Οικονομία

Οι μισθοί των εργαζομένων στην Ευρώπη εξακολουθούν να μειώνονται παρά τα κέρδη των εταιρειών!

Οι μισθοί των εργαζομένων στην Ευρώπη εξακολουθούν να μειώνονται παρά τα κέρδη των εταιρειών!

Τα αποτελέσματα έρευνας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) σχετικά με τις αμοιβές των Ευρωπαίων εργαζομένων δίνει στη δημοσιότητα η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).

Η νέα έρευνα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) καταδεικνύει ότι ο μισθός των Ευρωπαίων εργαζομένων εξακολουθεί να μειώνεται σε πραγματικούς όρους, παρά το γεγονός ότι οι εταιρίες σημειώνουν κέρδη, πέραν του πληθωρισμού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «αν ληφθεί υπ’ όψιν ο πληθωρισμός, η αξία των μισθών έχει μειωθεί εφέτος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντίθετα, τα κέρδη των εταιριών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2% σε πραγματικούς όρους.

Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν, αλλά τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν σε εννέα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Σε άλλα δέκα κράτη-μέλη, οι αυξήσεις των πραγματικών κερδών ήταν υψηλότερες από τις αυξήσεις των πραγματικών μισθών.

Οι σημαντικότερες αυξήσεις των πραγματικών κερδών σημειώθηκαν στη Σλοβακία (+8%) και στη Ρουμανία (+7%), όπου η αύξηση των πραγματικών μισθών ήταν αρνητική.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις των πραγματικών μισθών σημειώθηκαν στην Τσεχία (-5%) και στην Ιταλία (-2%), όπου τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν».

«Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων δημοσιεύει τη μελέτη αυτή, ενόψει της παρουσίασης του Μανιφέστου της για τις ευρωπαϊκές εκλογές, με τίτλο

“Μία δίκαιη συμφωνία για τους εργαζόμενους”, που θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το απόγευμα της Τετάρτης, 15 Νοεμβρίου 2023.

Τα στοιχεία δείχνουν για μία ακόμα φορά το πώς οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να πληρώνουν το τίμημα μίας κρίσης πληθωρισμού,

που προκαλείται κυρίως από τις εταιρίες που εκμεταλλεύονται τα προβλήματα ανεφοδιασμού, προκειμένου να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους.

Σε ολόκληρη την ΕΕ, το μερίδιο των κερδών αυξήθηκε κατά 4% από την έναρξη της πανδημίας, ενώ οι πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους αυξήθηκαν έως και 13 φορές ταχύτερα από τους μισθούς.

Ταυτόχρονα, η παιδική φτώχεια αυξήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στην ΕΕ, ενώ οι τιμές των πιο βασικών ειδών διατροφής συνεχίζουν να αυξάνονται έως και επτά φορές ταχύτερα από τους μισθούς» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «το Μανιφέστο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων για τις ευρωπαϊκές εκλογές καλεί τους πολιτικούς να στηρίξουν τις ακόλουθες πολιτικές:

– φόροι στα υπερκέρδη, που έχουν αυξήσει τον πληθωρισμό,

– αναθεώρηση των Οδηγιών για τις δημόσιες συμβάσεις, όπου θα εξαρτάται η πρόσβαση των επιχειρήσεων στη δημόσια χρηματοδότηση από τον σεβασμό του δικαιώματος σε μισθούς που θα είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων και

– φιλόδοξη μεταφορά της Οδηγίας για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς σε εθνικό επίπεδο, με στόχο την κάλυψη κατά 80% από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε κάθε κράτος-μέλος».

Σχετικά Άρθρα

Πρόβλεψη ΔΝΤ: Ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2,5% για το 2023 και 2% για το 2024

achaiavoice

Πασχαλινό τραπέζι: Ακριβότερο κατά 38 ευρώ παρά την εφαρμογή του «καλαθιού»

achaiavoice

Evergrande: Αδυναμία έκδοσης νέου χρέους – «Βουτιά» για τις μετοχές ακινήτων

achaiavoice

Εφιαλτική πρόβλεψη ΔΝΤ: Υποτονική ανάπτυξη και κίνδυνος έλλειψης ενέργειας

achaiavoice

ΔΝΤ: Οικονομική βοήθεια 14,53 δισ. στην Ουκρανία

achaiavoice

Πολωνοί, Σέρβοι και Τούρκοι επιχειρούν «απόβαση» στην ελληνική αγορά

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα