Αχαΐα

Πάτρα: Επιστροφή στην κανονικότητα για τα φροντιστήρια

φροντιστήρια
Πάτρα: Επιστροφή στην κανονικότητα για τα φροντιστήρια

Σημαντικά προβλήματα αντιμετώπισε ο κλάδος των ξενόγλωσσων φροντιστηρίων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τους επαγγελματίες φροντιστές να δίνουν αγώνα για να κατορθώσουν να τα κρατήσουν όρθια, σε συνθήκες πανδημίας, με τα συμβατικά μαθήματα να έχουν ακυρωθεί εξαιτίας του φόβου της διασποράς.

Τα φροντιστήρια αναγκάστηκαν έτσι να υπολειτουργήσουν σε έναν βαθμό ή να αναπτύξουν τη μορφή της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, κρατώντας τους σπουδαστές τους σε επαφή μέσω διαδικτύου και on line μαθήματα, κάτι καμία από τις δύο πλευρές δεν είχαν συνηθίσει και σε μεγάλο βαθμό δεν γνώριζαν μέχρι τώρα.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δημιούργησε σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης ξενόγλωσσων φροντιστηρίων Πάτρας, Μάνο Μακρίδη, έναν αθέμιτο ανταγωνισμό, με δεδομένο ότι υπήρξε ένα ποσοστό της τάξεως του 25% των φροντιστηρίων που δεν μπορούσε να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα μαθημάτων μέσω του διαδικτύου.

«Τους ενθαρρύναμε και τους στηρίξαμε όσο μπορούσαμε όμως ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα από κάθε πλευρά» τονίζει ο ίδιος.

«Πετύχαμε, ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό των φροντιστηρίων της Πάτρας να προσπαθήσει έστω να ακολουθήσει την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και να μπει σε μία πρωτόγνωρη διαδικασία, τόσο για τους καθηγητές, όσο και για τους μαθητές».

Τα συμβατικά μαθήματα στα ξενόγλωσσα φροντιστήρια σταμάτησαν από τα μέσα περίπου Μαρτίου και ένας σημαντικός αριθμός σπουδαστών δεν συνέχισαν τα μαθήματα τους, μη έχοντας την δυνατότητα για να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε σαν δικαιολογία από τους γονείς είτε για να μην πληρώσουν τα δίδακτρα, είτε για να ζητήσουν τη μείωση τους.

«Αντιμετωπίσαμε σοβαρό πρόβλημα σε αυτό το θέμα» τονίζει ο κ. Μακρίδης. «Σε μεγάλο βαθμό κα σε πολλές περιπτώσεις οι μήνες της πανδημίας χαρίστηκαν από τους φροντιστές, καθώς μια τέτοια τάση δημιούργησε και η κυβέρνηση με την πολιτική που ακολούθησε πάνω σε αυτά τα ζητήματα».

Η μόνη βοήθεια που έλαβαν οι φροντιστές από το κράτος σε αυτό το διάστημα που οι πόρτες των φροντιστηρίων τους ήταν κλειστές, ήταν τα 600 ευρώ ως επίδομα, ενώ οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους πήραν και αυτοί το επίδομα των 800 ευρώ.

«Νομίζω ότι τα 800 ευρώ ήταν μία σημαντική βοήθεια για τους εργαζόμενους μας. Όμως τα 600 ευρώ που πήραμε εμείς ως ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, όπως καταλαβαίνετε, δεν έφτασαν για τίποτα».

Στο μεταξύ, για το σύνολο σχεδόν των φροντιστηρίων η χρονιά έχει επιμηκυνθεί και σε αυτό βοήθησε το γεγονός ότι οι εξετάσεις για τους περισσότερους εκπαιδευτικούς φορείς έχουν πάει προς τον Ιούλιου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα γίνονται προς τον Αύγουστο.

Τα φροντιστήρια αξίζει να αναφέρουμε δεν θα έχουν έτσι και αλλιώς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα με τους κανόνες και τους όρους για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Τα τμήματα έτσι και αλλιώς είναι ολιγομελή, οι αίθουσες ευρύχωρες στην πλειοψηφία τους, ενώ τηρούνται στο έπακρο και όλοι οι κανόνες καθαριότητας.

«Δεν θα έχουμε τέτοια ζητήματα εμείς, αλλά έτσι και αλλιώς από τον σύλλογο συστήνεται προς όλα τα μέλη του να συμμορφωθούν πλήρως με τους κανόνες.

Το γεγονός ότι έχουμε μία ύφεση της επιδημίας οφείλεται στα μέτρα αυτά και εμείς από την πλευράς οφείλουμε να τα σεβαστούμε αφού χάρη στα μέτρα αυτά ανοίγουμε ξανά» τονίζει ο κ. Μακρίδης.

«Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά και θα αφήσουμε πίσω τη δύσκολη για τον κλάδο  περίοδο της πανδημίας».

Όσο για τον ερχόμενο χειμώνα; «Μακάρι να μην έχουμε ένα νέο κύμα επιδημίας και αν υπάρξει να είναι μικρό, χωρίς έτσι να αναγκαστούμε να σταματήσουμε εκ νέου τα μαθήματα. Ένα ενδεχόμενο lockout για τα ξενόγλωσσα  φροντιστήρια θα ήταν πτώση χωρίς γυρισμό».

Κ.Α.

(από εφημερίδα «7 Μέρες Ενημέρωση»).

Σχετικά Άρθρα

ΕΟΔΥ, Ο χάρτης των 800 νέων κρουσμάτων: Σόκ με τα κρούσματα 47 στην Αχαΐα – 292 Αττική, 92 Θεσ/νίκη

achaiavoice

Βαγγέλης Λιόλιος: Πήρε φωτιά το αυτοκίνητό του εν κινήσει – Επέστρεφε στην Πάτρα

achaiavoice

Καιρός: “Καυτή” Πέμπτη – Στους 35 βαθμούς το θερμόμετρο στην Πάτρα

newsroom

Διόδια: Νέες τιμές σε τέσσερις αυτοκινητοδρόμους – Δείτε αναλυτικά τι θα ισχύει από τα μεσάνυχτα

achaiavoice

Πάτρα: Απέκλεισαν τη Μαιζώνος οι εργαζόμενοι στο Κοινωφελές Πρόγραμμα

newsroom

Κορονοϊός: Τι έδειξαν οι έλεγχοι σε 58 δείγματα από το Νοσοκομείο του Ρίου

newsroom

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα