Οικονομία

Κορυφώνεται η ανησυχία για τις αμερικανικές τράπεζες

Κορυφώνεται η ανησυχία για τις αμερικανικές τράπεζες

Σε ανακοίνωσή του ο Fitch εξήγησε ότι η υποβάθμιση της προοπτικής των τραπεζών αποτελεί αντανάκλαση της «αβεβαιότητας» για το ζήτημα του ορίου χρέους του δημοσίου

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την προοπτική του αξιόχρεου των γιγαντιαίων τραπεζών που ειδικεύονται στις αγοραπωλησίες ακινήτων και τις υποθήκες, των Fannie Mae και Freddie Mac.

Ο Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο των τραπεζών καθώς οι διαπραγματεύσεις του Λευκού Οίκου με τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση προκειμένου να αυξηθεί ή να ανασταλεί το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους συνεχίζονται χωρίς να έχει βρεθεί συμφωνία, ενώ πλησιάζει η προθεσμία της 1ης Ιουνίου, μετά την οποία η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποιεί πως οι ΗΠΑ ενδέχεται να κηρύξουν στάση πληρωμών.

Την Τετάρτη (24.05.2023), ο ίδιος οίκος υποβάθμισε σε αρνητική την προοπτική του αξιόχρεου του ίδιου του αμερικανικού δημοσίου –βρίσκεται στη βαθμίδα AAA, την υψηλότερη–, εξαιτίας της απουσίας συμφωνίας ανάμεσα στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους Ρεπουμπλικάνους.

Σε ανακοίνωσή του ο Fitch εξήγησε ότι η υποβάθμιση της προοπτικής των τραπεζών αποτελεί αντανάκλαση της «αβεβαιότητας» για το ζήτημα του ορίου χρέους του δημοσίου.

Η υποβάθμιση αυτή αυξάνει τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας και τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει μια στάση πληρωμών, και ενώ ήδη έχουν βαρέσει «κανόνι» η Sillicon Valley Bank και η «First Republic».

pentapostagma.gr

Σχετικά Άρθρα

Eurostat: Σήμερα τα στοιχεία για ανάπτυξη και έλλειμα το 2022 της Ελλάδας

achaiavoice

Ελον Μασκ: Δώρισε 6 δισεκατομμύρια δολ. σε φιλανθρωπίες το 2021

achaiavoice

ΕΕ: Νέα ανώτατα όρια τιμών πετρελαίου – Λιγότερα ρωσικά έσοδα

achaiavoice

Χειμερινές εκπτώσεις: Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή – Το ωράριο λειτουργίας

achaiavoice

Λήγει η παράταση για τις Φορολογικές δηλώσεις – Δείτε πότε

achaiavoice

Διευρύνονται οι δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος προσωπικής διαφοράς

achaiavoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα