Πολιτική

Πέτσας: Συγκυριακό φαινόμενο οι αυξήσεις

Πέτσας: Συγκυριακό φαινόμενο οι αυξήσεις

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας οι αυξήσεις στον τομέα της εστίασης δεν θα πρέπει να μετακυληθούν εξ’ ολοκλήρου στους καταναλωτές για δύο λόγους:

«Εδώ και καιρό, ιδίως στην εστίαση, η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, οπότε είχαμε ενισχύσει εμμέσως τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων γιατί δεν είδαμε μείωση τιμών. Από την άλλη μεριά, έχουμε να κάνουμε με το πακέτο που έχει να κάνει με την προστασία από τις ανατιμήσεις της ενέργειας που πιστεύουμε ότι θα προστατεύσει για κάποιο χρονικό διάστημα τους επαγγελματίες ώστε να μην μετακυλήσουν αυτό το κόστος στους καταναλωτές, με τη λογική ότι είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο που μέσα σε κάποιους μήνες θα ξεπεραστεί. Αν μιλάμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα χρειάζεται κάποια αναθεώρηση».

Σχολιάζοντας το θέμα της ενεργειακής ακρίβειας και τα παράπονα των επαγγελματιών ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών τόνισε πώς «υπάρχει και μια πραγματικότητα, μια επιβράδυνση της απότομης ανάπτυξης που υπήρξε τους προηγούμενης μήνες  -τουλάχιστον στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μετά την ευφορία που προκάλεσε η άρση των πρώτων lock down. H επιβράδυνση αυτή θα επηρεάσει σίγουρα και τις τιμές των αγαθών και της ενέργειας παγκοσμίως, όπως και η επιβράδυνση που μπορεί να υπάρξει στην Κίνα μετά τις τελευταίες εξελίξεις…».

Ορόσημο ο προϋπολογισμός για νέα μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών

Και όπως είπε ο κ. Πέτσας, «επειδή είμαστε όλοι αλληλένδετοι και οι ανατιμήσεις ήταν εισαγόμενες, πρέπει να περιμένουμε λίγο. Εμείς πήραμε ένα πακέτο μέτρων κάποιων μηνών και ελπίζω να μην χρειαστεί να το παρατείνουμε».

Σχολιάζοντας την δήλωση ενός επαγγελματία της εστίασης στην εκπομπή «Από τις Έξι» ότι το προηγούμενο διάστημα ξεπούλησε ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι αυτό είναι κάτι θετικό. «Δείχνει την ανάγκη που έχει ο κόσμος να ξοδέψει μετά από πολύ καιρό που είχε μείνει στο σπίτι του. Υπάρχει ένα μπάφερ ρευστότητας, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλοι, φροντίζοντας να απορροφήσουμε αυτούς τους κραδασμούς για ένα χρονικό διάστημα».

Αναφορικά με τυχόν νέα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης του κόσμου από τον πρωθυπουργό, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι εφόσον οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ ισχυροί, τότε η απάντηση είναι ναι.

«Ξέρετε ότι στην διετία του κορονοϊού το ΑΕΠ, παρά την απότομη κάμψη του, θα έχει μια απότομη ανάκαμψη, η οποία θα εξισορροπήσει την ύφεση της μιας χρονιάς με την ανάπτυξη της άλλης. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχει μονιμότερα χαρακτηριστικά. Το επόμενα χρόνια, πιστεύω, ότι θα είναι χρόνια οικονομικής ανάπτυξης για την Ελλάδα και πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο βλέπει τις διαφορές ανάμεσα στις εκτιμήσεις και την πραγματικότητα που είναι πολύ καλύτερη και όποιο περιθώριο υπάρχει για στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας θα διατεθεί. Ας περιμένουμε λίγο τον προϋπολογισμό».

Και όπως είπε, «η εισφορά αλληλεγγύης και άλλοι φόροι που έχουν μειωθεί ή ανασταλεί το τελευταίο διάστημα εντάσσονται στο ευρύτερο διάστημα των προεκλογικών δεσμεύσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επομένως, σε όλα τα επόμενα βήματα, με πρώτο αυτό του προϋπολογισμού, θα πλησιάζουμε ακόμα ένα βήμα προς την άρση εκτάκτων επιβαρύνσεων, όπως το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης που επιβλήθηκαν τα χρόνια των μνημονίων. Αν θα είναι καθολικό ή πιο στοχευμένο αυτό θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές δυνατότητες που θα υπάρξουν».

Τι δήλωσε για τους πυρόπληκτους

Σχολιάζοντας ο κ. Πέτσας το θέμα των αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους και τα μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας τους επισήμανε ότι υπάρχουν δύο θέματα: «Το πρώτο είναι οι αποκαταστάσεις των ζημιών και η στήριξη των συμπολιτών μας. Περίπου 30 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί για τη στήριξη των νοικοκυριών που είχαν πληγεί. Τα πιο απλά έργα που χρειάζονται να γίνουν στους δήμους έχουν ξεκινήσει ήδη. Για τα αντιπλημμυρικά περάσαμε μια έκτακτη διαδικασία από τη βουλή να συντμίσουμε τους χρόνους. Και σήμερα, ενδεχομένως, θα ανακοινώσουμε ένα πακέτο έργων ύψους 50 εκατ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η Αττική, στην οποία οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είναι πολύ μεγαλύτερης έκτασης. Για να μην έχουμε διαδικασίες μηνών προχωρήσουμε σε διαδικασίες 45 ημερών».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, εκτός από τους απλούς καθαρισμούς ρεμάτων και τα αντιδιαβρωτικά, θα ξεκινήσουν και τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα πολύ γρήγορα».

Πηγή: Πέτσας: Συγκυριακό φαινόμενο οι αυξήσεις

Σχετικά Άρθρα

«Καρφιά» Αντώναρου κατά Μητσοτάκη: Η χώρα βυθίζεται στα χιόνια κι αυτός τρέχει στο Κολωνάκι για καφέ

achaiavoice

Ανασχηματισμός: Οι λόγοι που «φωνάζει» πρόωρες εκλογές μέσα στο 2021

achaiavoice

Μητσοτάκης: ”Από μέσα Μαΐου η επιστροφή στην κανονικότητα”

achaiavoice

Επίσκεψη του Ιάσονα Φωτήλα, στο Άσυλο Ανιάτων Πάτρας

newsroom

Βουλή: Την Τετάρτη η συζήτηση πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές

achaiavoice

Ο διάλογος Μητσοτάκη – Χαρδαλιά για τις επιθέσεις στα μαγαζιά της συζύγου του

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα