Αχαΐα

Πάτρα: Εξι φωτιές μηνιαίως σε σπίτια -Τι αναφέρει ο Περιφερειακός Διοικητής Α. Στεμπίλης

Περιφερειακός Διοικητής Α. Στεμπίλης
Πάτρα: Εξι φωτιές μηνιαίως σε σπίτια -Τι αναφέρει ο Περιφερειακός Διοικητής Α. Στεμπίλης

Τρία συμβάντα εκδήλωσης πυρκαγιάς σε διαμερίσματα πολυκατοικιών , ένα εκ των οποίων καταστράφηκε ολοσχερώς, στα άλλα δυο προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές και ο εντοπισμός σορού 60χρονης κατά τη διάρκεια κατάσβεσης,

Eίναι ο απολογισμός του πρώτου 15νθημέρου του Μαΐου που έχει καταγραφεί στην Πάτρα, παράλληλα με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου – 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου – που αφορά στις δασικές πυρκαγιές.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, από φωτιά που προκλήθηκε από λαμπάδα κάηκε διαμέρισμα πολυκατοικίας και υπέστησαν εκτενείς υλικές ζημιές παρακείμενα, επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Την περασμένη Δευτέρα, πυρκαγιά εκδηλώθηκε εξαιτίας βραχυκυκλώματος σε πολύπριζο στο χώρο του μπαλκονιού και επεκτάθηκε στο εσωτερικό διαμερίσματος στη συμβολή των οδών Φιλίππου Ολυμπιάδος και Νικοπόλεως, στις εργατικές κατοικίες Ταραμπούρα. Επιχείρησαν 11 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Ένα 24ωρο μετά, οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πατρών, εντόπισαν τη σορό της 60χρονης Δ.Κ κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε διώροφη οικία, επί της οδού Σπύρου Σπυρομηλίου, στα Ζαρουχλέικα. Στο συμβάν, επιχείρησαν 15 πυροσβέστες 5 οχήματα.

13 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Σ΄ΕΝΑΜΙΣΗ ΜΗΝΑ

Στην Πάτρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΠτΚ», για το χρονικό διάστημα Απρίλιος – Μάιος (αρχές), στο δελτίο συμβάντων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατεγράφησαν 13 πυρκαγιές σε σπίτια, ενώ από τις αρχές του έτους ανέρχονται περίπου στις 33 (!). Με πρόχειρους υπολογισμούς προκύπτει, ότι εκδηλώνονται κατά μέσο όρο έξι φωτιές τον μήνα.

«Εκτός από το δασικό κομμάτι που έχουμε κατά την αντιπυρική περίοδο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους έχουμε την αντιμετώπιση και διαχείριση αρκετών αστικών συμβάντων, όπως πυρκαγιές σε σπίτια, σε βιομηχανίες, σε αυτοκίνητα κλπ, στα οποία επιχειρούμε σε καθημερινή βάση και προσπαθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να ανταπεξέλθουμε.

Η Πάτρα είναι μια μεγάλη πόλη, με αυξημένες ανάγκες ασφάλειας και στην οποία σημειώνονται περιστατικά ευρέως φάσματος, στα οποία καλείται η υπηρεσία μας να επέμβει», δηλώνει στην «ΠτΚ» ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, αρχιπύραρχος Ανδρέας Στεμπίλης

ΑΜΕΛΕΙΑ

Όπως επισημαίνει ο κ. Στεμπίλης στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία πρόκλησης των αστικών συμβάντων, είναι η ανθρώπινη αμέλεια και για το λόγο αυτό συστήνει την προσοχή προς όλους τους πολίτες, επισημαίνοντας την ανάγκη «να λαμβάνουν στο μέτρο του δυνατού όλα τα μέτρα, ώστε να είναι ασφαλείς εντός της οικίας τους. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ένα βραχυκύκλωμα, για παράδειγμα όμως η ύπαρξη ρελέ στον ηλεκτρολογικό πίνακα, όταν γίνει βραχυκύκλωμα αυτομάτως θα «ρίξει» το ρεύμα».

ΠΡΟΣΟΧΗ

Για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν κινδυνέψει, αλλά και χαθεί ανθρώπινες ζωές, οι ιδιοκτήτες και οι ένοικοι κατοικιών θα πρέπει να λειτουργούν προληπτικά αποτρέποντας το ενδεχόμενο πιθανής εστίας φωτιάς.

> Κατά τον κ. Στεμπίλη, θα πρέπει καταρχήν να ελέγχουμε την ηλεκτρολογική εγκατάσταση της οικίας μας, έτσι ώστε να είμαστε όσο τον δυνατόν βέβαιοι, ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες σε κάποιο σημείο, ώστε να αποτελέσουν την αιτία πυροδότησης πυρκαγιάς.

> Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με εστίες που ενδεχομένως μπορεί να αποτελούσουν πηγή έναρξης φωτιάς (γκαζάκια, κεριά, φωτιστικά, σόμπες, τζάκι κ.α) και γενικά θερμές επιφάνειες. Μην αφήνετε κοντά ή πάνω τους υλικά που μπορούν να αναφλεγούν όπως ρούχα, κουρτίνες, χαρτικά, πλαστικά κλπ .

> Ενδείκνυται η προμήθεια και ύπαρξη κατασβεστικών υλικών, όπως πυροσβεστήρων, πλην του νερού. Το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού και πολλές φορές η χρήση του καθίσταται επικίνδυνη. Μάθετε τη χρήση των κατασβεστικών υλικών, ζητείστε πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τοποθετείστε τους κοντά στην έξοδο ενός χώρου, σε θέσεις άμεσης πρόσβασης, ώστε να μπορείτε ν’ αντιμετωπίσετε τη φωτιά με ασφάλεια.

> Απαραίτητη είναι η σήμανση εσωτερικών και κοινόχρηστων χώρων σπιτιών και πολυκατοικιών όπως πόρτες εξόδου και κλιμακοστάσια, με την εγκατάσταση φωτιστικών ασφαλείας. Στην περίπτωση διακοπής ρεύματος, λειτουργούν αυτομάτως και αποτελούν το σημάδι για τον εντοπισμό της διεξόδου διαφυγής, διασφαλίζοντας σε πρώτη φάση την άμεση και ασφαλή εκκένωση του χώρου.

«Η πρώτη αντίδραση κάποιου που θα βρεθεί σε φλεγόμενο χώρο είναι να τραπεί σε φυγή. Δεδομένων των δύσκολων και σε αρκετές των περιπτώσεων ακραίων συνθηκών που δημιουργούνται από την εκδήλωση φωτιάς μέσα σ΄ένα σπίτι, όπου υπάρχουν καπνοί, φλόγες και υψηλές θερμοκρασίες σ’ ένα περιορισμένο χώρο είναι δύσκολο κάποιος να βρει την έξοδο. Τα φωτιστικά ασφαλείας είναι το φως προς το τούνελ», υπογραμμίζει ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας.

Επιπλέον μεταξύ των οδηγιών προστασίας συγκαταλέγονται τα εξής:

> Αν έχετε τζάκι, καθαρίζετε τακτικά την καπνοδόχο. Το στρώμα της καπνιάς που παραμένει στα τοιχώματα, πιάνει εύκολα φωτιά. Όταν χρησιμοποιείτε το τζάκι, πριν φύγετε βεβαιωθείτε ότι η φωτιά έχει σβήσει. Τοποθετείστε μπροστά από την εστία το ειδικό προστατευτικό κάλυμμα για τις σπίθες.

> Μην αφήνετε μαγειρικά σκεύη χωρίς επίβλεψη. Απομακρύνετέ τα από την εστία θερμότητας αν χρειάζεται να φύγετε από την κουζίνα. Η πυρκαγιά αρχίζει όταν σταματά η προσοχή σας.

> Σε περίπτωση φωτιάς, ειδοποιείστε την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας το 199, ενημερώστε για τυχόν παγιδευμένα άτομα και υποδείξτε στους Πυροσβέστες έγκαιρα τη θέση τους μέσα στο κτίριο.

«ΦΟΥΝΤΩΣΑΝ» 33 ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ 5ΜΗΝΟ

Από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι και σήμερα σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεση της η «ΠτΚ», από τα συνολικά 120 καταγεγραμμένα συμβάντα από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσία Πατρών, 33 αφορούν πυρκαγιές σε οικίες.

Ειδικότερα, 7 οφείλονται σε βραχυκύκλωμα, 7 σε ξεχασμένο μαγειρικό σκεύος στην κουζίνα, 11 σε καμινάδες είτε γιατί ήταν ακαθάριστες, είτε λόγω κακής κατασκευής ή υπερφόρτωσης της καύσιμης ύλης, 6 από ανθρώπινη αμέλεια όπως για παράδειγμα κερί ή καντήλι εν τη απουσία ενοίκων και δυο φωτιές από πρόθεση.

Η μια περίπτωση αυτοπυρπολισμού ατόμου με ψυχιατρικής φύσεως προβλήματα, που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα, σε γκαρσιονιέρα πολυκατοικίας στην Πλατεία Μαρούδα και η δεύτερη με τον προ ημερών εντοπισμό νεκρής σε σπίτι, στα Ζαρουχλέικα.

 

 

από το pelop.gr

Σχετικά Άρθρα

Πάτρα: Ξεσηκωμός των κατοίκων για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

newsroom

Καλάβρυτα: Ιστορική τεκμηρίωση για την τοποθέτηση ανδριάντα του Π.Π.Γερμανού στην Κλειτορία

newsroom

Αχαΐα: “Φλερτάρει” με το κόκκινο ολόκληρος ο νομος – Ανησυχία μετά το ρεκόρ κρουσμάτων

newsroom

Πάτρα: “Λουκέτο” σε κλαμπ για τρεις ημέρες – Λειτουργούσε μετά τα μεσάνυχτα

newsroom

Ανδρέας Κατσανιώτης: Η ενίσχυση του τουριστικού κλάδου να συνδυαστεί με ενίσχυση ελληνικών προϊόντων διατροφής

newsroom

Πάτρα: Κινητοποιήσεις σήμερα, των εργαζομένων στα νοσοκομεία

newsroom

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα