Πολιτική

Μαινόμενος Δένδιας κατά των Τούρκων! Διάλογος με “νταηλίκια” και “τσαμπουκάδες” δεν γίνεται…!

Μαινόμενος Δένδιας κατά των Τούρκων! Διάλογος με “νταηλίκια” και “τσαμπουκάδες” δεν γίνεται…!

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Νίκος Δένδιας, ξεκαθαρίζοντας στους γείτονες ότι οι τσαμπουκάδες και νταηλίκια προσκρούουν σε… ντουβάρια και δεν ιδρώνουν το αυτί της ελληνικής πλευράς. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Παράλληλα, αναφορικά με το θέμα της επέκτασης των 12 μιλίων, που αναθερμάνθηκε τις τελευταίες ημέρες, τόνισε ότι σαφής πρόθεση της χώρας μας είναι να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων της όταν κριθεί εθνικά συμφέρον και σκόπιμο.

«Θα μου επιτρέψετε να συμπληρώσω ότι δεν πρόκειται απλώς για προσπάθεια εκφοβισμού της ελληνικής κοινωνίας και της κυβέρνησης αλλά επί της ουσίας για προσπάθεια διαμόρφωσης και επιβολής από την τουρκική πλευρά ενός νέου υποδείγματος διμερών και περιφερειακών σχέσεων Το υπόδειγμα αυτό ωστόσο είναι ασύμβατο με κάθε έννοια καλής γειτονίας και σεβασμού στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου», ανέφερε αρχικά ο Νίκος Δένδιας στην συνέντευξη που έδωσε στην κυριακάτικη εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», για το αν συντελείται προσπάθεια εκφοβισμού της ελληνικής κοινωνίας από την Τουρκία.

Απαντάμε ψύχραιμα κι αποφασιστικά

«Απέναντι σε αυτές τις συνθήκες κλιμακούμενης απειλής η χώρα μας έχει επιλέξει να αντιτάσσει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα την τεκμηριωμένη παράθεση επιχειρημάτων τα οποία εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας Επαναλαμβάνω ότι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας δεν αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση Απέναντι στη διαρκή μεθόδευση αντιστροφής της πραγματικότητας την οποία επιχειρεί η τουρκική πλευρά η Ελλάδα θωρακίζεται διπλωματικά και αμυντικά», συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επεσήμανε ακόμα ότι: «Θα ήθελα να υπογραμμίσω επίσης ότι οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας εκδηλώνουν σταθερά την αμέριστη στήριξή τους στις ελληνικές θέσεις Ειδικότερα στο πλαίσιο της Ε.Ε αποτυπώνεται η αλληλεγγύη προς τη χώρα μας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα Παράλληλα και σε διμερές επίπεδο στη συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ε.Ε αλλά και με άλλες χώρες γινόμαστε αποδέκτες αναγνώρισης των ελληνικών θέσεων Πλέον πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η Σερβία της οποίας ο νέος υπουργός Εξωτερικών Ivica Daèié επισκέφθηκε την Ελλάδα στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό. Η σημασία της στήριξης της Σερβίας δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι είναι παραδοσιακή φίλη της Ελλάδας Η Γιουγκοσλαβία έχει υπογράψει τη Συνθήκη της Λωζάννης τη Σύμβαση του Μοντρέ καθώς και τη Συνθήκη των Παρισίων».

Σχετικά με το αν υπάρχει ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης όσο η Τουρκία οδεύει προς εκλογές, ο κ. Δένδιας σχολίασε πως «είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι μπορεί να υπάρξει δυνατότητα για εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο Η προκλητική συμπεριφορά της γειτονικής μας χώρας όπως αυτή εκδηλώνεται τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες φοβούμαι ότι δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο που θα μπορούσε να εξηγηθεί απλά και μόνο με τις εκλογικές ανάγκες της τουρκικής ηγεσίας».

Διάλογος ναι, νταηλίκια και τσαμπουκάδες, όχι

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία, ο κ. Δένδιας ήταν ξεκάθαρος. «Εποικοδομητικός διάλογος μπορεί να γίνει μόνο στη βάση της ισοτιμίας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Οχι με λογικές ισχύος και με προσωπικές προσβολές. Οχι με αμφισβήτηση της κυριαρχίας και με παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οχι με τσαμπουκάδες και νταηλίκια για να χρησιμοποιήσω δύο λέξεις τουρκικής προέλευσης».

Σε ερώτημα για το αν η Λιβύη θα μπορούσε να αποτελέσει φυσικό συνομιλητή της Ελλάδας, ο υπουργός απάντησε ότι η Ελλάδα προσβλέπει πάντοτε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με τρίτες χώρες στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ειδικότερα όταν πρόκειται για χώρα της ευρύτερης περιοχής μας.

«Μετά τις δύο συμφωνίες που υπογράψαμε το 2020 με την Αίγυπτο και την Ιταλία αντίστοιχα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ η Λιβύη βρίσκεται πλέον μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων. Ευελπιστούμε ότι θα αντιληφθούν όλες οι πλευρές στη Λιβύη ότι η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας αποτελεί τη μοναδική συνθήκη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Και ότι η λιβυκή κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα προσέλθει σε μία συζήτηση μαζί μας προκειμένου να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθέτηση αυτή», σχολίασε και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για μία οριοθέτηση η οποία θα εξυπηρετήσει το συμφέρον αμφότερων των χωρών μας και θα προωθήσει περαιτέρω την εμπέδωση της σταθερότητας στη Μεσόγειο Διότι όπως έχουμε ήδη υπογραμμίσει η Ελλάδα έχει έναν κοινό με πολλούς συμμάχους και εταίρους εντός και εκτός Ε.Ε στρατηγικό στόχο για τη Λιβύη. Ο στόχος αυτός αφορά σε μια ειρηνική χώρα η οποία θα λειτουργεί ως πόλος σταθερότητας και ευημερίας για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Δένδιας, εξήγησε, ωστόσο, ότι «Βεβαίως όπως αντιλαμβάνεστε για να λάβουν χώρα οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τη λιβυκή πλευρά απαράβατος όρος είναι να υπάρχει λιβυκή κυβέρνηση η οποία να μπορεί να δεσμεύσει τη χώρα διεθνώς κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει από τη μια πλευρά η Λιβύη να προχωρήσει μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες στην ανάδειξη νέας κυβέρνησης και από την άλλη να ανοίξει ο δρόμος για την απομάκρυνση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων που βρίσκονται στο λιβυκό έδαφος εκμεταλλευόμενοι τις εμφύλιες συγκρούσεις των προηγούμενων ετών».

Παρακολουθήσεις και πόλωση

Αναφορικά με την πολιτική όξυνση λόγω των παρακολουθήσεων ο κ. Δένδιας είπε: «Αυτό το οποίο με ανησυχεί και το οποίο απεύχομαι είναι να διαμορφωθεί ένα τοξικό πολιτικό κλίμα σε όλους τους τομείς το οποίο θα επηρεάσει και τους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής άμυνας σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία Είναι αλήθεια ότι μέχρι στιγμής και παρά τις επιμέρους διαφωνίες έχουμε καταφέρει ώστε η πολιτική αντιπαράθεση στους συγκεκριμένους τομείς να μην ξεπερνά τα όρια Ελπίζω πως εν όψει μιας χρονιάς στην οποία σε κάθε περίπτωση θα διεξαχθούν εκλογές θα επικρατήσει η στοιχειώδης σύνεση».

Μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο, ο κ. Δένδιας απάντησε πως «Θα έλεγα ότι κάθε εκτίμηση υπό τις παρούσες συνθήκες είναι παρακινδυνευμένη Είναι πολύ πιθανό η Ρωσία να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία στους επόμενους μήνες χρησιμοποιώντας τον χειμώνα ως το δικό της όπλο κατά της Δύσης λόγω της ανόδου των τιμών στην ενέργεια Ελπίδα όλων μας είναι η Ρωσία να μην κλιμακώσει περαιτέρω τις ενέργειες της τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο Και να μην προσφύγει σε άλλες ακραίες λύσεις».

Ενώ πρόσθεσε ότι: «Η επίσκεψή μου στο Κίεβο είχε στόχο να δείξει ότι σε μια περίοδο κατά την οποία το Διεθνές Δίκαιο και οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες του καταπατώνται βάναυσα η Ελλάδα επιμένει στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του ως αντίβαρο σε κάθε τάση αναθεωρητισμού και επεκτατισμού. Πρέπει να γίνει σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και γενικότερα η Δύση οφείλει να συνεχίσει να υποστηρίζει αταλάντευτα την ανεξαρτησία την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της αλλά και όλων των κρατών του κόσμου που αντιμετωπίζουν παρόμοιες απειλές. Η επίσκεψή μου στο Κίεβο αποσκοπούσε και στην ανάδειξη ενός ξεκάθαρου μηνύματος όσον αφορά στις άμεσες απειλές που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από τον μεγαλύτερο γείτονά της στα ανατολικά Και ότι η Δύση δεν θα πρέπει επ ουδενί να υποτιμήσει την απειλή αυτή».

Ο φόβος της ακροδεξιάς εξάπλωσης στην Ευρώπη

«Η άνοδος του λαϊκισμού όπως και της Ακροδεξιάς είναι οπωσδήποτε ένα καμπανάκι για όλη την Ευρώπη και ένας κίνδυνος μεσοπρόθεσμα για τη συνοχή της. Ελπίζω όμως ότι στη χώρα μας τουλάχιστον επειδή είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από την έξαρση των φαινομένων αυτών την προηγούμενη δεκαετία και τις γνωστές συνέπειες από τις πλατείες των αγανακτισμένων δεν θα έχουμε μία επανάληψη του συγκεκριμένου σκηνικού. Βεβαίως δεν χρειάζεται εφησυχασμός Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιδεικνύει μέριμνα για την κοινωνική συνοχή και τις πλέον αδύναμες οικονομικά κατηγορίες συμπατριωτών μας όπως ήδη πράττει Επισημαίνω άλλωστε σε κάθε ευκαιρία ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα πραγματικά λαϊκό κόμμα», σχολίασε.

Προσωπικός απολογισμός

Κλείνοντας την μακροσκελή συνέντευξη ο κ. Δένδιας έκανε έναν απολογισμό των πεπραγμένων του, μετά από σχετική ερώτηση, στο υπουργείο Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, είπε: «Σίγουρα κατά τα τριάμισι χρόνια μου στο υπουργείο Εξωτερικών δεν έλειψαν οι προκλήσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε Προκλήσεις κυρίως από την πλευρά της γείτονος Τουρκίας.

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κομβικά γεγονότα όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδηγούν σε αναδιάταξη το παγκόσμιο σύστημα επηρεάζοντας κατ’ επέκταση και την άμεση γειτονιά μας και απαιτούν εγρήγορση αλλά και νέους ενεργητικούς σχεδιασμούς από πλευράς μας. Ωστόσο με μια σειρά κινήσεων που κάναμε τα τρία τελευταία χρόνια έχουμε διαμορφώσει μια καλή βάση για να αντιμετωπίσουμε με αυτοπεποίθηση τις όποιες προκλήσεις τα επόμενα χρόνια.

Μια βάση που χτίζεται πάνω στη μεθοδική διεύρυνση συμμαχιών και συνεργασιών σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη Θα αναφέρω ενδεικτικά και μόνον τις συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας που υπεγράφησαν επί των ημερών μου με ΗΠΑ Γαλλία και ΗΑΕ με τις δύο τελευταίες να περιέχουν και ρήτρα αμυντικής συνδρομής Τις συμφωνίες που υπογράψαμε με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ στη βάση του Διεθνούς Δικαίου αλλά και τη συμφωνία με την Αλβανία για παραπομπή του θέματος της μεταξύ μας οριοθέτησης στο Δικαστήριο της Χάγης.

Την αναβάθμιση των σχέσεων και τον στενό συντονισμό σε πολλά επίπεδα με χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας Κύπρος Αίγυπτος Ισραήλ μέσα από διμερή ή πολυμερή σχήματα Καθώς και με τα ανοίγματα σε άλλες χώρες του αραβικού κόσμου στον Κόλπο και το Μαγκρέμπ όπου η Ελλάδα είχε παραδοσιακές σχέσεις που σταδιακά είχαν ατονήσει.

Αλλά και το άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας με σειρά χωρών στην Αφρική και στην Ασία Την προώθηση της υποψηφιότητας της χώρας μας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE το 2025-26 για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2028-30 καθώς και για την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης το 2035.

Τέλος επιτρέψτε μου μία τελευταία επισήμανση. Πέραν των πεπραγμένων στην εξωτερική πολιτική με τη στενή τρόπον τινά έννοια θα ήθελα να αναφερθώ και στις αλλαγές που προωθούμε στην ίδια τη δομή και τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών Με στόχο να αναδειχθεί σε έναν σύγχρονο μηχανισμό που να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που αναδύονται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο στις διεθνείς σχέσεις να εξυπηρετεί καν να προβάλλει uç θέσεις της χώρας στο εξωτερικό με αυτοπεποίθηση».

Σχετικά Άρθρα

Οικονόμου: Η σχολική χρονιά ξεκινά με 8.600 νέους μόνιμους διορισμούς

achaiavoice

Γ.Βαρουφάκης: «Είναι πάρα πολλοί εκείνοι που μετάνιωσαν και θα μας ψήφισαν την επόμενη φορά»

achaiavoice

Σύνοδος Κορυφής – Μητσοτάκης: Ώρα αποφάσεων για την ενεργειακή κρίση

achaiavoice

Η κοινωνική πολιτική του Κυρ. Μητσοτάκη: Κοινωνική μέριμνα στην πράξη

achaiavoice

Δένδιας: Η Ελλάδα προωθεί τρεις υποψηφιότητες στον ΟΗΕ για πρώτη φορά

achaiavoice

Daily Mail: Η Ελλάδα θα είναι πρώτη χώρα που μπορεί να φύγει από την ΕΕ

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα