Υγεία

Πότε η δυσκοιλιότητα οφείλεται στη νόσο Sjögren: Τα συμπτώματα

Πότε η δυσκοιλιότητα οφείλεται στη νόσο Sjögren: Τα συμπτώματα

Δεδομένου ότι η νόσος Sjögren μειώνει την υγρασία στο πεπτικό σύστημα, μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, σύμφωνα με το onmed.gr.

Επιπλέον, είναι σύνηθες στα άτομα με νόσο Sjögren να συνυπάρχουν παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, που μπορεί να προκαλέσουν πεπτικές δυσκολίες, όπως δυσκοιλιότητα.

Η ξηρότητα που σχετίζεται με τη νόσο Sjögren μπορεί μερικές φορές να δυσκολέψει τους μύες του πεπτικού σας συστήματος να συστέλλονται, οδηγώντας σε πιο αργή πέψη και δυσκοιλιότητα.

Πέρα από τη δυσκοιλιότητα, η νόσος Sjögren μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από πεπτικές επιπλοκές. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

διάρροια
γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
φούσκωμα
πόνος στο στομάχι

Μερικοί με νόσο Sjögren εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα τακτικά. Άλλοι μπορεί να τα βιώσουν μόνο περιστασιακά/περιοδικά.

Νόσος Sjögren: Ποια άλλα κοινά συμπτώματα εμφανίζει

Τα άτομα με νόσο Sjögren εμφανίζουν ξηρότητα σε όλο το σώμα τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως βήχας, ξηροφθαλμία και ρινορραγία. Εκτός από την ξηρότητα, τα συμπτώματα της νόσου Sjögren μπορεί να περιλαμβάνουν:

στοματικές πληγές
τερηδόνα και απώλεια δοντιών
αλλοιωμένη αίσθηση της γεύσης
μυϊκός πόνος
μυϊκή αδυναμία
πόνος στις αρθρώσεις
κούραση
ομίχλη εγκεφάλου
δυσκολία στην κατάποση και στην ομιλία
πρησμένοι λεμφαδένες
εξάνθημα
νευρική βλάβη
ευαισθησία στο φως

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τη δυσκοιλιότητα από τη νόσο Sjögren

Δεν συνιστάται συγκεκριμένη δίαιτα που να βοηθά τα άτομα με νόσο Sjögren να βελτιώσουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με το έντερο. Αλλά υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βοηθήσετε στην ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων.

Πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή διατροφής και τρόπου ζωής, είναι σώφρον να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Τα βήματα για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου Sjögren που σχετίζονται με το έντερο περιλαμβάνουν:

Κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών: Οι φυτικές ίνες βοηθούν το σώμα να συγκρατήσει το νερό, επιτρέποντας στα τρόφιμα να μετακινούνται πιο εύκολα μέσω του πεπτικού σας συστήματος.
Καλή ενυδάτωση: Είναι σημαντικό για τα άτομα με νόσο Sjögren να παραμένουν ενυδατωμένα. Η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι σημαντική, ενώ παράλληλα βοηθάει στη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος.
Αποφυγή αφυδατωτικών ποτών: Ποτά όπως το αλκοόλ, ο καφές και ορισμένα είδη τσαγιού, μπορεί μερικές φορές να είναι αφυδατωτικά. Είναι καλύτερο να περιορίσετε ή να αποφύγετε αυτά τα ποτά.
Διατήρηση μέτριου βάρους: Η διαχείριση του βάρους σας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της συνολικής υγείας και της υγείας του πεπτικού σας συστήματος.
Παραμείνετε δραστήριοι: Η σωματική δραστηριότητα βοηθά το πεπτικό σας σύστημα. Ακόμη και μικρές ποσότητες άσκησης μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να προτείνει άλλα βήματα εκτός από αλλαγές στον τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, εάν τα συμπτώματα της νόσου Sjögren που σχετίζονται με το έντερο προκαλούνται ή επιδεινώνονται από κάποιο από τα φάρμακά σας, μπορεί να σας αλλάξει αυτό το φάρμακο.

Εάν τα συμπτώματα που σχετίζονται με το έντερο είναι σοβαρά, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ή να συνταγογραφήσει φάρμακα που θα σας βοηθήσουν.

Νόσος Sjögren: Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές

μόνιμη βλάβη της όρασης
αυξημένος κίνδυνος μη-Hodgkin λεμφώματος
προβλήματα με τη νεφρική λειτουργία
μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς
επιπλοκές εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένου ενός προσωρινού εξανθήματος λύκου και (σπάνια) καρδιακών ελαττωμάτων στα νεογνά
σύνδρομο Raynaud
περιφερική νευροπάθεια
σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων από αυτές τις επιπλοκές. Για παράδειγμα, οι οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να κρατήσουν τα μάτια σας ενυδατωμένα και να αποτρέψουν τη βλάβη της όρασης. Η λήψη αντισωμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου επιπλοκών για το έμβρυο.

Πηγή: healthline.com

Σχετικά Άρθρα

Κανέλα: Ένα φυσικό συστατικό για όσους έχουν “ζάχαρο”

achaiavoice

Αυτά είναι τα αθλήματα που «καίνε» τις περισσότερες θερμίδες

achaiavoice

Καρκίνος Παιδικής Ηλικίας: Θεραπεύονται 4 στα 5 παιδιά

achaiavoice

Κορονοϊός: Ποιους απειλεί η υποπαραλλαγή “Κράκεν” – Εξαπλώνεται ταχύτατα

achaiavoice

Κορονοϊός – ΕΣΥ: Πόση ανησυχία γεννούν οι νοσηλείες

achaiavoice

Mπορούν τα παραπανίσια κιλά να μειώσουν την νοημοσύνη μας;

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα