Οικονομία

Μεγάλες ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ: Τι θα ισχύσει από το νέο έτος

Μεγάλες ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ: Τι θα ισχύσει από το νέο έτος

Με τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων οι οποίες θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα αλλά θα εφαρμοστούν από την 1/1/2022 θα γίνει ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ του 2022. Ταυτόχρονα, θα ισχύσουν και νέοι συντελεστές υπολογισμού του φόρου.

Τον όποιο «δημοσιονομικό χώρο» εξασφαλίσει το οικονομικό επιτελείο από την επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών στο 95% της επικράτειας (από 85% που είναι σήμερα) αλλά και την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, θα τον αξιοποιήσει για να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές τόσο για τον κύριο ΕΝΦΙΑ όσο και για τον συμπληρωματικό. Αλλά και να απορροφήσει έτσι τις όποιες επιβαρύνσεις θα προκύψουν από τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών, αποκαλύπτει και μια ακόμη αλλαγή: την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ τον Μάρτιο ώστε ο φόρος να μπορεί να πληρώνεται – άτοκα – ακόμη και σε 9 μηνιαίες δόσεις (Απρίλιο – Δεκέμβριο). Και αυτό προκειμένου να μην φορτώνονται όλα τα φορολογικά βάρη της χρονιάς στο β’ εξάμηνο: και ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος και τέλη κυκλοφορίας.

Έτσι, ύστερα από ένα «ήρεμο» 2021 (σ.σ ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εκκαθαριστεί τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο αν χρειαστεί να δοθεί παράταση στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και δεν θα έχει καμία αλλαγή σε σχέση με πέρυσι) θα ακολουθήσει ένα 2022 γεμάτο εκπλήξεις.

Θα υπάρξουν αυτοί που θα πληρώσουν λιγότερα σε σχέση με το 2021 (γιατί στην περιοχή τους θα υπάρξει και μείωση αντικειμενικής αξίας και μείωση συντελεστών), θα υπάρξουν όμως και αυτοί που θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Το τι ακριβώς θα συμβεί, θα το ξέρουμε σε μεγάλο βαθμό μέσα στις επόμενες εβδομάδες οπότε θα ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Η επιτροπή των θεσμών κάνει λόγο για μια απόφαση της 18ης Μαΐου: είδαν κάποιο σχέδιο που δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη; Θα φανεί τις επόμενες μέρες.

Πηγή: Μεγάλες ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ: Τι θα ισχύσει από το νέο έτος

Σχετικά Άρθρα

Αναδρομικά: Πότε πάνε ταμείο οι συνταξιούχοι – Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών

achaiavoice

Παράταση υποβολής δηλώσεων που έληγαν σήμερα

achaiavoice

ΟΠΕΚΑ: Ποια επιδόματα πληρώνονται τη Δευτέρα

achaiavoice

«Πρόγραμμα Γέφυρα»: Ποιοι θα μπουν στον επόμενο γύρο πληρωμών

achaiavoice

Επίδομα παιδιού: Αναβολή στο άνοιγμα της πλατφόρμας – Οι νέες ημερομηνίες

achaiavoice

ΣΟΚ! Τι ετοιμάζουν για την ανθρωπότητα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ;

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα