Υγεία

Ωμό κοτόπουλο: Τα 8 λάθη που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία σας

Ωμό κοτόπουλο: Τα 8 λάθη που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία σας

Το κοτόπουλο είναι οικονομικό και θρεπτικό και μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους.

Είναι σημαντικό όμως να είστε προσεκτικοί όταν το μαγειρεύετε, καθώς παραμονεύουν αρκετοί κίνδυνοι για την υγεία σας.

Δείτε τα συνηθέστερα λάθη κατά την προετοιμασία του κοτόπουλου και πώς θα τα αποφύγετε.

Το αφήνετε πολλή ώρα εκτός ψυγείου: Πολλοί βγάζουν το κοτόπουλο να ξεπαγώσει και το ξεχνάνε στον πάγκο της κουζίνας. Όταν το κοτόπουλο μένει σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ χρόνο, αρχίζει να αναπτύσσει επιβλαβή βακτήρια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Τοποθετείτε το κοτόπουλο στο ψυγείο αμέσως μετά την αγορά του και βγάλτε το από το ψυγείο όταν είστε έτοιμοι να το μαγειρέψετε. Εάν το κοτόπουλο είναι κατεψυγμένο, αφήστε το να ξεπαγώσει στη συντήρηση δύο μέρες πριν το μαγείρεμα.

Το αποθηκεύετε με λάθος τρόπο: Καθώς το κοτόπουλο ξεπαγώνει, γίνεται διαρροή υγρών τα οποία μπορούν να μολύνουν άλλα τρόφιμα που υπάρχουν στο ψυγείο. Τοποθετείτε το κοτόπουλο σε ένα πιάτο, σκεπάστε το και τοποθετήστε το στο κάτω μέρος του ψυγείου.

Το πλένετε πριν το μαγειρέψετε: Αντίθετα με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, το ωμό κοτόπουλο δεν χρειάζεται πλύσιμο και δεν πρέπει να πλένεται, καθώς μπορεί να προκληθεί διασπορά των βακτηρίων στις επιφάνειες της κουζίνας.

Το μαρινάρετε λάθος: Το μαρινάρισμα μαλακώνει το κοτόπουλο και του δίνει επιπλέον γεύση. Αν όμως το αφήνετε να μαρινάρεται εκτός ψυγείου, θα αναπτυχθούν επικίνδυνα βακτήρια. Μην ξεχνάτε να πετάτε πάντοτε το υλικό στο οποίο έχετε μαρινάρει το ωμό κοτόπουλο και μην το χρησιμοποιείτε για να μαρινάρετε οτιδήποτε άλλο. Χρησιμοποιείτε μια πλαστική σακούλα ή άλλο κλειστό δοχείο και αφού τελειώσει η διαδικασία, πετάξτε τόσο το δοχείο, όσο και τους χυμούς.

Ξαναχρησιμοποιείτε εργαλεία που έχουν έρθει σε επαφή με το κοτόπουλο: Αποφεύγετε να έρχονται σε επαφή λαβίδες, μαγειρικά σκεύη, πλάκες κοπής και οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο έχετε χρησιμοποιήσει για το μαγείρεμα του κοτόπουλου, με άλλα τρόφιμα. Ο λόγος είναι ότι παραμονεύει ο κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης και ειδικά σαλμονέλας. Κάθε φορά που μαγειρεύετε κοτόπουλο, είναι απαραίτητο να πλένετε σχολαστικά όλα τα μαγειρικά σκεύη.

Το αφήνετε να έρθει σε επαφή με άλλα τρόφιμα: Ποτέ μην χρησιμοποιείτε το ξύλο κοπής για να ετοιμάσετε τη σαλάτα σας αν προηγουμένως έχει έρθει σε επαφή με κοτόπουλο, χωρίς να το έχετε απολυμάνει. Γενικά μην αφήνετε το κοτόπουλο να έρχεται σε επαφή με τρόφιμα που δεν θα μαγειρευτούν.

Δεν πλένετε τα χέρια σας: Όταν τα χέρια έρχονται σε επαφή με το ωμό κοτόπουλο, μπορούν να μολύνουν στη συνέχεια οτιδήποτε αγγίζουν, όπως πόμολα, καπάκια, δοχεία με καρυκεύματα κλπ. Μην αγγίζετε τις επιφάνειες με τα χέρια που έχουν πιάσει το κοτόπουλο αν προηγουμένως δεν τα έχετε πλύνει πολύ καλά. Μην ξεχνάτε επίσης να καθαρίζετε τις επιφάνειες που πιθανώς έχετε αγγίξει με τα χέρια σας.

Δεν αλλάζετε συχνά το σφουγγάρι της κουζίνας: Μπορεί να είστε προσεκτικοί και να πλένετε όλα τα σκεύη που έρχονται σε επαφή με το κοτόπουλο, κάνετε όμως το ίδιο και με το σφουγγάρι της κουζίνας; Το σφουγγάρι που έρχεται σε επαφή με το ωμό κοτόπουλο είναι εστία επικίνδυνων παθογόνων μικροοργανισμών και βακτηρίων, πρέπει λοιπόν να το απολυμαίνετε κάθε δύο μέρες, π.χ. βάζοντάς το στο φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία για δύο λεπτά. Το ίδιο ισχύει και για τις πετσέτες της κουζίνας, τις οποίες πρέπει να πλένετε σε υψηλές θερμοκρασίες.

Πηγή: Ωμό κοτόπουλο: Τα 8 λάθη που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία σας

Σχετικά Άρθρα

Νερό με λεμόνι: Αυτά είναι τα οφέλη του για την υγεία

achaiavoice

Αλτσχάιμερ: Στο 98% των ασθενών ξεκινάει με αυτό το σύμπτωμα

achaiavoice

Συνέντευξη του Δρ. David Martin: «Ψευδή τα PCR τεστ»

achaiavoice

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Αποχή από την εργασία άνευ αποδοχών σε όσους δεν εμβολιάζονται

achaiavoice

Εξαδάκτυλος: Όλοι θα συναντηθούμε με τον ιό – Να εμβολιαστούν οι άνω των 50

achaiavoice

Έτσι κόβουμε το φύλλο αλόης και το μετατρέπουμε σε τζελ (Βίντεο)

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα