Αχαΐα

Πάτρα: Το έργο «Health4EUkids» σε συνεργασία 6ης Υπε και Πανεπιστημίου

Πάτρα: Το έργο «Health4EUkids» σε συνεργασία 6ης Υπε και Πανεπιστημίου

Η 6η Υ.ΠΕ. στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδιασμού για χάραξη πολιτικών που βελτιώνουν τις συνθήκες υγείας του πληθυσμού εστιάζει στην καινοτομία και την πρωτοπορία.

Αναζητά συνεργασίες, χρηματοδότηση και συμμετοχή σε έργα που θα συμβάλουν στην εκπλήρωση των ανωτέρω στόχων. Ως διοικητικός οργανισμός επιδιώκει όχι μόνο την επιτυχή διαχείριση των τρεχουσών αναγκών αλλά και τη χάραξη του δρόμου για το μέλλον.

Προς την κατεύθυνση αυτή διεκδίκησε με επιτυχία το έργου «Health4EUkids», ενταγμένο στην Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του φορέα HADEA, με την συνεργασία του Εργαστηρίου Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και υπό την επιστημονική ευθύνη και επιμέλεια του κ. Απόστολου Βανταράκη, Καθηγητή Υγιεινής.

Η έγκριση του προγράμματος και η ανάληψη συντονιστικού ρόλου εκ μέρους της 6ης Υ.ΠΕ., με την συμμετοχή υγειονομικών φορέων και ερευνητικών ινστιτούτων από 14 Ευρωπαϊκές χώρες, με διάρκεια 3 ετών, φέρνει την υπηρεσία σε πρωτοπόρο θέση στην προσπάθεια εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το «Health4EUkids» στοχεύει στην εφαρμογή στον τομέα της προαγωγής της υγείας και της πρόληψης των μη μεταδοτικών ασθενειών, υποδεικνύοντας βέλτιστες πρακτικές και παράγοντες κινδύνου από ερευνητικά αποτελέσματα που έχουν ήδη αναπτυχθεί από προηγούμενες δράσεις σε ευρύτερο επίπεδο και χώρες.

Ο γενικός στόχος του προγράμματος είναι να αναπτύξει πρακτικές για την προώθηση των επενδύσεων στη δημόσια υγεία σε κοινοτικό επίπεδο σε κάθε μέλος της χώρας για την Προαγωγή της Υγείας, την Πρόληψη Νοσημάτων και τη Διαχείριση Μη Μεταδοτικών Ασθενειών.

Η διαδικασία υλοποίησης θα περιλαμβάνει τη μεταφορά γνώσεων μεταξύ βέλτιστων πρακτικών που έχουν αναπτυχθεί σε ερευνητικά προγράμματα (Smart Family και Grunau Moves) και οργανισμών εταίρων από τα κράτη μέλη μέσω της υλοποίησης δράσεων, της συνεργασίας και ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ των κρατών μελών, της οργάνωσης συναντήσεων και συναφών τεχνικών υποστήριξης.

Αντικείμενο του έργου θα είναι η προώθηση υγιεινών τρόπων ζωής των συμμετεχόντων κρατών μελών σε οικογένειες με παιδιά για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και της υγιεινής διατροφής σε παιδιά, οικογένειες και κοινότητες με έμφαση στα κοινωνικά πρότυπα, την αναγνώριση και την αυτοεκτίμηση σε υποβαθμισμένες περιοχές στα κράτη μέλη.

Επίσης, να μελετηθούν οι διαφορετικές απαιτήσεις για τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τις ανεπτυγμένες καλές πρακτικές όπως το Grunau Moves και το Smart Family.

Τέλος, να προετοιμαστεί η βιωσιμότητα αυτών των βέλτιστων πρακτικών και να μεταφερθούν σε άλλα κράτη μέλη με βάση την αποκτηθείσα γνώση και εμπειρία.

Τα αναμενόμενα ερευνητικά αποτελέσματα επικεντρώνονται στον εντοπισμό συγκεκριμένων προκλήσεων στην πρόληψη των μη μεταδοτικών ασθενειών και λύσεων πολιτικής με τη μορφή βέλτιστων πρακτικών και καινοτόμων λύσεων για συλλογική δράση μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής, για την αντιμετώπιση των κύριων προκλήσεων της δημόσιας υγείας.

Σχετικά Άρθρα

Πάτρα: Κλειστή η εστίαση τη Δευτέρα -Σφοδρές αντιδράσεις των καταστηματαρχών για τα νέα μέτρα

achaiavoice

Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Φούρας, αδελφός του Ανδρέα – Εξέχων πολιτικός της Αυστραλίας

newsroom

Ζήρια: Τα πυροσβεστικά δεν χωρούν κάτω από τις γέφυρες της ΕΡΓΟΣΕ

achaiavoice

Δυτική Ελλάδα, Προσοχή ανεβαίνουν τα κρούσματα: 24 Αχαϊα, 15 Αιτ/νία, 1 Ηλεία

newsroom

Αχαΐα – Ηλεία: Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς, σήμερα

newsroom

Κορωνoϊός: 2.984 τα νέα κρούσματα – 102 Αχαϊα, 36 Αιτ/νία, 11 Ηλεία – 31 θάνατοι

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα