.

«Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης τον περασμένο Απρίλιο να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα (αξιόχρεο) της Τουρκίας αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες της για το ενδεχόμενο εισαγωγής πρόσθετων capital controls και «ο κίνδυνος αυξάνεται», τόνισε ο αναλυτής της S&P, Μαξίμ Ρίμπνικοφ.

Ένας άλλος αναλυτής πρόσθεσε ότι η πτώση της λίρας σημαίνει ότι τελικά θα «εμφανιστούν» προβλήματα στον τραπεζικό τομέα της Τουρκίας.

Ο ρυθμός ανάκαμψης του τουρισμού είναι μία από τις λίγες θετικές εξελίξεις.

Η πτώση της λίρας συνεχίστηκε και σήμερα, με το νόμισμα να πλησιάζει σε ιστορικό χαμηλό, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η μείωση των επιτοκίων θα συνεχιστεί.

Το τουρκικό νόμισμα κατέγραψε πτώση 2% και το απόγευμα η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου ανερχόταν σε περίπου 17 λίρες έναντι ενός δολαρίου. Τον Δεκέμβριο η ισοτιμία είχε πέσει στις 18,4 λίρες ανά δολάριο.

Η λίρα έχει χάσει το 49,7% της αξίας της μέσα σε έναν χρόνο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Δευτέρα την πρόθεσή του να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια μολονότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε το 73,5% σε ετήσια βάση τον Μάιο.

«Οι επενδυτές φοβούνται επίσης ότι η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θα επιδεινώσει τον πληθωρισμό στην Τουρκία», πρόσθεσε.

Με βάση τους υπολογισμούς από τις αγγελίες ενοικιάσεων και δηλώσεις στελεχών του τομέα των ακινήτων, τα ενοίκια διπλασιάστηκαν μέσα σε έναν χρόνο στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Η στατιστική υπηρεσία (TUIK), που επικρίνεται από την αντιπολίτευση για την ακρίβεια των δεδομένων της, ανέφερε ότι τον Μάιο τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 20% σε ετήσια βάση.

Σχετικά Άρθρα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρή άνοδος πάνω από τις 850 μονάδες

achaiavoice

ΑΑΔΕ: Η έκδοση ΑΦΜ για τους αιτούντες άσυλο θα γίνεται ψηφιακά

achaiavoice

Bloomberg: Ο ιταλικός κολοσσός Eni ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια

achaiavoice

ΔΕΗ: Μπαίνει για πρώτη φορά στη λίστα αξιολόγησης της Fitch

achaiavoice

Πλειστηριασμοί: Στο «σφυρί» από τον Σεπτέμβριο καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας

achaiavoice

ΔΕΗ: Ευρεία αποδοχή στο πρόγραμμα της εθελουσίας με κάλυψη της συμμετοχής κατά 80%

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα