Κόσμος

Οι Αμερικανοί πολίτες ρίχνουν “σφαλιάρα” σε Τουρκία – Η 24η Απριλίου κηρύχθηκε «Ημέρα Μνήμης της Αρμενικής Γενοκτονίας»

Οι Αμερικανοί πολίτες ρίχνουν “σφαλιάρα” σε Τουρκία – Η 24η Απριλίου κηρύχθηκε «Ημέρα Μνήμης της Αρμενικής Γενοκτονίας»

Νέα “σφαλιάρα” στην Τουρκία για το θέμα της αρμενικής γενοκτονίας από τη Πολιτεία της Καλιφόρνιας.

Η 24η Απριλίου ανακηρύχθηκε Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Αρμενίων στην Καλιφόρνια με απόφαση του κυβερνήτη.

Με το ψήφισμα αυτό, όλα τα κοινοτικά κολέγια και τα δημόσια σχολεία στην Καλιφόρνια θα κλείσουν στις 24 Απριλίου, και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα λάβουν επίσης άδεια μετ’ αποδοχών, για να τιμήσουν την επέτειο αυτής της καταστροφής.

Τα μέλη της Πολιτειακής Βουλής και της Γερουσίας εργάστηκαν για μήνες για να πετύχουν να εγκριθεί και στα δύο σώματα του νομοθετικού σώματος της Καλιφόρνια, αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο εισήχθη στη Συνέλευση της Πολιτείας στις 7 Φεβρουαρίου 2022.

Το νομοσχέδιο πέρασε από πολλές επιτροπές, όπως την Επιτροπή Κρατικών Θεσμών, την Επιτροπή Ανώτατης Εκπαίδευσης, την Επιτροπή Επιχορηγήσεων και τέλος από την ολομέλεια της Πολιτειακής Συνέλευσης στις 26 Μαΐου 2022.

Στη συνέχεια, το νομοσχέδιο πήγε στη Γερουσία, και εγκρίθηκε στις 23 Αυγούστου 2022 με 40 ψήφους ναι και 0 κατά.

Το νομοσχέδιο επέστρεψε αργότερα στη Βουλή της Πολιτείας στις 24 Αυγούστου 2022 για να περαστούν οι αλλαγές στη Γερουσία. Και εδώ έγινε δεκτό με 77 ναι, 0 κατά.

Στη συνέχεια, το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε στον κυβερνήτη της Καλιφόρνια Gavin Newsom για υπογραφή του στις 31 Αυγούστου 2022.

Ο κυβερνήτης που είχε προθεσμία έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022 για να υπογράψει ή να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο το υπέγραψε, τιμώντας την καταστροφή των Αρμενίων.

Εκτιμάται ότι μετά την Καλιφόρνια, σειρά θα πάρουν και άλλες πολιτείες, οι οποίες έχουν το θέμα αυτό υπό συζήτηση, δίνοντας έτσι ένα μεγάλο χαστούκι στα ασύστολα ψεύδη των Τούρκων, για μία γενοκτονία που πρέπει μαζί με την αυτή των Ελλήνων Ποντίων, να στιγματίζει αιώνια την πολιτική των Τούρκων, οι οποίοι συνεχίζουν να διαπράττουν ανάλογα εγκλήματα κατά των Κούρδων σε Τουρκία και Συρία.

Γενοκτονία των Αρμενίων και ΗΠΑ

Μιλάμε για την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, με τη συστηματική εξόντωση ενάμισυ εκατομμυρίου ανθρώπων από τις Οθωμανικές αρχές την τριετία 1915-1918. Υπήρξε ο προάγγελος του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, οι Αρμένιοι, ένας πανάρχαιος χριστιανικός λαός της Εγγύς Ανατολής, μοιράζονταν μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στην τσαρική Ρωσία ζούσαν κάτω από ένα σχετικά ανεκτικό καθεστώς (αν και δεν έλειπαν μαζικοί εκρωσισμοί), αλλά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία υφίσταντο παντός είδους διωγμούς, όπως και οι άλλοι χριστιανικοί λαοί της αυτοκρατορίας (Έλληνες, Ασσύριοι κλπ).

Με την ανάδυση των εθνικισμών, ο Σουλτάνος τούς υποπτευόταν για αποσχιστικές τάσεις, ενώ και οι Ρώσοι, που εποφθαλμιούσαν εδάφη του «μεγάλου ασθενούς», υπέθαλπαν τις όποιες φιλοδοξίες τους. Έτσι, ο Αβδούλ Χαμίτ Β’ δεν δίστασε να προβεί σε άγριους διωγμούς εναντίον των Αρμενίων της επικράτειάς του, με αποκορύφωμα τις σφαγές στο Σασούν (1894), τις μαζικές εκτελέσεις της διετίας 1895-1896, που στοίχισαν τη ζωή σε 300.000 Αρμενίους.

Η επικράτηση των Νεοτούρκων τον Ιούλιο του 1908, παρά τις αρχικές ελπίδες που γέννησε, δεν άλλαξε την κατάσταση για τους χριστιανούς της αυτοκρατορίας. Αντί για τον σεβασμό των συνθηκών και την πραγμάτωση των μεταρρυθμίσεων, όπως είχε υποσχεθεί, το νέο καθεστώς προέβη σε νέους διωγμούς των Αρμενίων τον Απρίλιο του 1909 στα Άδανα και την ευρύτερη περιοχή της Κιλικίας.

Αμέσως μετά άρχισαν ομαδικές σφαγές του αρμενικού λαού στην Ανατολική Μικρά Ασία. Χαρακτηριστικό είναι το τηλεγράφημα του Ταλαάτ στις 28 Απριλίου 1915 προς τους νομάρχες των περιοχών αυτών: «Αποφασίσθηκε να τεθεί τέρμα στο ζήτημα των Αρμενίων με εκτόπισίν τους στις ερήμους και την εξόντωση αυτού του ξενικού στοιχείου». Έως το 1918 πάνω από ενάμισυ εκατομμύριο Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους ή αναγκάστηκαν να εκπατριστούν.

 

Σχετικά Άρθρα

Ουκρανία: Έτοιμοι να παραδοθούν οι Ουκρανοί στρατιώτες που υπερασπίζονται το εργοστάσιο Αζότ

achaiavoice

Αφγανιστάν: Έκρηξη στην Κουντούζ με πολλά θύματα και τραυματίες

achaiavoice

Ολλανδία: Κλείνει το προξενείο της στην Αγία Πετρούπολη

achaiavoice

Ουκρανία: Το Ντονμπάς στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων – Ο Ζελένσκι ζήτησε την εκκένωση της περιφέρειας του Ντονέτσκ

achaiavoice

Ιαπωνία: Ο χειρότερος καύσωνας από το 1875 πλήττει το Τόκιο

achaiavoice

Έτοιμο το 9ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Τι περιλαμβάνει

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα