Πολιτική

Σαντίκ Καν: Να βρεθεί τρόπος το Λονδίνο και η Αθήνα να μοιράζονται κάποια από τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Σαντίκ Καν: Να βρεθεί τρόπος το Λονδίνο και η Αθήνα να μοιράζονται κάποια από τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ο δήμαρχος του Λονδίνου παραδέχεται ότι δεν θα ήθελε η πόλη του να «χάσει» όλα τα γλυπτά και καλεί για μια win-win συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία

Να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με την Ελλάδα προκειμένου να βρεθεί μια win-win λύση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα καλεί τη βρετανική κυβέρνηση και το βρετανικό μουσείο ο δήμαρχος του Λονδίνου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «Νέα» ο Σαντίν Καν υποστηρίζει για πρώτη φορά ότι «κάποια από τα εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου δεν πρέπει να βρίσκονται μόνο στο Λονδίνο», παραδεχόμενος ωστόσο ότι ο ίδιος, ως δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας, δεν θα ήθελε το Λονδίνο να «χάσει» όλα τα γλυπτά. Γι’ αυτό, η πρότασή του είναι να βρεθεί ένας τρόπος ώστε η Βρετανία και η Ελλάδα «να τα μοιράζονται».

Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα της επανένωσης των Γλυπτών, ο 52χρονος πολιτικός των Εργατικών απάντησε πώς θεωρεί «ότι πρέπει να γίνει μια συζήτηση με αντικείμενο τα Ελγίνεια μάρμαρα (sic) ώστε να μοιραζόμαστε μερικά από αυτά». «Προφανώς και θέλω οι Λονδρέζοι να μπορούν να βλέπουν τα Ελγίνεια, αλλά δεν βλέπω γιατί το Βρετανικό Μουσείο, η Βρετανική Κυβέρνηση, η ελληνική κυβέρνηση και το αθηναϊκό μουσείο δεν μπορούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για να μοιράζονται αυτά τα πραγματικά υπέροχα Μάρμαρα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι δεν πρέπει όλα τα εκθέματα που βρίσκονται μόνο στο Βρετανικό Μουσείο να μένουν μόνο στο Λονδίνο. Βρίσκω ιδιαιτέρως ελκυστική την ιδέα της συνεργασίας με τους φίλους μας στην Αθήνα, της συνεργασίας των κυβερνήσεών μας. Και πραγματικά συγχαίρω τον Τζορτζ Όσμπορν για την ηγετική στάση που επιδεικνύει σε αυτό το θέμα. Είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό αυτό».

«Μπορώ να καταλάβω γιατί οι πολίτες της Αθήνας, οι πολίτες της Ελλάδας, δεν θέλουν να ταξιδέψουν στο Λονδίνο για να δουν τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Και νομίζω ότι είναι εφικτό, δεν είναι ακατόρθωτο, για τις κυβερνήσεις των χωρών μας, για το βρετανικό μουσείο και για το μουσείο της Αθήνας να καταλήξουν σε μία συμφωνία που θα είναι επωφελής και για την Αθήνα και για το Λονδίνο, θα είναι επωφελής και για την Ελλάδα και για τη Βρετανία», είπε ο Σαντίκ Καν.

Σχετικά Άρθρα

Οικονόμου: Τι συζητήθηκε και τι αποφασίσθηκε στο υπουργικό συμβούλιο

achaiavoice

Σταϊκούρας: “Οι δέκα προτεραιότητες στο Υπ. Υποδομών και Μεταφορών”

achaiavoice

Τέμπη: Επιζήσασα υπέβαλε μήνυση κατά του πρώην υπουργού Μεταφορών

achaiavoice

ΚΚΕ: Με Διονύση Τσακνή και Ασημίνα Ξυροτήρη το ψηφοδέλτιο Επικρατείας

achaiavoice

ΣΥΡΙΖΑ: Καταψηφίζει την σύμβαση ανάπλασης στο Μάτι

achaiavoice

Τετ α τετ Μητσοτάκη με Σολτς πριν το δείπνο των ηγετών της Συνόδου ΝΑ Ευρώπης

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα