Οικονομία

Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα – Κοντά σε νέο ιστορικό χαμηλό

Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα – Κοντά σε νέο ιστορικό χαμηλό

Κοντά σε νέο ιστορικό χαμηλό βρέθηκε τη Δευτέρα η τουρκική λίρα, με φόντο το «ψυχροπολεμικό» κλίμα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αλλά και την τοποθέτηση του Τούρκου κεντρικού τραπεζίτη κατά της αύξησης επιτοκίων.

Το νόμισμα της γειτονικής χώρας υποχωρούσε νωρίτερα 0,6% στα 8,48 έναντι του δολαρίου, πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 8,58 που καταγράφηκε στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ το απόγευμα της Δευτέρας κατέβαλε προσπάθεια να σταθεροποιηθεί και να απορροφήσει τις ισχυρές πιέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική λίρα καταγράφει μία από τις χειρότερες επιδόσεις φέτος σε σχέση με τα νομίσματα άλλων αναδυόμενων αγορών.

«Το αρνητικό κλίμα στην αγορά είναι έντονο», σχολιάζει στο Twitter o Robin Brooks, επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών.

Η λίρα έχει υποχωρήσει 3,5% τις τελευταίες τρεις ημέρες διαπραγμάτευσης, έπειτα από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Το τουρκικό νόμισμα έκανε «βουτιά» έως και 15% τον περασμένο μήνα μετά την «καρατόμηση» του πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Νατσί Αγκμπάλ από τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Ερντογάν διόρισε στη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας τον Καβτσίογλου, ο οποίος, όπως και ο Ερντογάν, είναι επικριτής της αυστηρής νομισματικής πολιτικής και έχει υποστηρίξει ανορθόδοξες νομισματικές πολιτικές που προκαλούν την άνοδο του πληθωρισμού.

Πηγή: Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα – Κοντά σε νέο ιστορικό χαμηλό

Σχετικά Άρθρα

Google: 500.000 δολάρια επιπλέον χρηματοδότηση για την Ελλάδα

achaiavoice

Wall Street: Ιστορικό ρεκόρ για τον Dow Jones

achaiavoice

Κομισιόν: Εγκρίθηκαν οι τροποποιήσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής

achaiavoice

S&P: ”Stress test” για τις αντοχές στις αυξήσεις των επιτοκίων

achaiavoice

Γ.Βρούτσης: «Έρχονται αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις»

achaiavoice

Στροφή στον εσωτερικό τουρισμό από τους ξενοδόχους

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα