Ελλάδα

Lockdown: Ποιες περιοχές μπαίνουν από σήμερα σε «βαθύ κόκκινο»

Lockdown: Ποιες περιοχές μπαίνουν από σήμερα σε «βαθύ κόκκινο»

Τα σενάρια για παράταση των περιοριστικών μέτρων στην Αττική – Τα μέτρα που ισχύουν για τις περιοχές σε lockdown – Ανησυχία από τη μετάδοση του ιού στους εργασιακούς χώρους

Σε ύψιστη επιφυλακή βρίσκονται κυβέρνηση και επιστήμονες για την κατάσταση της πανδημίας στην χώρα μας, καθώς τα κρούσματα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, τα νοσοκομεία στην περιοχή της πρωτεύουσας πιέζονται ασφυκτικά, ενώ ανησυχία προκαλεί και η διάδοση των μεταλλάξεων.

Όλα αυτά, την ώρα που στο τραπέζι, για τα καλά, βρίσκεται και το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown στην Αττική.

Το κέντρο της Αθήνας, η Δυτική Αττική και ο Πειραιάς είναι οι περιοχές που έχουν σημάνει συναγερμό αναφορικά με τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε υψηλά νούμερα.

Όπως τόνισαν οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η επιδημιολογική εικόνα της εβδομάδας δομείται από τα πιο «σκληρά» δεδομένα, δηλαδή τον αριθμό των νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες COVID-19

(277 χθες έναντι 232 στις 5 Φεβρουαρίου), αλλά και τον αριθμό των διασωληνωμένων, οι οποίοι χθες έφτασαν τους 325, ενώ μόλις δύο εβδομάδες πριν περιορίζονταν στους 246.

Σε ολόκληρη την χώρα τα κρούσματα ήταν χθες 1.460, κάτι που δείχνει πως υπέρχει μία σταθεροποίηση μεν, αλλά αυτή είναι σε υψηλά επίπεδα.

Την ίδια ώρα, το ιικό φορτίο στις μεγάλες πόλεις και ειδικά στην Αθήνα παραμένει υψηλό, γεγονός που επιτείνει την εύθραυστη κατάσταση όσον αφορά στην εξέλιξη της πορεία του κορωνοϊού στην χώρα μας.
xartis_1

Στο τραπέζι η παράταση του lockdown

Μπορεί στην Αττική να εντοπίστηκαν 722 νέα κρούσματα, σε παρόμοια δηλαδή επίπεδα με τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο το επιδημιολογικό φορτίο που εξακολουθεί να παραμένει υψηλό φέρνει την συζήτηση για παράταση των περιοριστικών μέτρων και μετά την 28η Φεβρουαρίου ολοένα και πιο κοντά.

Σημαντικό στοιχείο, επίσης, το οποίο και υπογράμμισε στην τοποθέτησή της η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, είναι το γεγονός ότι από το σύνολο των 10.500 ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, τα 5.500 εντοπίζονται στην Αττική.

Κυβέρνηση και επιστήμονες αναμένουν την εικόνα της πανδημίας στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Τα ημερήσια κρούσματα, η κατάσταση στην Αττική και κυρίως η εικόνα των νοσοκομείων θα είναι εν πολλοίς οι παράγοντες που θα κρίνουν το εάν θα παραταθεί το lockdown.

Η κυρία Παπαευαγγέλου, πάντως, αταν ρωτήθηκε για το αν το lockdown θα αρθεί από τις αρχές Μαρτίου, είπε ότι «το θέμα δεν συζητήθηκε από την Επιτροπή. Το τι θα γίνει από την 1η Μαρτίου και έπειτα θα το δει η επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη όποτε και θα έχει όλα τα νεότερα δεδομένα».

Η ίδια είπε ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτό είναι το τελευταίο lockdown «και είναι κάτι που δεν μπορεί να το πει κανείς» πρόσθεσε τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός θα βοηθήσει ώστε να μπορέσουμε γρηγορότερα να επιστρέψουμε σε μια σχετική κανονικότητα.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως «δεν χρειάζεται σε αυτή τη φάση λήψη πρόσθετων μέτρων».

Lockdown σε Εύοσμο και Κορδελιό

Η χθεσινή ημέρα ωστόσο έδειξε πως το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην Αττική αφού ανακοινώθηκαν περιοριστικά μέτρα και σε άλλες περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς,

κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, ανακοίνωσε την επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την Κάλυμνο και το Δήμο Ευόσμου – Κορδελιού Θεσσαλονίκης. Όπως σημείωσε ότι από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») εισέρχονται οι εξής περιοχές:

Ο δήμος Καλυμνίων Ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου Θεσσαλονίκης

Παράλληλα, παραμένουν στο «βαθύ κόκκινο» οι εξής περιοχές:
Αττική
Αχαΐα
Εύβοια (πλην Σκύρου)
Μύκονος

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, επίσης, στη κατηγορία Αυξημένου Κινδύνου («κόκκινο») εισέρχονται οι εξής περιοχές:

Κεφαλονιά
Θάσος και
Ηλεία (πλην δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων)

Επίσης, στο «κόκκινο» παραμένουν οι εξής περιοχές:
ο Δήμος Αγιάς Λαρίσης
ο Δήμος Τεμπών Λαρίσης
ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης
οι Δήμοι Κορίνθου και Νεμέας
ο Δήμος Άργους – Μυκηνών
ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων
Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης
Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής
Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου
ο Δήμος Τανάγρας
ο Δήμος Θηβαίων
ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρού Πιερίας και
ο Δήμος Καρπάθου

Επίσης, δεν παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα στο Δήμο Θήρας, στο Δήμο Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, στον Δήμο Εορδαίας, καθώς και στο Δήμο Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, στη Ζάκυνθο, τη Σαντορίνη, τη Σπάρτη, την Εορδαία και τον Άγιο Νικόλαο τα στοιχεία δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο βρίσκεται σε ύφεση. Ως εκ τούτου, οι περιοχές αυτές εντάσσονται πλέον στο επίπεδο επιτήρησης («πορτοκαλί»), στο οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Οι νέες περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου εντάσσονται πλέον η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, ο Δήμος Θάσου, όλη η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων), ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης,

οι Δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου, ο Δήμος Άργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και ο Δήμος Ζίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων,

όπως ανέφερε πριν από λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Τι ισχύει για τις περιοχές σε «βαθύ κόκκινο»

Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ. Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα super market, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

Αναστέλλεται, επίσης, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι τα Δημοτικά Σχολεία και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους Δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.

Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους Δήμους – η είσοδος και η έξοδος από αυτούς του πέντε δήμους επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των Δικαστηρίων.

Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.

Επιπλέον, με δεδομένα τα ευρήματα που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, στις περιοχές αυτές αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι και στις περιοχές αυτές, όπως και στις «κόκκινες» περιοχές:

Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, με μοναδική εξαίρεση τη μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για σύντομη βόλτα κατοικίδιου γύρω από τη μόνιμη κατοικία.

Υπενθυμίζεται πως η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00 ισχύει για σήμερα και αύριο και στην Αττική.

Παραμένουν σε αναστολή κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας, καθώς και η λειτουργία των χώρων πολιτισμού.

Ιδιαίτερα για τις περιοχές αυτές, τονίζεται η ανάγκη πιστής τήρησης τόσο του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και της τήρησης των αποστάσεων, καθώς και την εφαρμογή της τηλε-εργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό (τουλάχιστον 50% για τις περιοχές αυτές).

Τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν, όπως και σε όλη τη χώρα, με τη μέθοδο του take away και του delivery. Όσον αφορά στο take away, υπενθυμίζεται ότι αυτό δεν αποτελεί αυτοτελή λόγο μετακίνησης.

Πηγή: Lockdown: Ποιες περιοχές μπαίνουν από σήμερα σε «βαθύ κόκκινο»

Σχετικά Άρθρα

Σοκ στον Άγιο Στέφανο: Αυτοκτόνησε ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου όπου βρέθηκαν τρία κρούσματα

achaiavoice

ΕΟΔΥ, 858 νέα κρούσματα: 17 Αχαΐα, 7 Ηλεία, 5 Αιτ/νία 409 Αττική – 32 νέοι θάνατοι

achaiavoice

Παράταση προθεσμίας για τροποποίηση συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

achaiavoice

Κρήτη: 29χρονη προσπάθησε να σκάσει λάστιχα περιπολικού για τα πρόστιμα σε μπαρ

achaiavoice

Δήλωση ακινησίας: Έρχονται “τσουχτερά” πρόστιμα

achaiavoice

ΓΓΠΠ: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα για 4 Περιφέρειες

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα