Κόσμος

Περού: Έκρηξη κρουσμάτων σπάνιου συνδρόμου που προκαλεί παράλυση

Περού: Έκρηξη κρουσμάτων σπάνιου συνδρόμου που προκαλεί παράλυση

Έξαρση κρουσμάτων του συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ, στο Περού, οδήγησε τις αρχές να κηρύξουν εθνική κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης.

Πρόκειται για σπάνια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί οξεία νευροπάθεια, παράλυση και μπορεί να επιφέρει ακόμη και θάνατο.

«Κηρύσσεται κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο για 90 ημέρες εξαιτίας της ασυνήθιστης αύξησης των κρουσμάτων του συνδρόμου Γκιγέν-Μπαρέ», διευκρίνισε το περουβιανό υπουργείο Υγείας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Το μέτρο αφορά 25 νομούς της χώρας 33 εκατομμυρίων κατοίκων.

Καταγράφεται «μεγάλη αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες, που μας υποχρεώνει να λάβουμε μέτρα σε επίπεδο κράτους για να προστατεύσουμε την υγεία και τη ζωή του πληθυσμού», εξήγησε στον Τύπο ο υπουργός Υγείας, ο Σέσαρ Βάσκες.

Η θεραπεία

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης επιτρέπει μεταξύ άλλων την αγορά ανοσοσφαιρίνης για τη θεραπεία ασθενών τα δυο επόμενα χρόνια.

Έχουν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι και ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 180 την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Το σύνδρομο Γκιγέν-Μπαρέ είναι σπάνια αυτοάνοση νευρολογική πάθηση –αποκαλείται επίσης οξεία πολυνευροπάθεια–, που χαρακτηρίζεται από προοδευτική μυική αδυναμία σε δύο ως τέσσερις εβδομάδες και μπορεί να πλήξει και το αναπνευστικό σύστημα.

Από τα πιο συχνά συμπτώματά του είναι το μούδιασμα και η αδυναμία ως παράλυση των άκρων.

Σχετικά Άρθρα

Ζελένσκι στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση: «Ο Πούτιν κάνει εγκλήματα πολέμου βοηθήστε μας»

achaiavoice

Μακρόν: Εξαιρετικά ανησυχητική η κατάσταση στην Ουκρανία

achaiavoice

Καύσωνας: Η Γαλλία ασφυκτιά, η Ισπανία καίγεται, ξηρασία στην Ιταλία

achaiavoice

Βέλγιο: Πρώην πρωθυπουργοί, νομπελίστες και ευρωβουλευτές στην αμαρτωλή ΜΚΟ

achaiavoice

NASA: Η φωτογραφία που τράβηξε το «Perseverance» από την επιφάνεια του Άρη

achaiavoice

Τουρκία: Κύμα συλλήψεων Κούρδων καθώς πλησιάζουν οι εκλογές

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα