Ελλάδα

Self test: Κόντρες κυβέρνησης-φαρμακοποιών και ΣΥΡΙΖΑ

Self test: Κόντρες κυβέρνησης-φαρμακοποιών και ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι τα self test για τον κορωνοϊό θα είναι δωρεάν. Οι φαρμακοποιοί ζητούν μια ελάχιστη συμμετοχή από τους πολίτες και παράλληλα προβάλλουν υγειονομικές ανησυχίες.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας, στην οποίαν, όσοι πολίτες αυτο-διαγιγνώσκονται ως κρούσματα, θα είναι σε θέση να δηλώνουν ότι βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί την κυβέρνηση για «μπάχαλο» και εισηγείται 4 test PCR το μήνα για όλους τους Έλληνες. Και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, απαντά ότι, αν εφαρμοζόταν η αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για test PCR, οι φορολογούμενοι θα επιβαρύνονταν με 2,4 δισ. ευρώ το μήνα.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Σκέρτσος αναφέρει ότι «ακόμη κι αν υπήρχαν λεφτόδεντρα, δεν υπάρχουν εργαστήρια για να πραγματοποιούν τόσα πολλά pcr test καθημερινά».

Εν ολίγοις, η εξαγγελία της κυβέρνησης για παροχή δωρεάν rapid test τα οποία κάθε πολίτης θα μπορεί να χρησιμοποιεί άνευ συνδρομής κάποιου ειδικού, γιατρού ή νοσηλευτή, έχει προκαλέσει μια διπλή αντιπαράθεση: Αφ’ ενός με τους φαρμακοποιούς, αφ’ ετέρου με την αντιπολίτευση.

Εκ μέρους των φαρμακοποιών, δια στόματος του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνου Λουράντου, ο οποίος μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 εκφράζεται η άποψη ότι «όποιος χρησιμοποιεί το φαρμακείο πρέπει να πληρώνει και κάτι. Διότι έρχεται κάποιος να πάρει το test από το φαρμακείο. Εμείς πρέπει να το περάσουμε σε πλατφόρμα, να το ορίσουμε, να γράψουμε τις οδηγίες στον χρήστη, να του πούμε πώς θα γίνει. Δεν πρέπει η κυβέρνηση να μας δώσει ένα αντίτιμο; Πόσο κάνει το test 2,50-3 ευρώ; Νομίζω ότι ο φαρμακοποιός πρέπει να παίρνει 30-50 λεπτά ανά test».

Στις εμφανίσεις του στα ΜΜΕ, ο κ. Λουράντος κατ’ ουσίαν επαναλαμβάνει το δελτίο τύπου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, το οποίο εξεδόθη στις 20 Μαρτίου, μία ημέρα μετά την εξαγγελία των δωρεάν self test. Σε αυτό τέθηκαν απορίες όπως «το πώς θα γίνει η διαδικασία προμήθειας και χορήγησης μέσω των φαρμακείων των rapid test.

Από πού θα τα προμηθεύονται τα φαρμακεία, μέσω φαρμακαποθηκών ή μέσω του ΙΦΕΤ; Θα συνταγογραφούνται από γιατρούς; Θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ; Θα δίνονται με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας; Θα χορηγούνται με επίκληση ΑΜΚΑ; Τα αποτελέσματα των test που θα γίνονται στο σπίτι πώς θα ελέγχονται;»
κ.λπ

Επιπλέον ανησυχίες εκφράζουν φαρμακοποιοί επί του πρακτέου, για το πώς θα διασφαλιστεί η υγειονομική προστασία πολιτών και εργαζομένων εάν τα test διεξάγονται στα φαρμακεία.

Δωρεάν τα test λέει η κυβέρνηση

Εκ μέρους της κυβέρνησης, η εκπρόσωπος τύπου, Αριστοτελία Πελώνη, δήλωσε ότι «η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά στις αρχές Απριλίου σε δωρεάν παροχή self-test σε όλο τον πληθυσμό. Κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται δωρεάν από το φαρμακείο της γειτονιάς του ένα test ανά εβδομάδα, παρέχοντας τον ΑΜΚΑ στον φαρμακοποιό. Κάθε πολίτης θα έχει έτσι τη δυνατότητα επιτήρησης της υγείας του και σύμπραξης στην ανάσχεση της διασποράς του ιού».

Όπως είπε η κα Πελώνη, «τα self test θα προστεθούν στα χιλιάδες test που γίνονται καθημερινά για την επιδημιολογική επιτήρηση από τον ΕΟΔΥ. Θα υπάρξει δυνατότητα για δήλωση σε συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Οι λεπτομέρειες, ωστόσο, θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. Υπογραμμίζω ότι τα 4 self test τον μήνα, που παρέχει η Κυβέρνηση σε κάθε Έλληνα πολίτη, είναι δωρεάν και δεν υπάρχει κάποιο άλλο αντίτιμο.

Ο στόχος είναι αυτά τα test να δηλώνονται σε ειδική πλατφόρμα. Να υπάρξει εντοπισμός ασυμπτωματικών ασθενών και καλύτερη ιχνηλάτηση και κατόπιν να ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για καραντίνα, αυτοπεριορισμό και ό,τι άλλο προβλέπεται.

Τα 4 test το μήνα που θα παρέχονται σε κάθε Έλληνα πολίτη με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, είναι απολύτως δωρεάν. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο αντίτιμο. Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου από την περασμένη εβδομάδα και όλο το Σαββατοκύριακο. Αυτή αφορά και το αν θα υπάρξει κάποιο συμβολικό αντίτιμο για τους πολίτες που θέλουν κάποια βοήθεια από το φαρμακείο και δεν επιθυμούν να κάνουν το test στο σπίτι».

Πλατφόρμα για self test

Σχετικά με την πλατφόρμα στην οποίαν αναφέρθηκε η Αριστοτελία Πελώνη, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε ότι «το σύστημα για να δηλώνονται τα κρούσματα από τους πολίτες που θα κάνουν self test θα αλληλεπιδρά με αυτό της άυλης συνταγογράφησης, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι φαρμακοποιοί. Θα πρέπει να υπάρξει μια πλατφόρμα κυρίως για στατιστικούς λόγους, να υπάρχει μια πρώτη καταγραφή και για να έχει μια εικόνα ο ΕΟΔΥ για τους πολίτες που έκαναν το test. Επιπλέον, θα υπάρξει μια πλατφόρμα για να δηλώνονται όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα, εφόσον το επιθυμούν. Δεν θα είναι απολύτως ισοδύναμο με το να πάει ο πολίτης σε ένα διαγνωστικό κέντρο ή να καταγραφεί κεντρικά στο μητρώο Covid, αλλά θα είναι χρήσιμο».

Η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ

Με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται επί του ζητήματος ως εξής:

«Την Παρασκευή ο κ. Σκέρτσος δεν διευκρίνισε εάν τα rapid test που βγαίνουν θετικά θα δηλώνονται για να υπάρχει και η απαραίτητη ιχνηλάτηση. Το Σάββατο στο Libre.gr δήλωσε πως το self testing δεν θα δηλώνεται σε κάποια πλατφόρμα, ρίχνοντάς τα πάλι στην ατομική ευθύνη των πολιτών. Σήμερα ο κ. Πιερρακάκης προανήγγειλε πλατφόρμα για να δηλώνονται τα θετικά rapid test. Η κυβέρνηση όχι απλά δεν έχει σχέδιο, αλλά τα έχει κάνει μπάχαλο ακόμη και με τα test.

Μετά από έναν χρόνο ομολογεί πως τόσο καιρό δεν έχουν σαφή επιδημιολογικά δεδομένα, όπως τονίζει από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και οι επιστήμονες.

Και αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα, λέει πλέον πως ακόμα και η διάγνωση εναπόκειται στην ατομική ευθύνη των πολιτών. Προφανώς το self testing δεν είναι λύση γιατί:

1. Τα rapid test για self testing έχουν σημαντικά μειωμένη αξιοπιστία σε σχέση με τα μοριακά.

2. Ακόμα και αν δημιουργηθεί πλατφόρμα δήλωσης των αποτελεσμάτων, κάτι που αρχικά απέρριπτε η κυβέρνηση, θα οδηγήσει σε νέο μπάχαλο με την έγκαιρη και σωστή καταμέτρηση των κρουσμάτων ανά περιοχή.

3. Οι πολίτες που θα κάνουν και θα βγαίνουν θετικοί, εν συνεχεία θα πρέπει να πληρώνουν για να κάνουν και μοριακά test για επιβεβαίωση. Άρα δεν προκύπτει καμία ελάφρυνση για τον πολίτη.

4. Θα κάνουν test μόνο όσοι ενδιαφέρονται, με αποτέλεσμα και πάλι να μη γίνονται οι απαραίτητοι στοχευμένοι έλεγχοι σε εστίες υπερμετάδοσης, όπως μαζικοί εργασιακοί χώροι, ΜΜΜ, σχολεία, ομάδες υψηλής ευαλωτότητας και κοινωνικές δομές υψηλού κινδύνου.

5. Τίθεται σοβαρότατο θέμα διαφάνειας στην προμήθειά τους και τη χορήγησή τους, με βάση τους χειρισμούς που έχει κάνει εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση και το όργιο απευθείας αναθέσεων.

Με λίγα λόγια, τα δωρεάν rapid test μπορούν να λειτουργήσουν μόνο επικουρικά. Μόνη ουσιαστική και αυτονόητη λύση είναι η συνταγογράφηση και αποζημίωση μοριακών και rapid test από τον ΕΟΠΠΥ, που εγκληματικά αρνείται η κυβέρνηση εδώ και έναν χρόνο και οι στοχευμένοι έλεγχοι».

Πηγή: Self test: Κόντρες κυβέρνησης-φαρμακοποιών και ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά Άρθρα

Πώς πετάμε στα σκουπίδια τα χρησιμοποιημένα self test

achaiavoice

ΕΟΔΥ: Δείτε σε ποιες περιοχές μπορείτε να κάνετε αύριο δωρεάν rapid test

achaiavoice

Φωτιά στην Κορινθία: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις- Έχουν καεί πάνω από 40.000 στρέμματα πευκοδάσους

achaiavoice

Χίος – Πυρκαγιά: Δύσκολη η κατάσταση, εκκενώθηκαν σπίτια

achaiavoice

Εμβολιασμοί: Αυτή είναι η πραγματική συμμετοχή των νέων!

achaiavoice

Σάμος: Προληπτική εκκένωση ξενοδοχείων – «Μάχη» για να ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα