Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης: “Στόχος μας η στήριξη της τοπικής οικονομίας και περισσότερες θέσεις εργασία”

Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης
Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης: “Στόχος μας η στήριξη της τοπικής οικονομίας και περισσότερες θέσεις εργασία”

Το γενικό πλαίσιο του σχεδίου, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς, παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη σήμερα Παρασκευή 22 Μαΐου 2020, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι των φορέων της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι κλήθηκαν να καταθέσουν και τις δικές τους προτάσεις, καθώς όπως είπε ο Περιφερειάρχης, «τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την άποψη και συγκατάθεση αυτών που αφορά το σχέδιο και αυτών που ήδη δέχονται τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης».

Ο κ. Φαρμάκης επεσήμανε ότι το σχέδιο στήριξης της τοπικής οικονομίας δεν πρέπει να έχει μόνο βραχυπρόθεσμα μέτρα και αποτελέσματα. «Ο ορίζοντάς μας δεν πρέπει να είναι μόνο η βραχυχρόνια αντιμετώπιση της ύφεσης. Δεν χρειαζόμαστε απλά ένα «χάπι» που θα αντιμετωπίσει τα πρόσκαιρα συμπτώματα. Θέλουμε, μέσα από αυτό το σχέδιο να βγει ο τόπος μας πιο ισχυρός. Να ενισχύσουμε τις μηχανές της τοπικής οικονομίας και όχι μόνο να μην μιλάμε για απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά να φτάσουμε να μιλάμε για αύξηση θέσεων εργασίας» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, εξειδίκευσε στον «Πυλώνα 1» που αφορά την στήριξη της επιχειρηματικότητας και ανέφερε: «Θα μπορούσε να ενταχθεί ένα πρόγραμμα business recovery, δηλαδή στήριξης των πληττόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Δυτική Ελλάδα με κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων βάσει του αριθμού θέσεων εργασίας που είχαν ακριβώς πριν το ξέσπασμα της κρίσης και το lockdown.

Η συγκεκριμένη δράση θα πρέπει να πάρει έγκριση από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Επίσης, μπορεί να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός στήριξης των επιχειρήσεων που θα περιλαμβάνει ηλεκτρονικά «εργαλεία» υποβοήθησης της επιχειρηματικότητας, ένα «παρατηρητήριο επιχειρηματικότητας», παροχές μικρών χρηματοδοτήσεων αλλά και έμμεσες χρηματοδοτήσεις μέσω δράσεων επιμόρφωσης και έξυπνης ειδίκευσης, ενίσχυσης της καινοτομίας και του μεγέθους ή της ανταγωνιστικότητας των τοπικών επιχειρήσεων».

Συνεχίζοντας στον «Πυλώνα 2», ο κ. Φαρμάκης είπε ότι μπορεί να συμπεριλάβει έναν περιφερειακό μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών στην τοπική αγορά εργασίας, καθώς έναν μηχανισμό συντονισμού της κοινωνικής πολιτικής, αλλά και της κοινωνικής καινοτομίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Τόνισε επίσης ότι μέρος του σχεδίου μπορεί να αποτελέσει και ένας τρίτος πυλώνας. «Εμείς προτείνουμε να συνεχίσει να υπάρχει η προστασία της δημόσιας υγείας και η υποστήριξη της εξ αποστάσεως εργασίας καθώς και των υπηρεσιών ιατρικής συνδρομής» ανέφερε ο Περιφερειάρχης και κατέληξε: «Η ώρα που το σύνθημα «μένουμε ασφαλείς» θα συνδυαστεί με το σύνθημα «μένουμε οικονομικά υγιείς». Και αυτό θέλουμε να ισχύσει, οριζόντια για όλους. Γιατί όπως λέγαμε και στις δύσκολες μέρες της καραντίνας, «όλοι μαζί μπήκαμε στην καταιγίδα και όλοι μαζί πρέπει να βγούμε από αυτή»».

Η συνεδρίαση συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων φορέων. Ειδικότερα συμμετέχουν και τοποθετούνται για τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, Κλεομένης Μπάρλος, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας, Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής, Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος, του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής, του 10ου Περιφερειακού Τμήματος Δυτικής Ελλάδος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γεώργιος Παππάς, του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Πετρόπουλος, της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγου Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος Γιώργος Βαγενάς, της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας Νίκος Καρυώτης, του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος, των Εμπορικών Συλλόγων Αιγιάλειας Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, Ακράτας Γιώργος Σακελλαρόπουλος, Αρχαίας Ολυμπίας Νίκος Σκορδαλής, Λεχαινών Παναγιώτης Καρκαβίτσας, Κρεστένων Τάσος Καρνάρος, του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας Σπύρος Στεργίου, της Ένωσης Εστίασης Αγρινίου Κωνσταντίνος Ναστούλης, του Συλλόγου Ξενοδόχων Καλαβρύτων Κωνσταντίνος Δαφαλιάς, ο αντιπρόεδρος ΣΕΒΙΠΑ Δημήτρης Λειβαδάρος, όπως επίσης ο Συμπαραστάτης του Πολίτης και της Επιχείρησης Γιώργος Τελώνης.

Σχετικά Άρθρα

Πάτρα: Στις 16,17 και 18 Οκτωβρίου το 1ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης Δυτικής Ελλάδας

newsroom

Δυτική Ελλάδα: Περιφέρεια και Επιμελητήρια – «ΑγοράΖΟΥΜΕ εδώ»

newsroom

Αχαΐα: 10 θάνατοι από κορωνοϊό σε γηροκομείο της Πάτρας-Βίντεο

newsroom

Μητροπολίτης Αιτωλίας κατά της μάσκας: Δεν αφήνει ο Θεός, άνθρωπέ μου, μέσα στο ναό να μολυνθείς

newsroom

Προαστιακός: Ζητούν αύξηση των δρομολογίων στην γραμμή Πάτρα – Κάτω Αχαϊα

newsroom

Καλάβρυτα: Πέτρα στις γραμμές ακινητοποίησε τον Οδοντωτό – «Αυτό που ζούμε είναι πραγματικό θρίλερ»

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα