Τεχνολογία

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις της DMA για τις μεγάλες ψηφιακές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το απόρρητο της ψηφιακής κατανάλωσης

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις της DMA για τις μεγάλες ψηφιακές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το απόρρητο της ψηφιακής κατανάλωσης

Το ψηφιακό τοπίο στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές με την εφαρμογή στις υποχρεώσεις της DMA για τις μεγάλες εταιρείες. Το παρόν άρθρο διερευνά τον αντίκτυπο στην ψηφιακή ιδιωτικότητα των καταναλωτών.

Οι ψηφιακές αγορές έχουν γίνει ζωτικό μέρος της καθημερινότητάς μας, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουμε, επικοινωνούμε και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες. Ως απάντηση στην αυξανόμενη επιρροή των μεγάλων ψηφιακών εταιρειών, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εισαγάγει νέες υποχρεώσεις στο πλαίσιο του νόμου για τις ψηφιακές αγορές (DMA). Οι υποχρεώσεις αυτές αποσκοπούν στη διασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού και στην προστασία των καταναλωτών στο ψηφιακό πεδίο.

Μια βασική πτυχή αυτών των υποχρεώσεων είναι η διασφάλιση του ψηφιακού απορρήτου των καταναλωτών. Με τον τεράστιο όγκο προσωπικών δεδομένων που συλλέγουν οι μεγάλες ψηφιακές εταιρείες, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται και μοιράζονται τα δεδομένα αυτά. Η DMA επιδιώκει να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες επιβάλλοντας αυστηρότερους κανονισμούς σχετικά με τον χειρισμό των δεδομένων και τη διαφάνεια.

Σύμφωνα με την DMA, οι μεγάλες ψηφιακές εταιρείες υποχρεούνται να λαμβάνουν τη ρητή συγκατάθεση των χρηστών πριν συλλέξουν τα προσωπικά τους δεδομένα. Πρέπει επίσης να ενημερώνουν με σαφήνεια τους χρήστες για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα τους και να τους παρέχουν επιλογές για τον έλεγχο της χρήσης τους. Επιπλέον, οι εταιρείες αυτές υποχρεούνται να εφαρμόζουν ισχυρά μέτρα ασφαλείας για την προστασία των πληροφοριών των χρηστών από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση ή κακή χρήση.

Αυτή η εστίαση στην προστασία της ιδιωτικής ζωής των καταναλωτών δεν αποτελεί πρόσφατη εξέλιξη. Με την πάροδο των ετών, αρκετές παραβιάσεις δεδομένων υψηλού προφίλ και σκάνδαλα προστασίας της ιδιωτικής ζωής έφεραν το ζήτημα αυτό στο προσκήνιο. Η εισαγωγή των υποχρεώσεων της DMA είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης αυτών των ανησυχιών και της διασφάλισης ότι οι καταναλωτές έχουν μεγαλύτερο έλεγχο των προσωπικών τους πληροφοριών.

Γράφει ο Γιώργος Μπρακόπουλος (Προγραμματιστής Αναλυτής – MSc.)

Διαβάστε το άρθρο και την απόφαση της 6/9/2023

 

 

Σχετικά Άρθρα

Ψηφιακά πορτοφόλια – Τι είναι και ποια τα πλεονεκτήματα τους

achaiavoice

Τwitter: Αυτή είναι η νέα υπηρεσία που θα προσφέρει σύντομα στους χρήστες

achaiavoice

Διαδίκτυο: Το «doxing» σκορπά τρόμο και εξαπλώνεται – Πως μπορείτε να προστατευτείτε

achaiavoice

Πώς θα προστατευθούμε από τις υποκλοπές των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων

achaiavoice

Νέα απάτη με mail: Απειλούν ότι χάκαραν τον υπολογιστή σας και θα δημοσιοποιήσουν προσωπικές στιγμές

achaiavoice

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Youtube μπλόκαρε τα κανάλια του RT και του Sputnik

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα