Κόσμος

Σκόπια: Ο πρόεδρος Πενταρόφσκι έθεσε θέμα μακεδονικής μειονότητας – «Υπάρχουν Μακεδόνες και στην Ελλάδα – Δεν τους παρατάμε»

Σκόπια: Ο πρόεδρος Πενταρόφσκι έθεσε θέμα μακεδονικής μειονότητας – «Υπάρχουν Μακεδόνες και στην Ελλάδα – Δεν τους παρατάμε»

Σε αλυτρωτικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας προχώρησε ο Πρόεδρος των Σκοπίων Στέβο Πενταρόφσκι, ο οποίος έθεσε θέμα «μακεδονικής» μειονότητας.

O πρόεδρος των Σκοπίων με αφορμή τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει με την Βουλγαρία δήλωσε πως «νιώθει Μακεδόνας που μιλά Μακεδονικά» και πρόσθεσε πως δεν… θέτουν τα Σκόπια θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Βουλγαρία αλλά οι ίδιοι «οι Μακεδόνες» με τον ίδιο να προσθέτει πως «υπάρχουν Μακεδόνες και στην Ελλάδα» τους οποίους «δεν τους παρατάει» στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πιο συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στην Klan TV είπε ότι «δυστυχώς τα νέα από τη Βουλγαρία μιλούν για μια σταθερή θέση τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της κυβέρνησης έναντι της χώρας μας, έτσι που όποιος και να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές, δεν θα υπάρξει σημαντική αλλαγή».

Ωστόσο, ελπίζει ότι: « οι Ευρωπαίοι φίλοι μας στις Βρυξέλλες θα βρουν μια διατύπωση που δεν θα αρνείται το θεμελιώδες δικαίωμά μας για το πώς αισθανόμαστε και αυτό-δηλωνόμαστε , και έτσι θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ».

«Δεν υπάρχει μερικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Έχουμε το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα να δηλώσω τον εαυτό μου όπως νοιώθω. Εάν νιώθω σαν Μακεδόνας που μιλάει μακεδονικά, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, έτσι θα μου απευθυνθείτε», σχολίασε σύμφωνα με το βουλγαρικό δημοσίευμα.

Ερωτηθείς για τη θέση της Σόφιας σχετικά με την ταυτότητα, τη γλώσσα και την ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στη Βουλγαρία, ο Πενταρόφσκι εξήγησε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν απαιτήσεις που σχετίζονται με την αυτοδιάθεση.

«Η διατριβή τους είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε τις προσπάθειες αναγνώρισης της μειονότητας της Βόρειας Μακεδονίας στη Βουλγαρία.

Η νούμερο ένα αρχή στις διεθνείς σχέσεις, ειδικά μετά το 1945, είναι η μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Επομένως, δεν πρέπει και δεν πρέπει θέλουμε να παρεμβαίνουμε στην εσωτερική τάξη της Βουλγαρίας», πρόσθεσε.

«Ωστόσο, εάν κάποιος απευθυνθεί μόνος του στο Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλους οργανισμούς που ασχολούνται με ανθρώπινα δικαιώματα, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος από τα Σκόπια τον ενημέρωσε ή τον πλήρωσε».

«Έχουμε τους ανθρώπους που δηλώνονται ως Μακεδόνες και στην Ελλάδα. Στη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν τους παρατάμε», δήλωσε ο Πενταρόφσκι.

Όπως είπε περιμένει ισχυρότερη συμμετοχή των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν, καθώς υπάρχουν άνθρωποι στη διοίκησή του που έχουν άμεση εμπειρία στην περιοχή.

 

Πηγή: Σκόπια: Ο πρόεδρος Πενταρόφσκι έθεσε θέμα μακεδονικής μειονότητας – «Υπάρχουν Μακεδόνες και στην Ελλάδα – Δεν τους παρατάμε»

Σχετικά Άρθρα

Αποχωρεί ο Μακρόν από την Σύνοδο Κορυφής

achaiavoice

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Εικόνες απόλυτης καταστροφής – Πως είναι το Στεπανεκέρτ και η Σούσα μετά την συμφωνία (βίντεο)

achaiavoice

Πολιτικός σεισμός σε Ιταλία & Ευρώπη: Ποσοστά -”μαμούθ” για Σαλβίνι σε δημοσκόπηση

achaiavoice

Εμβόλιο-AstraZeneca: Αρρώστησε & 2η γυναίκα – Εμφάνισε εγκάρσια μυελίτιδα; – Στο τρίτο περιστατικό σταματούν οι δοκιμές!

achaiavoice

Βρετανοί τουρίστες το έσκασαν από την καραντίνα σε ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο

achaiavoice

Σύνοδος ΕΕ και Κίνας με σκοπό την αποκλιμάκωση

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα