Οικονομία

Πόσο στοιχίζουν φρούτα και λαχανικά σε λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ

Πόσο στοιχίζουν φρούτα και λαχανικά σε λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» της Κυριακής, πολλά είδη πλεον πωλούνται έως και 45% ακριβότερα σε σχέση με τα σούπερ μάρκετ

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των φρούτων εποχής, όπως τα κεράσια, με το κόστος ανά κιλό να φτάνει ακόμαι και τα 7 ευρώ το κιλό, ενώ τα καρπούζια κινούνται στο 1 ευρώ το κιλό.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα αγοράς σε λαϊκή του Γέρακα που παρουσιάζει η εφημερίδα, προκύπτει ότι σε αρκετά προϊόντα οι τιμές ήταν υψηλότερες από τα σούπερ μάρκετ.

Αναλυτικά o «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρει ότι 5 κιλά εγχώριες πατάτες πωλούνταν έναντι 6 ευρώ, δηλαδή 1,2 ευρώ το κιλό, όταν σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ η τιμή τους διαμορφώνεται σε 1,02 ευρώ και σε προσφορά σε 0,90 ευρώ το κιλό, δηλαδή έως και 25% φθηνότερα.

Αντίστοιχα, η τιμή της ντομάτας κυμαινόταν από 2 έως 2,5 ευρώ στη λαϊκή και από 1,77 έως 1,95 ευρώ στα σούπερ μάρκετ, με την ψαλίδα να ανοίγει ακόμα περισσότερο, σχεδόν στο 30%.

Παρόμοια η κατάσταση και στα φρούτα , με το καρπούζι να πωλείται στη συγκεκριμένη λαϊκή αγορά 0,99 ευρώ το κιλό και στα σούπερ μάρκετ 0,70 ευρώ το κιλό, ενώ σε προσφορά η τιμή του «πέφτει» σε 0,55 ευρώ, δηλαδή σχεδόν στη μισή τιμή.

Πολύ υψηλές είναι οι τιμές και των κερασιών, τα οποία στους πάγκους κοστίζουν από 4,99 έως και 6,99 ευρώ το κιλό και σε μεγάλη αλυσίδα 5,58 ευρώ το κιλό.

Σχετικά με τους λόγους που αρκετά φρούτα και λαχανικά πωλούνται φθηνότερα στα καταστήματα οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών σημειώνουν ότι τα σούπερ μάρκετ αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες και συνήθως σε προσυμφωνημένες τιμές, οπότε δεν παρουσιάζουν τόσο έντονη μεταβλητότητα, και προσθέτουν ότι «η ποιότητα των προϊόντων δεν συγκρίνεται».

Ακολουθεί ο αναλυτικός πίνακας με τη σύγκριση τιμών σε λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ:

 

Σχετικά Άρθρα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πάνω από 1 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί – Από πάροχο σε πάροχο οι καταναλωτές

achaiavoice

Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης-παραχωρησιούχων για τις αυξήσεις στα διόδια

achaiavoice

Wall Street: Βουτιά άνω του 4% για Nasdaq – Απώλειες 650 μονάδων για Dow Jones

achaiavoice

«Κούρεμα» φόρου εισοδήματος έως 50% για 9 χρόνια

achaiavoice

Έρχεται τριπλό επίδομα πριν το Πάσχα – Χρήματα για ψώνια, ενέργεια, βενζίνη

achaiavoice

Μέσα στον Αύγουστο αναμένονται οι αυξήσεις των τιμών στα σούπερ μάρκετ

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα