Ελλάδα

Παπαευαγγέλου: Καμία ένδειξη για σοβαρή νόσο στα παιδιά από την Όμικρον

Παπαευαγγέλου: Καμία ένδειξη για σοβαρή νόσο στα παιδιά από την Όμικρον

Την «εμφανή» επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας, που αποτυπώνεται τόσο στην «έκρηξη» κρουσμάτων, όσο και στη θετικότητα, ανέδειξε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στη διάρκεια των ανακοινώσεων από τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας για τη λειτουργία των σχολείων.

Η κυρία Παπαεαυγγέλου, αφού ανέφερε ότι κεντρικό θέμα της συνεδρίασης της Επιτροπής ήταν η λειτουργία των σχολείων, τόνισε ότι λήφθηκαν υπόψιν οι αλλαγές στην κλινική εικόνα της νόσου, που φέρνει η επικράτηση της Όμικρον και τα κρούσματα στους μαθητές, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τον Σεπτέμβριο, έως και τον Δεκέμβριο.

Όπως τόνισε, τα πολλά εκατομμύρια self tests, που έγιναν στα σχολεία, αποδείχθηκαν «σωτήρια», καθώς απομάκρυναν από τις τάξεις παιδιά που βρέθηκαν θετικά, αλλά ήταν ασυμπτωματικά.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας προσέθεσε ότι, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ο μεγαλύτερος μέσος όρος κρουσμάτων σε μαθητές καταγράφηκε στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, πράγμα που σημαίνει – όπως είπε – ότι «τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στα σχολεία».

Αφού αναφέρθηκε στα επιπλέον μέτρα που αποφασίστηκαν για τη λειτουργία των σχολείων, η Βάνα Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη για πρόσκληση σοβαρής νόσου από την παραλλαγή Όμικρον στα παιδιά».

Και επανέλαβε ότι η Όμικρον αποτελεί έναν ιό με εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα, που διασπείρεται πολύ εύκολα, ωστόσο – προσέθεσε – από τα στοιχεία που υπάρχουν από τις χώρες στις οποίες επικράτησε νωρίτερα από ό,τι στην Ελλάδα η συγκεκριμένη μετάλλαξη, προκύπτει ότι «τόσο ο χρόνος επώασης, όσο και η διάρκεια νόσησης από την Όμικρον, είναι βραχύτεροι, με μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομεία».

Η κυρία Παπαευαγγέλου υπενθύμισε ότι κεντρικό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η διατήρηση ανοιχτών σχολείων και τόνισε ότι το πρωτόκολλο για τη λειτουργία τους θα επανεξετάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα και με την πορεία των κρουσμάτων, καταλήγοντας με την αισιόδοξη εκτίμηση πως όλα θα πάνε καλά.

Πηγή: Παπαευαγγέλου: Καμία ένδειξη για σοβαρή νόσο στα παιδιά από την Όμικρον

Σχετικά Άρθρα

Novartis: Ο «τιμοκατάλογος» με τα δάνεια και τις προμήθειες του «Σαράφη»

achaiavoice

Λάρισα: Άνδρες της ΕΜΑΚ κινούνται με βάρκες, με το νερό να φτάνει το ένα μέτρο

achaiavoice

Πάσχα 2023: Πότε ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

achaiavoice

Νέος σεισμός στην Εύβοια 4,2 Ρίχτερ μετά τη δόνηση των 4,8 – Η Αττική «χορεύει»

achaiavoice

Μάνδρα: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 14χρονο

achaiavoice

Που θα γίνουν δωρεάν rapid test την Τετάρτη

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα