Ελλάδα

Σαρηγιάννης για κορονοϊό: «Βρισκόμαστε στην έναρξη νέου κύματος»

Σαρηγιάννης για κορονοϊό: «Βρισκόμαστε στην έναρξη νέου κύματος»

Σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας, και αύξηση της πιθανότητας θανάτου σε όσους νοσούν βαριά από κορωνοϊό, μπορεί να προκαλέσει η ατμοσφαιρική ρύπανση, που αναμένεται να παρουσιάσει πολύ υψηλά επίπεδα, ειδικά σε μεγάλες πόλεις το φετινό χειμώνα, λόγω του ενεργειακού προβλήματος, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, και στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Η έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια, αυξάνει την πιθανότητα θανάτου

Όσον αφορά τον κορονοϊό σύμφωνα με τον καθηγητή, «αυτό που έχει φανεί από μια σειρά επιδημιολογικών μελετών σε έγκριτους οργανισμούς όπως το Harvard και όχι μόνο, είναι ότι η έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια για κάποιον ο οποίος έχει ευπάθεια και νοσεί πιο σοβαρά από κορωνοϊό, αυξάνει την πιθανότητα θανάτου. Άρα το βασικό ζητούμενο είναι να μην νοσήσουμε βαριά από Covid-19. Και παράλληλα η μάσκα που πολλοί αποφεύγουν να χρησιμοποιούν, μας προφυλάσσει όχι μόνο από την νόσηση, αλλά και από τα αιωρούμενα σωματίδια».

Για την απολύμανση του αέρα, θέμα που έχει θέσει από την πρώτη φάση της πανδημίας ο καθηγητής Σαρηγιάννης, αναφέρει ότι τώρα θα ήταν χρήσιμο να γίνει. «Από τη στιγμή που έχουμε θέμα ενεργειακό, και δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη χρήση καυσίμων, όπως το πετρέλαιο και την ξυλεία, για προφανείς λόγους που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη, είναι πολύ σημαντικό να προστατευθούμε με την απολύμανση του αέρα» είπε και συνέχισε:

«Το 50% της ρύπανσης του εξωτερικού αέρα, περνάει μέσα στο σπίτι, στο γραφείο, στο σχολείο. Αν σκεφτούμε ότι 90% του χρόνου μας το περνάμε σε εσωτερικούς χώρους, η πραγματική έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια, είτε αυτά είναι από ρύπανση, είτε από γρίπη, είτε από Sars-Cov2, γίνεται σε κλειστούς χώρους. Η απολύμανση του αέρα θα είχε πραγματικό όφελος και στη δημόσια υγεία και στο υγειονομικό ισοζύγιο της χώρας, με την έννοια ότι θα αποφύγουμε τα κόστη θεραπείας και γενικότερα φύλαξης των ασθενών σε βάθος χρόνου».

«Βρισκόμαστε στην έναρξη νέου κύματος, κορύφωση το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου»

Για την εξέλιξη της πανδημίας ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρει ότι τα μοντέλα δείχνουν πως αυτή τη στιγμή είμαστε στην αρχική φάση ανάπτυξης ενός κύματος, το οποίο θα αφορά στη μετεξέλιξη της Όμικρον 4 και 5 και αντίστοιχα στην ανάπτυξη της «Κένταυρος», σιγά-σιγά και στην Ελλάδα.

«Μιλάμε για τη χρονική περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου με μία κορύφωση στο τέλος του πρώτου δεκαήμερου του Νοεμβρίου. Θεωρώ ότι δεν θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, αλλά πρέπει να το προσέξουμε λίγο, ιδίως γιατί υπάρχει σημαντική πτώση ανοσίας, λόγω της χρονικής απόστασης από όταν αναπτύχθηκε αυτή η ανοσία, είτε μέσω εμβολιασμού, είτε μέσω νόσησης» ανέφερε.

«Έπρεπε να γίνονται τα διπλάσια τεστ»

Είναι σημαντικό να γίνει η 4η δόση, ειδικά τώρα που έχουμε τα επικαιροποιημένα εμβόλια και ταυτόχρονα να είμαστε ικανοί να επιτηρούμε επιδημιολογικά την κατάσταση, τονίζει ο καθηγητής. «Κατά τη γνώμη μου έπρεπε να γίνονται τα διπλά τεστ, από αυτά που γίνονται αυτή τη στιγμή, γιατί τα στελέχη που τώρα κυκλοφορούν, Ο4, Ο5 και Κένταυρος, είναι τα πιο μολυσματικά που έχουμε συναντήσει. Άρα είναι λανθασμένη οπτική ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν χρειάζεται να προσέχουμε καθόλου», σχολιάζει ο κ. Σαρηγιάννης, για τον κόσμο που κυκλοφορεί σε μέρη με συγχρωτισμό, χωρίς μάσκα, ή και γενικότερα συμπεριφέρεται σα να μην υπάρχει η επιδημία. Στο ερώτημα αν ο ιός θα γίνει ποτέ ενδημικός, ο κ. Σαρηγιάννης, απαντά:

«Έχω ξαναπεί ότι είναι πολύ χρήσιμο να εμβολιάσουμε πληθυσμούς όπου υπάρχουν μεγάλα κενά εμβολιασμού, όπως πχ Ινδία, και υποσαχάρια Αφρική. Όσο δε γίνεται αυτό τόσο θα βλέπουμε να εμφανίζονται νέες παραλλαγές και να δημιουργούνται τα κύματα της πανδημίας. Κάποια στιγμή προφανέστατα θα υπάρξει μία οικολογική ισορροπία του ιού, που σημαίνει ότι δεν θα βλέπουμε τόσες πολλές επικίνδυνες ή πολύ πιο μολυσματικές παραλλαγές. Αλλά όσο δεν εμβολιάζουμε τέτοιου είδους πληθυσμούς, τόσο θα αργεί αυτή η στιγμή».

Η συνύπαρξη γρίπης κορονοϊού μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα

Για τη συνύπαρξη γρίπης κορονοϊού ο κ. Σαρηγιάννης λέει ότι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, «γιατί ουσιαστικά βλάπτει τους αεραγωγούς. Τα επικρατούντα στελέχη αυτή τη στιγμή, αφορούν κυρίως το ανώτατο αναπνευστικό, άρα συγκλίνουν οι στόχοι των δύο αυτών ιών, της γρίπης και του Sars-Cov-2. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να γίνεται και το εμβόλιο της γρίπης, ειδικά σε ευπαθείς και ηλικιωμένους, προκειμένου να είναι καλύτερα προστατευμένοι από τη σοβαρή νόσηση». 

Σχετικά Άρθρα

86η ΔΕΘ: Ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις και οι πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

achaiavoice

Μεγάλα πύρινα μέτωπα σε Λακωνία, Αρκαδία και Φθιώτιδα

achaiavoice

Πρόταση βόμβα από εισαγγελέα: Να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο Ινδιάνος – Δεν έριξε τον αστυνομικό από τη μηχανή στη Ν. Σμύρνη

achaiavoice

Ζάκυνθος: Με παρέμβαση Κικίλια φεύγει ο πύργος του ναυαγοσώστη από το διάσημο Ναυάγιο

achaiavoice

Δεκάδες παιδιά «εισαγγελικής εντολής» έγκλειστα για μήνες στα Νοσοκομεία Παίδων

achaiavoice

Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου -Σπάει τη σιωπή της η ανθυπαστυνόμος: «Θα κάρφωνε το κατσαβίδι στην καρωτίδα μου»

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα