Κόσμος

Όρμπαν: Μια ρωγμή στην ενότητα της ΕΕ – Γιατί «παγώνουν» κονδύλια για την Ουγγαρία

Όρμπαν: Μια ρωγμή στην ενότητα της ΕΕ – Γιατί «παγώνουν» κονδύλια για την Ουγγαρία

Πιο συγκεκριμένα, ο Επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν πρότεινε το «πάγωμα» του 70% των κονδυλίων για την Ουγγαρία από τρία προγράμματα που έχουν σκοπό να βοηθήσουν τις φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ να καλύψουν τη διαφορά με τις πλουσιότερες. Στην τελική πρόταση που γνωστοποιήθηκε την Κυριακή, αυτό το ποσοστό μειώθηκε ελαφρώς στο 65%.

Κατά σύμπτωση η  στάσης της ΕΕ απέναντι στην Ουγγαρία έρχεται εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, την ώρα που ο πόλεμος έριξε τα φώτα στη φιλική σχέση του Όρμπαν με τη Μόσχα αναγκάζοντας την ΕΕ να αντιμετωπίσει την Ουγγαρία με πιο επιθετικό τρόπο.

Η Ευρώπη εισέρχεται σε μια κρίσιμη φάση με τις ελλείψεις ενέργειας να αυξάνουν τις πιέσεις στην εύθραυστη ενότητα που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τα 27 μέλη της ΕΕ από την εισβολή του Φεβρουαρίου. Όμως, ενώ τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν εμπλακεί σε έναν απεγνωσμένο αγώνα για να εξασφαλίσουν εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα, ο Όρμπαν έχει εμβαθύνει τους δεσμούς της χώρας του με το Κρεμλίνο, εκμεταλλευόμενος τις εξαιρέσεις που ζήτησε από τις κυρώσεις της ΕΕ για να εξασφαλίσει αυξημένες εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Ως εκ τούτου η δημοτικότητα του Όρμπαν υποστηρίζεται από τις τιμές των καυσίμων.

«Η στάση της Ουγγαρίας υπέρ του Πούτιν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατέστησε προφανές στην πολιτική τάξη της ΕΕ ότι ο Όρμπαν δεν αποτελεί απλώς απειλή για την ουγγρική δημοκρατία αλλά και για την ικανότητα της ΕΕ να ανταποκριθεί σε αυτόν τον πόλεμο», προειδοποίησε ο Jacek Kucharczyk, πρόεδρος του Institute of Public Affairs.

Σχετικά Άρθρα

Γαλλία: Μεγάλη αποχή στις σημερινές εκλογές

achaiavoice

DW: Δύσκολη χρονιά για τον Ταγίπ Ερντογάν

achaiavoice

Τζόρτζ Σόρος: Η Ρωσία φέρεται να εκδίδει ένταλμα σύλληψής του – Η Κίνα τον χαρακτηρίζει ως «τρομοκράτη»

achaiavoice

ΣΟΚ! Ο Ντομίνγκο σε εγκληματική οργάνωση εκμετάλλευσης ανηλίκων!

achaiavoice

Η Ισπανία προτείνει το κλείσιμο των ευρωπαϊκών λιμανιών σε ρωσικά πλοία

achaiavoice

Η Ουκρανία δεν δίνει άδεια απόπλου σε ελληνικό φορτηγό -13 ελληνικά πλοία και 100 Έλληνες ναυτικοί στη Μαύρη Θάλασσα

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα