Οικονομία

Ομόλογα: Ξεπέρασε το 4,2% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Ομόλογα: Ξεπέρασε το 4,2% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Συνεχίζεται η επιδείνωση στην αγορά των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, ενόσω οι επενδυτές μετρούν αντίστροφα για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και ταυτόχρονα, η ενεργειακή κρίση απειλεί την Ευρωζώνη με ύφεση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας σκαρφαλώνει στο 4,236%, καθώς σημειώνει άνοδο κατά 2,5 μονάδες βάσης. Τα spreads, ταυτόχρονα, δηλαδή η απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση, κυμαίνονται στις 269 μονάδες βάσης.

Αντίστοιχη πορεία εμφανίζουν και τα ομόλογα της υπόλοιπης ευρω-περιφέρειας, τα οποία έχουν υποστεί ισχυρότατο πλήγμα.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας φλερτάρει με το 4% (3,944%), ενώ της Ισπανίας βρίσκεται σταθερά άνω του 2,7% και της Πορτογαλίας άνω του 2,6%.

Αλλά και στις πιο ισχυρές χώρες, το κόστος δανεισμού είναι αισθητά υψηλότερο. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται στο 1,55%.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2019 η αντίστοιχη απόδοση βρισκόταν στο -0,7%. Στη Γαλλία, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται σήμερα στο 2,194%, σημειώνοντας άνοδο πέντε μονάδων βάσης.

Την Πέμπτη, η ΕΚΤ πρόκειται να ανακοινώσει νέα αύξηση των επιτοκίων, η οποία θα διαμορφωθεί είτε στις 50 μονάδες βάσης είτε στις 75 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο είτε στο 1% είτε στο 1,25%.

Κι αυτό, διότι ο πληθωρισμός τον Αύγουστο εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό (9,1%).

Η Ευρώπη, ταυτόχρονα, έχει να αντιμετωπίσει ακόμη μία πρόκληση. Αυτή της ενεργειακής κρίσης, η οποία απειλεί την οικονομία με βαθιά ύφεση, σε περίπτωση που η Ρωσία «κόψει» οριστικά τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και τις υπόλοιπες χώρες της ηπείρου.

Σ’ όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθεί και ο αυξημένος πολιτικός κίνδυνος στις δύο πιο ευάλωτες χώρες του ευρώ, δηλαδή την Ιταλία και την Ελλάδα.

Η γειτονική χώρα έχει εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου, ενώ εμείς ήδη βρισκόμαστε σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο, η οποία θα κορυφωθεί την άνοιξη του 2023.

 

Σχετικά Άρθρα

Συνέδριο Economist – Τσούνης: Αξιοποιήστε τις επιχειρηματικές δυνατότητες

achaiavoice

Τερματίζονται από τον Οκτώβριο οι οριζόντιες επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος

achaiavoice

Πληθωρισμός: Στο 11,4% τον Αύγουστο, συνεχίζει να ροκανίζει τα εισοδήματα

achaiavoice

Από τον Μάρτιο η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

achaiavoice

Σταϊκούρας: Νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από Σεπτέμβριο

achaiavoice

Συνέδριο Economist: “Εργαζόμαστε να αυξήσουμε την παροχή LNG στην Ευρώπη”

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα