Υγεία

O κορονοϊός «ξυπνάει» τα αυτοάνοσα; Τι έδειξε έρευνα

O κορονοϊός «ξυπνάει» τα αυτοάνοσα; Τι έδειξε έρευνα

Με νέα στοιχεία για τη σύνδεση της COVID-19 με αυτοανοσία εισφέρει πρόσφατη μελέτη, η πρώτη που αποκαλύπτει για πόσο χρόνο επιβιώνουν τα αυτοαντισώματα που παράγονται στους ασθενείς με κορονοϊό

Η μακρά πλέον εμπειρία της COVID-19 και οι συνεχείς μελέτες έχουν καταφέρει να «αποκρυπτογραφήσουν» εν μέρει έναν ιό που όμως δεν σταματά να εκπλήσσει. «Τα ευρήματά μας συμβάλλουν στην εξήγηση και κατανόηση πως η COVID-19 είναι μια εξαιρετικά ιδιαίτερη και μοναδική νόσος», αναφέρει η Δρ Justyna Fert-Bober που συμμετείχε στην πρόσφατη μελέτη του ιατρικού κέντρου Cedars-Sinai, την πρώτη που κατέληξε στη διάρκεια των αυτοαντισωμάτων που προκαλεί η νόσος του κορονοϊού. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Translational Medicine.

Γνωρίζουμε ότι ο ιός προκαλεί ανοσολογική απόκριση -ακόμα και σε όσους δεν είχαν παρά ήπια συμπτώματα- που προσφέρει προστασία για αρκετό χρονικό διάστημα. Παλαιότερες έρευνες όπως αυτή ερευνητών του Πανεπιστημίου Yale έδειξαν επιπλέον ότι σε αρκετούς ασθενείς που νόσησαν με COVID-19, το ανοσοποιητικό σύστημα παρήγαγε αυτοαντισώματα, αντισώματα δηλαδή που, αντί να στραφούν εναντίον των παθογόνων εισβολέων, βάζουν στο στόχαστρό τους φυσιολογικούς ιστούς του σώματος.

Οι ερευνητές του Cedars-Sinai κατέληξαν πως αυτά τα αυτοαντισώματα όχι μόνο μπορεί να αγγίξουν υψηλά επίπεδα αλλά παραμένουν στον οργανισμό έως και έξι μήνες από την ανάρρωση του ασθενούς. «Αυτά τα πρότυπα απορρύθμισης του ανοσοποιητικού θα μπορούσαν να κρύβονται πίσω από τους διάφορους τύπους επίμονων συμπτωμάτων που παρατηρούνται σε άτομα με τη λεγόμενη μακρά COVID-19», σχολίασε η Δρ Fert-Bober, ερευνήτρια από το Τμήμα Καρδιολογίας του Ινστιτούτου για την Καρδιά Smidt.

Οι ερευνητές συνέλεξαν αιματολογικά δείγματα από 177 άτομα που είχαν επιβεβαιωμένα νοσήσει με κορονοϊό και τα συνέκριναν με δείγματα υγιών ατόμων προ πανδημίας. Σημειώνεται ότι σε όλους τους συμμετέχοντες είχαν ανιχνευθεί αυτοάνοσοι μηχανισμοί που συνήθως σχετίζονται με χρόνια φλεγμονή και τραυματισμούς σε συγκεκριμένα συστήματα οργάνων και ιστών όπως οι αρθρώσεις, το δέρμα και το νευρικό σύστημα.

Σε κάποιους συμμετέχοντες ανιχνεύθηκαν αυτοαντισώματα κοινά με αυτά που εντοπίζονται σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, παθήσεις κατά τις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται κατά υγιών κυττάρων του ίδιου του οργανισμού. Αν και κάποια από τα αυτοαντισώματα συνήθως συνδέονται με αυτοάνοσες νόσους που «προτιμούν» τις γυναίκες, στη μελέτη οι άνδρες είχαν υψηλότερα επίπεδα αυτοαντισωμάτων. Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, αν και μοιάζει παράδοξο, εν μέρει φαίνεται και εύλογο δεδομένου πως οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι στην κορονοϊό.

Πηγή: O κορονοϊός «ξυπνάει» τα αυτοάνοσα; Τι έδειξε έρευνα

Σχετικά Άρθρα

Αυτά τα 6 φρούτα θα σε βοηθήσουν να “ρίξεις” την κοιλιά

achaiavoice

Κορονοϊός: Η Όμικρον 5 είναι τέσσερις φορές πιο ισχυρή από μια συνηθισμένη γρίπη

achaiavoice

Υγεία: Η πράσινη σαλάτα που μειώνει έως και 26% τον κίνδυνο για την καρδιά

achaiavoice

Κυριακίδου για κορονοϊό: Βασικό βήμα η έγκριση του προσαρμοσμένου εμβολίου από τον ΕΜΑ

achaiavoice

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Κλινική Βuchinger: Η διαλειμματική νηστεία ως τρόπος ζωής

achaiavoice

«Καταπέλτης» ο Economist: Χάος στα συστήματα υγείας παγκοσμίως

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα