Αχαΐα

Πατρών-Πύργου: Έφτασε η ώρα των απαλλοτριώσεων για 4.800 ιδιοκτήτες γης

Πατρών-Πύργου
Πατρών-Πύργου: Έφτασε η ώρα των απαλλοτριώσεων για 4.800 ιδιοκτήτες γης

Σε 4.800 φτάνουν οι αιτήσεις φερόμενων ιδιοκτητών που έχουν κατατεθεί στη διεύθυνση απαλλοτριώσεων του υπουργείου Υποδομών για το Πάτρα-Πύργος.
Οι ιδιοκτήτες ζητούν διορθώσεις σε κτηματολογικά στοιχεία ενώ άλλοι έχουν υποβάλει πλήθος ενστάσεων και αγωγών κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την άρση του τεκμηρίου ωφελείας και την ιδιαίτερη αποζημίωση των εναπομενουσών από την απαλλοτρίωση εκτάσεων.
Ταυτόχρονα, έχει εκδοθεί μεγάλος αριθμός δικαστικών αποφάσεων αναγνώρισης δικαιούχων αποζημίωσης και αποφάσεις Πρωτοδικείων και Εφετείων για όλα τα τμήματα του αυτοκινητόδρομου.
Η «Π» είχε αναφερθεί στις εκκρεμότητες που υπάρχουν με τις απαλλοτριώσεις μετά το ρεπορτάζ στα εργοτάξια του Πάτρα-Πύργος πριν από λίγους μήνες ενώ είχε φιλοξενήσει και δηλώσεις δικηγόρων που εκπροσωπούσαν φερόμενους ιδιοκτήτες και οι οποίοι έχουν κινηθεί νομικά.
Το ζήτημα απασχόλησε το Υπουργείο Υποδομών, καθώς η αρμόδια υπηρεσία (Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων, Τοπογραφήσεων και Γεωπληροφορικής)
αποφάνθηκε ότι δεν διαθέτει τον απαραίτητη εξειδικευμένη γνώση για θέματα που χρήζουν νομικής ερμηνείας, προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες διοικητικές πράξεις.
Το Υπουργείο έκρινε ότι είναι απολύτως αναγκαία η υποβοήθηση της διεύθυνσης με τη συνδρομή δικηγόρου για την παροχή των απαραίτητων νομικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα σε θέματα απαλλοτριώσεων,
και αποφάσισε να δεσμεύσει ποσό 68.200 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) για τη σύναψη σύμβασης μετά από ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στην ιστοσελίδα της αναθέτουσας αρχής.
Ο νομικός σύμβουλος για τις απαλλοτριώσεις που έχουν κηρυχθεί σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος που θα επιλεγεί,
θα παρέχει απόψεις σε αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις αναγνώρισης δικαιούχων αποζημίωσης ή σε αποφάσεις δικαστηρίων, τις οποίες η υπηρεσία αδυνατεί να εκτελέσει άμεσα, διότι δε διαθέτει τις απαιτούμενες νομικές γνώσεις.
Το υπουργείο Υποδομών εκτιμά ότι στα θέματα αυτά απαιτείται άμεση ανταπόκριση της διεύθυνσης Απαλλοτριώσεων, καθόσον οι απαλλοτριώσεις έχουν ήδη συντελεστεί και υπάρχει πλήθος ιδιοκτητών που θα πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα.
Σημειώνεται, επίσης, πως οι προς αποζημίωση δικαιούχοι εκπροσωπούνται, κατά κανόνα, από μεγάλα δικηγορικά γραφεία με εξειδίκευση σε θέματα απαλλοτριώσεων.
Επίσης, ο νομικός σύμβουλος θα παρέχει τις απόψεις του για απαντήσεις σε αιτήματα φερομένων ιδιοκτητών και αγωγών κατά του Δημοσίου, για απαντήσεις σε εξώδικες διαμαρτυρίες και προσκλήσεις κατά της διεύθυνσης Απαλλοτριώσεων,
στη σύνταξη θέσεων σε περιπτώσεις κατάσχεσης σε βάρος του Δημοσίου, στην παροχή απόψεων σε εισηγήσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τα τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης και της επίταξης,
την παροχή απόψεων για την υιοθέτηση σύγχρονων προδιαγραφών και κανόνων ποιότητας στις κτηματογραφικές και τοπογραφικές μελέτες,
όπου ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο έργο έχει προκύψει πλήθος δεδομένων που αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου, καθώς και τη σύνταξη εγκυκλίων και οδηγιών.
πηγή: Πελοπόννησος

Σχετικά Άρθρα

Πάτρα- Λιμάνι: «Πόλεμος» Αφγανών, Σουνιτών – Σιιτών για μία θέση στο λιμάνι

achaiavoice

Ξενοδόχοι Αχαΐας: Περιμένουν ακόμα τα μέτρα ελάφρυνσης

newsroom

Πάτρα: Τραγικό θάνατο βρήκε μετανάστης στο Νέο Λιμάνι

achaiavoice

ΕΙΝΑ: Χάθηκαν οριστικά οι θέσεις μόνιμων γιατρών για τα νοσοκομεία της Αχαΐας;

newsroom

Πάτρα: Το ωράριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

newsroom

Πάτρα: Θετικός στον κορωνοϊό μαθητής του 13ου Δημοτικού

newsroom

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα