Κόσμος

Ναύαρχος των ΗΠΑ προειδοποιεί: Ο πυρηνικός πόλεμος ανάμεσα σε Ρωσία και Κίνα είναι «πραγματική πιθανότητα»

Ναύαρχος των ΗΠΑ προειδοποιεί: Ο πυρηνικός πόλεμος ανάμεσα σε Ρωσία και Κίνα είναι «πραγματική πιθανότητα»

Ο επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ (Stratocom) προειδοποίησε ότι ένας πυρηνικός πόλεμος με τη Ρωσία ή την Κίνα είναι «πραγματική δυνατότητα» και ζητά μια αλλαγή στην αμερικανική πολιτική που αντικατοπτρίζει αυτήν την απειλή.

«Υπάρχει μια πραγματική πιθανότητα ότι μια περιφερειακή κρίση με τη Ρωσία ή την Κίνα θα μπορούσε να κλιμακωθεί γρήγορα σε μια σύγκρουση που περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα, εάν αντιληφθούν ότι μια συμβατική απώλεια θα απειλούσε το καθεστώς ή το κράτος», έγραψε ο Αντιναύαρχος Charles Richard στην έκδοση του Μηνιαίου περιοδικό US Naval Institute.

Ο Ρίτσαρντ είπε ότι ο στρατός των ΗΠΑ πρέπει «να αλλάξει την κύρια υπόθεσή του από το ότι « η πυρηνική εμπλοκή δεν είναι δυνατή » το σε« η πυρηνική εμπλοκή είναι ορατή »και να ενεργήσει για να μπορεί να αποτρέψει αυτήν την πραγματικότητα.

Ο επικεφαλής της STRATCOM δήλωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα «έχουν αρχίσει να αμφισβητούν επιθετικά τους διεθνείς κανόνες και την παγκόσμια ειρήνη, χρησιμοποιώντας μέσα εξουσίας και απειλές βίας, με τρόπους που έχουν να εμφανιστούν από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου».

Ο Ρίτσαρντ υπογράμμισε τον πυρηνικό εκσυγχρονισμό της Ρωσίας και της Κίνας, ζητώντας από τις ΗΠΑ να ανταγωνιστούν τα δύο έθνη. Όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα της Κίνας, οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν πολύ μεγαλύτερα οπλοστάσια. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πεκίνου είναι περίπου 320 κεφαλές, ενώ η Ουάσιγκτον και η Μόσχα έχουν περίπου 6.000 κεφαλές.

Ακόμα κι αν το Πεκίνο διπλασιάσει το οπλοστάσιό του κατά την επόμενη δεκαετία, όπως προβλέπουν τα “γεράκια των ΗΠΑ που ασχολούνται με την Κίνα, θα εξακολουθεί να είναι μικρό σε σύγκριση με το Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξαλείψουν ένα μέρος από το πυρηνικό τους οπλοστάσιο ,για να πείσουν το Πεκίνο να συμμετάσχει σε συμφωνίες ελέγχου όπλων.

Δεδομένου ότι το STRATCOM είναι το διοικητικό κέντρο που επιβλέπει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ουάσιγκτον, οι διοικητές του εξετάζουν πάντα τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου και ζητούν περισσότερα χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των Αμερικανικών πυρηνικών όπλων.

Με τις ΗΠΑ να δίνουν προτεραιότητα στον λεγόμενο «μεγάλο ανταγωνισμό δύναμης» με την Κίνα και τη Ρωσία και την αυξημένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ σε μέρη όπως η Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η Αρκτική και η Μαύρη Θάλασσα, αυξάνεται σημαντικά η απειλή πυρηνικού πολέμου.

Πηγή: Ναύαρχος των ΗΠΑ προειδοποιεί: Ο πυρηνικός πόλεμος ανάμεσα σε Ρωσία και Κίνα είναι «πραγματική πιθανότητα»

Σχετικά Άρθρα

NASA: Ο επικίνδυνος αστεροειδής Νηρέας θα πλησιάσει τη Γη το επόμενο Σαββατοκύριακο (βίντεο)

achaiavoice

Το τουρκικό σχέδιο για τους Αγίους Τόπους – Απειλές κατά Ισραήλ

achaiavoice

ΗΠΑ – Φλόριντα: Ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε παράνομη την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα αεροπλάνα

achaiavoice

Ουκρανία: Μερική επιστράτευση ανακοίνωσε ο Ζελένσκι

achaiavoice

Πόλεμος πληροφοριών: Ο Άσαντ είναι ο επόμενος στόχος μετά τον Πούτιν;

achaiavoice

Εκλογές στην Αυστραλία: Ο Εκπρόσωπος των Εργατικών Άντονι Αλμπανέζι, φαβορί για πρωθυπουργός

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα