Αυτοδιοίκηση

«Ώρα Πατρών»: Συγκρότηση Επιτροπής Ισότητας του Δήμου

«Ώρα Πατρών»: Συγκρότηση Επιτροπής Ισότητας του Δήμου

Πριν λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 15 Μαΐου εορτάσθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας. Η μέρα αυτή αφιερώνεται στην οικογένεια και στο σημαντικό ρόλο που παίζει στη ζωή μας. Η σπουδαιότητα του θεσμού της οικογενείας αποτελεί βασικό κύτταρο της κοινωνικής συνοχής. Παρόλα αυτά στις μέρες μας και με ακραίες εκφράσεις βίας ως και δολοφονίες, η κοινωνία και το κράτος μας δεν έχει αντιληφθεί την ανάγκη στήριξης του θεσμού αυτού.

Αυτό προκύπτει και από την πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης βάση της οποίας παύουν ποινικές διώξεις, που επισύρουν ποινή φυλάκισης έως 1 έτος και παραγράφονται επιβληθείσες ποινές έως 6 μήνες, με στόχο την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. Από τις διατάξεις αυτές εξαιρούνται συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα (προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, κ.ά.), σε αυτές τις εξαιρέσεις όμως δεν συμπεριλαμβάνονται αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας.

Με στοιχεία που κατέθεσε η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) φαίνεται σαν να δίνεται «συγχωροχάρτι» στους δράστες ενδοοικογενειακής βίας και να φιμώνονται οι γυναίκες που καταγγέλλουν. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει άμεσα να προσθέσει ρητά τον Ν.3500/06 στις εξαιρέσεις της τροπολογίας, όπως ακριβώς είχε γίνει και στον Ν.4411/16.

Πιο συγκεκριμένα, με έρευνα του Guardian, οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκαν κατά 30% σε Κύπρο, κατά 30% στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας από όπου και ξεκίνησε η πανδημία, 30% στην Ιταλία και 20% στην Ισπανία και ιδιαίτερα στην Καταλονία.

Εγκύκλιος της ΓΓΟΠΙΦ προβλέπει τη σύσταση σε κάθε Δήμο Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, ως συμβουλευτικό όργανο προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να συσταθεί η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας και στο Δήμο Πατρέων με τις αρμοδιότητες που ορίζει η εγκύκλιος.

Η επιτροπή θα αναλάβει πρωτοβουλίες συνδιοργάνωσης ενημερωτικών εκδηλώσεων, ημερίδων/συνεδρίων, επιμορφωτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων σε θέματα κακοποίησης/πρόληψης της βίας, υγείας, γυναικείας απασχόλησης και πολιτικών ίσων ευκαιριών, ενίσχυσης της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις ευθύνης συνεργασία με τις γυναίκες καλλιτέχνιδες των Δήμων και των Περιφερειών σε συνεργασία με την Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση και με τις μονάδες υγείας για ενημερωτικές εκδηλώσεις που θα απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες των Δήμων, κλπ.

Η παράταξή μας Ώρα Πατρών στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο θα θέσει το θέμα της συγκρότησης της επιτροπής Ισότητας και το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει απόφαση άμεσης συγκρότησης. Αποτελεί άξιο απορίας για ποιο λόγο η Δημοτική Αρχή Πελετίδη δεν έχει προχωρήσει στη συγκρότηση όλο αυτό το διάστημα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Δήμους Θερμαϊκού, Παλαιού Φαλήρου, Ηρακλείου, Λαμιέων, Κηφισίας, Ανατολικής Σάμου, Κομοτηνής, Δάφνης-Υμηττού, Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολης, Ιωαννιτών κ.ά, που έχουν προχωρήσει ήδη στη συγκρότηση της επιτροπής και ήδη έχουν συνεδριάσει πάνω από δύο φορές.

Σχετικά Άρθρα

Δήμος Δυτικής Αχαΐας: Κάντε “οικονομία” στο νερό

newsroom

Καλάβρυτα: Ξεκινούν αύριο Σάββατο οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από τον ξεσηκωμό

newsroom

Δήμος Δυτικής Αχαΐας: Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή η μελέτη για την επισκευή του Σχολαρχείου της Άνω Αχαΐας

newsroom

Δήμος Πάτρας: Πρόσληψη 46 ατόμων για την αντιπυρική περίοδο – Από αυριο οι αιτήσεις

newsroom

Σπύρος Μυλωνάς: Tο επόμενο μεγάλο στοίχημα για τη ΔΕΥΑ Δυμαίων είναι η θεσμική θωράκιση της Επιχείρησης

newsroom

Πάτρα: Φωτιά από βραχυκύκλωμα στο Δημαρχείο

newsroom

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα